Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 10 octombrie 2014

Informare privind riscuri de securitate în atenţia cetăţenilor români care călătoresc în străinătate



Ministerul Afacerilor Externe informează asupra situaţiei de securitate precară şi asupra sporirii alarmante a riscului derulării unor acţiuni teroriste în zone din Orientul Mijlociu, Africa de nord, Asia Centrală şi de Sud-Est, precum şi asupra potenţialului ridicat de extindere la nivel internaţional a manifestărilor violente asociate.
Avertizarea opiniei publice în legătură cu riscurile de securitate, în special din arealele cu problematică teroristă activă, şi posibilitatea extinderii lor la nivel global, prin existenţa unor pericole iminente de atacuri teroriste şi răpiri de persoane în scop terorist, constituie o prioritate pentru Ministerul Afacerilor Externe şi, totodată, un argument concret de conştientizare a cetăţenilor români aflaţi în afara graniţelor ţării sau care se deplasează în străinătate.
În acest context, Ministerul Afacerilor Externe recomandă ferm cetăţenilor români să manifeste maximă prudenţă şi vigilenţă, cu ocazia deplasărilor în zonele aglomerate, centrele turistice şi comerciale, terminalele aeroportuare, feroviare şi maritime, pieţele sau clădirile unor instituţii publice reprezentative, în special în zonele cu problematică teroristă activă.
Totodată, se recomandă cetăţenilor români care se deplasează în străinătate, să se informeze, în avans, asupra condiţiilor de călătorie din statele ce urmează a fi vizitate.
O informare detaliată, în prealabil, pe site-ul www.mae.ro cât şi pe site-urile de specialitate, cu privire la situaţia de securitate din diverse regiuni, reprezintă o măsură foarte utilă, menită să protejeze cetăţenii români şi implicit să prevină cazurile de urgenţă în care aceştia pot fi implicaţi.
Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte existenţa sistemului de alerte prin SMS, prin care, cetăţenii români, cu ocazia deplasării în zone cu potenţial risc, sunt informaţi asupra coordonatelor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României, în vederea contactării în cazuri de urgenţă.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe vine în sprijinul cetăţenilor români care se deplasează în străinătate, punând la dispoziţiei aplicaţia pentru telefoane mobile „Călătoreşte în siguranţă” (aplicaţie ce poate fi descărcată pe orice telefon mobil inteligent conectat la internet) cu ajutorul căreia orice persoană îşi poate anunţa prezenţa în zonă, având şi posibilitatea de a alerta reprezentanţele diplomatice şi consulare române, în vederea acordării asistenţei consulare, în caz de necesitate.
Terorismul şi răpirile de persoane în scop terorist sunt fenomene globale, nelocalizate, prin urmare, orice stat poate fi suspus acestor ameninţări din ce în ce mai crescute.
Sursa:Ministerul Afacerilor Externe
Publicat de:irina M.C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu