Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 2 octombrie 2014

Pelerinajul crucii şi al icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului în România

 01.10.2014, Bucureşti (Catholica) - Începutul lunii octombrie 2014 înseamnă pentru tinerii catolici din România şi începutul pregătirilor pentru pelerinajul crucii şi al icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului care se va desfăşura în România în perioada 15 octombrie – 1 noiembrie 2014. Această cruce şi icoană sunt simboluri încredinţate tinerilor din lumea întreagă de către Sfântul Ioan Paul al II-lea.

În anul 1994 Papa Ioan Paul al II-lea, într-o celebrare la Roma, a încredinţat tinerilor o cruce simplă de lemn, de aproape patru metri, cerându-le acestora să o poarte în întreaga lume ca semn al iubirii lui Cristos faţă de omenire. Această cruce a devenit simbolul Zilelor Mondiale ale Tineretului, dorite tot de Papa Ioan Paul al II-lea. Sfântul Părinte, în anul 2003, a dăruit tinerilor şi o copie a icoanei Sfintei Fecioare Maria venerată ca “Salus Populi Romani” în Bazilica “Sfânta Maria cea Mare” din Roma.
Ca pregătire pentru Ziua Mondială a Tineretului de la Cracovia, ce va avea loc în anul 2016, aceste simboluri parcurg un pelerinaj prin ţările din nordul şi estul Europei. După Belarus, Lituania, Letonia, Rusia şi Ucraina, crucea şi icoana Zilei Mondiale a Tineretului vor ajunge în Republica Moldova, de unde vor fi preluate de un grup de tineri din România în ziua de 14 octombrie a.c., sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria, Maica Bunului Sfat, patroana Diecezei de Chişinău.
Pelerinajul crucii şi al icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului în diecezele şi eparhiile din România se va desfăşura după următorul calendar:
  1. 15-16 octombrie – Dieceza de Iaşi;
  2. 17-18 octombrie – Arhidieceza de Bucureşti
  3. 19-21 octombrie – Arhidieceza de Alba Iulia şi Arhieparhia de Făgăraş şi Alba Iulia
  4. 22-24 octombrie – Eparhia de Lugoj şi Dieceza de Timişoara
  5. 25-26 octombrie – Eparhia de Oradea Mare şi Dieceza de Oradea
  6. 27-28 octombrie – Eparhia de Cluj-Gherla
  7. 29 octombrie -1 noiembrie – Eparhia de Maramureş şi Dieceza de Satu Mare.
În scrisoarea sa pastorală PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, responsabil cu pastoraţia tineretului în cadrul Conferinţei Episcopilor din România, transmite că “pelerinajul crucii şi al icoanei prin România este o ocazie potrivită de rugăciune pentru tinerii noştri şi din lumea întreagă atât de încercaţi de frământările timpurilor pe care le trăim” şi, totodată, “un prilej potrivit de rugăciune pentru ţara noastră şi pentru poporul român, asupra căruia să invocăm binecuvântarea lui Dumnezeu şi mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria”.
În toate comunităţile unde vor poposi icoana şi crucea vor avea loc celebrări religioase, momente culturale şi diferite activităţi animate de tineri. Acestea vor fi o pregătire şi pentru Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic, care va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 22-26 iulie 2015. (pr. Eduard Mihai Coşa, secretar general CER; persoană de contact: pr. Felix Roca, tel: 0741501481,pr.felixroca@gmail.com)Comunicat de presă - Conferința Episcopilor din România 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu