Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 10 octombrie 2014

Precizări MAE cu privire la epidemia de Ebola

 Conform datelor existente la nivelul Ministerului Afacerilor  Externe, rezultă că firma Alro Slatina nu are, în prezent, personal delegat sau detașat în statul Sierra Leone. Compania Alro și-a rechemat angajații români din statul Sierra Leone. Datele actuale indică posibila prezență a cinci cetățeni români în Sierra Leone, care și-au suspendat contractele de muncă cu Alro Slatina. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe verifică situația celor cinci persoane, respectiv dacă acestea se mai află la momentul actual pe teritoriul Sierra Leone, urmând a fi luate măsurile ce se impun, conform solicitărilor cetățenilor români.

Ministerul Afacerilor Externe monitorizează cu atenție prioritară situația din cele mai afectate statele africane afectate în prezent de epidemie (în special Guineea Conakry, Sierra Leone, Liberia, Nigeria) și continuă să își coordoneze demersurile la nivel internațional, în special cu statele membre UE, pentru combaterea răspândirii  Ebola, protejarea propriilor cetățeni și acordarea de sprijin umanitar regiunilor afectate de epidemie.
Ministerul Afacerilor Externe a solicitat anterior misiunilor diplomatice și oficiilor consulare române din străinătate să transmită cu maximă celeritate orice informații obținute din surse credibile cu privire la deplasarea către țara noastră a unor persoane care s-au aflat recent pe teritoriul statelor africane în cauză, informațiile respective fiind puse la dispoziția Ministerului Sănătății și a Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de autorități cu competențe specifice în domeniu.
Având în vedere alerta instituită la nivel internațional de către organizația Mondială a Sănătății (OMS), cu privire la epidemia de Ebola, MAE a dispus o serie de măsuri ce vizează, în principal, furnizarea de informații în sprijinul cetățenilor români cu privire la riscurile pe care le presupun călătoriile în zonele afectate, cât și evaluarea riscului pe care îl pot reprezenta anumiți cetățeni terți care solicită vize de intrare în România, și care provin din zona de risc sau au călătorit în această regiune în ultimele 21 de zile anterioare momentului solicitării vizei române.
Pentru străinii supuși obligativității vizei de intrare în România, care au reședința în Guineea, Liberia, Sierra Leone și Nigeria (măsura urmează a fi implementată și pentru R.D. Congo), a fost introdusă măsura acceptării dosarelor de solicitare a vizelor, exclusiv online, prin intermediul portalului pentru facilitarea solicitării vizelor — eViza, în scopul reducerii contactului direct cu solicitanții de vize din regiunea de risc. Prin intermediul portalului eViza, misiunile diplomatice si oficiile consulare române au posibilitatea de a stabili data la care persoanele care solicită viza se pot prezenta la ghișeu.
Pentru solicitările de vize formulate de către cetățenii terți originari din zona de risc sau care au călătorit în această regiune în ultimele 21 de zile anterioare momentului solicitării, între misiunile diplomatice si oficiile consulare române, Centrala MAE,  Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne — Departamentul pentru Situații de Urgență (MAI-DSU) se desfășoară un proces de consultare, cu furnizarea de informații specifice. În cazul în care un anumit solicitant de viză corespunde profilului unui cetățean terț ce ar putea reprezenta un risc la adresa sănătății publice, solicitarea de viză a acestuia poate fi respinsă în conformitate cu legislația națională în vigoare.
MAE va acorda un ajutor financiar către Fondul pentru combaterea Ebola (Ebola Response Multi-Partner Trust Fund) care a fost lansat de ONU la 23 septembrie 2014, ca reacție la apariția epidemiei de Ebola.
MAE a desemnat un reprezentant care să facă parte din Comitetul Național Ebola, instituit prin Hotărârea nr.3 din data de 8 octombrie 2014 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a fost coinițiator, încă din luna august 2014, alături de Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Sănătății și Ministerul Transporturilor, a unui set de măsuri de prevenire a epidemiei de virus hemoragic Ebola, inclusiv pentru personalul misiunilor diplomatice române din statele afectate. De altfel, începând cu luna august 2014, reprezentanții autorităților nominalizate se întrunesc periodic în cadrul unui grup de lucru interinstituțional destinat stabilirii măsurilor adecvate de profilaxie și combatere a acestui flagel.
Demersurile Ministerului Afacerilor Externe vor continua, având și sprijinul instituțional al tuturor autorităților române competențe.
Reamintim faptul că Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul numeroaselor atenționări de călătorie postate încă din luna iulie 2014 pe site-ul www.mae.ro, a informat cu privire la riscul existenței și răspândirii epidemiei de Ebola.
MAE a actualizat și continuă să actualizeze pagina oficială de internet (www.mae.ro) care conține informații utile privind regimul de călătorie și situația de securitate din diferite țări ale lumii, precum și referitoare la asistența consulară care poate fi acordată cetățenilor români aflați în situații deosebite în străinătate. În acest sens, încă de la primele confirmări cu privire la riscul de infestare cu febră virală hemoragică (produsă de virusul Ebola), au fost postate atenționări de călătorie adresate cetățenilor români care călătoresc în străinătate. În prezent, pe website-ul MAE sunt postate atenționări de călătorie prin care se recomandă evitarea călătoriilor în statele unde au fost înregistrate cazuri de infestare cu Ebola (Guineea-Conakry, Liberia, Sierra Leone, confirmate prin analize de laborator, dar și în Mâli, unde există cazuri, neconfirmate încă prin analizele de laborator). Totodată este semnalată decizia autorităților din Kenya și Senegal de a închide frontierele pentru cetățenii care călătoresc dinspre Guineea, Liberia și Sierra Leone, pe fondul multiplicării cazurilor de infestare cu febră virală hemoragică (Ebola).
Totodată, MAE, prin dezvoltarea sistemului de alertă SMS, informează cetățenii români, la intrarea în statele cu risc, asupra coordonatelor misiunilor diplomatice române în vederea anunțării prezenței pe teritoriul respectiv.
De asemenea, prin intermediul sistemului 'Călătorește în siguranță' care poate fi utilizat pe orice telefon inteligent (Smartphone) dar și tabletă conectate la internet, cetățenii români pot consulta toate recomandările de călătorie, lansate de Ministerul Afacerilor Externe.
O altă măsură întreprinsă de MAE  a fost informarea  instituțiilor competente care asigură supravegherea punctelor de trecere a frontierei de stat a României, în vedere efectuarea unor controale suplimentare în contextul răspândirii virusului Ebola.
Anterior, misiunile diplomatice acreditate în statele Africii de Vest au inițiat multiple de demersuri de menținere a contactului cu cetățenii români aflați în aceste zone, nefiind înregistrată însă, nicio cerere de repatriere ca urmare a riscului infectării cu virusul Ebola.
Ministerul Afacerilor Externe subliniază că, în conformitate cu dispozițiile art. 5 lit. d) din Legea 248/ 2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, în cazul stabilirii reședinței sau a domiciliului în străinătate, cetățenii români au obligația de a informa cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu