Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 7 octombrie 2014

Conferinţa Naţională BUZIAȘ: „Biblioteca şcolară – spaţiu ideal de comunicare şi informare.”

Stimați Colegi și Colaboratori,
Suntem onoraţi să vă lansăm propunerea de vă afla alături de noi între 21-22 noiembrie 2014 la Buziaș, la cea de-a V-a ediţie a Conferinţei Naţionale „Biblioteca şcolară – spaţiu ideal de comunicare şi informare”, organizată de Universitatea de Vest din Timişoara. Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, prin specializarea ştiinţe ale informării şi documentării, Liceul Teoretic Buziaş, prin Centrul de Documentare şi Informare, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Casa Corpului Didactic Timiş, în colaborare cu Asociaţia Bibliotecarilor din România – Filiala Timiş.
Tematică generală a lucrărilor: Cultura informației, Formarea competențelor de documentare științifică de la școala gimnazială la cea doctorală, Promovarea lecturii în rândul copiilor și adulților, Educaţie non-formală., Tehnici şi metode interactive de instruire a copiilor şi adolescenţilor, Servicii şi proiecte inovative de incluziune socială în comunitate, iniţiate de / sau în parteneriat cu instituții info-documentare (biblioteci, centre de documentare, arhive, muzee), Schimb de bune practici şi parteneriate între instituțiile de învățământ și structurile info-documentare și culturale, Activităţi de marketing, promovare şi animaţie culturală, Social-media în sprijinul educației,  promovării instituționale, Comunicare şi educaţie interculturală.
La conferință sunt așteptați să participe (cu sau fără lucrare): specialiști ale căror arii de interes se suprapun tematicii propuse, cadre didactice din mediul universitar și preuniversitar, bibliotecari, documentarişti, doctoranzi, studenţi etc.
Publicare:
Mapa conferinței va include volumul în format electronic pe CD, cu ISBN acordat de Editura Acces - Editura Casei Corpului Didactic Timiș (conținând abstractele, biosurile, prezentările lucrărilor PawerPoint sau în formatul ales de autori).
Lucrările selectate (textele in-extenso) vor fi publicate în volum tipărit, în funcție de opțiunile autorilor și de selecția comitetului științific, în următoarele variante: ca număr special al Revistei Bibliotecii Naționale a României „Informare și documentare: activitate științifică și profesională”, indexat BDI și volum la Editura Universității de Vest din Timișoara.
Termene limită :
31.10.2014. Trimiterea abstractelor (în limba română) și achitarea taxei de participare.
5.01.2014. Trimiterea lucrărilor in-extenso pentru volumul tipărit (5-10 pagini, redactate după recomandările organizatorilor), achitarea taxei de publicare.
Contact:
Cei interesațsunt invitaţi să contacteze comitetul de organizare pentru orice informaţii, neclarităţi sau dacă ar dori să propună teme sau alte contribuţii suplimentare la adresa: conferintabuzias@gmail.com sau telefonic (Veronica BRATU, CDI Buziaş, tel. 0740 603 997Maria MICLE, UVT, tel.0721084242; Dana MIHĂILĂ, CCD Timişoara, tel. 0742354690).

Detalii suplimentare despre organizarea și desfășurarea CBSIC5, găsiți în documentul atașat.

 Vă aşteptăm cu drag!
  ORGANIZATORII

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu