Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!sâmbătă, 2 octombrie 2021

Începe campania -Orașe curate

Începe campania ’’Orașe curate’’! În perioada 4 octombrie – 31 octombrie 2021, Primăria Municipiului Reșița organizează campania de colectare a DEEE-urilor (deșeuri de echipamente electrice și electronice), alături de partenerii săi, Sistem de Colectare SLC Timiș SRL și Ecotic (prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice, EEE).

Prin această acțiune cetățenii orașului nostru sunt încurajați să se implice activ în protecția mediului prin colectarea separată a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Deșeurile predate vor fi transportate, dezmembrate și reciclate, astfel încât la final, DEEE-urile să nu mai reprezinte un pericol pentru mediu.

         În categoria DEȘEURILOR DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ŞI ELECTRONICE (DEEE), intră toate echipamentele electrice și electronice ieșite din uz care funcționau cu ajutorul bateriilor sau pe bază de curent, la priză:

 

 1. Aparate de uz casnic de mari dimensiuni: frigidere, congelatoare, maşini de spălat rufe, uscătoare de haine, maşini de spălat vase, maşini de gătit, sobe electrice, plite electrice, cuptoare cu microunde, aparate electrice de încălzit, radiatoare electrice, alte aparate de uz casnic de mari dimensiuni utilizate pentru încălzirea camerelor, a paturilor şi a scaunelor şi fotoliilor, ventilatoare electrice, aparate de aer condiţionat etc.

 

 1. Echipamente de larg consum: aparate de radio, televizoare, camere video, aparate video, amplificatoare audio etc.

 

 1. Aparate de uz casnic de mici dimensiuni: aspiratoare, aparate de curăţat covoare, alte aparate de curăţat, aparate de cusut, tricotat, aparate de călcat rufe, aparate de prăjit pâine, friteuze, maşini de măcinat cafea, filtre de cafea, cuţite electrice, aparate de tuns părul, uscătoare de păr, periuţe de dinţi electrice, aparate de ras, aparate pentru masaj şi alte aparate de îngrijire corporală, ceasuri deşteptătoare, ceasuri de mână, cântare etc.

 

 1. Echipamente informatice şi de telecomunicaţii: unităţi centrale, minicalculatoare, imprimante, calculatoare personale (inclusiv unitate centrală, mouse, monitor şi tastatură), calculatoare portabile (inclusiv unitate centrală, mouse, monitor şi tastatură), calculatoare mici portabile (calculatoare foarte mici, portabile cu ecran sensibil - notebook), calculatoare electronice, imprimante, fotocopiatoare, maşini de scris electrice şi electronice, calculatoare de buzunar şi de birou, faxuri, telexuri, telefoane, telefoane fără fir, telefoane celulare, roboţi telefonici, baterii de orice dimensiuni etc.

 

 1. Unelte electrice şi electronice: maşini de găurit etc.

f.       Jucării: trenuri electrice sau maşini de cursă în miniatură, console portabile de jocuri video, jocuri video etc.

            În cadrul campaniei locuitorii municipiului Reșița au la dispoziție:

1.      Preluarea GRATUITĂ de la domiciliu a deșeurilor voluminoase de echipamente electrice și electronice (ex: mașină de spălat, frigider etc).

2.      Predare la punctul fix de colectare:  în data de 23.10.2021 la Centrul Colectare DEEE -  strada Căminelor FN, între orele 9:00-15:00.

            Pentru predarea DEEE voluminoase și preluarea acestora de la domiciliu, cetăţenii municipiului pot apela la unul din următoarele numere de telefon:

·         0751 302 119 sau *7711 - Sistemul de Colectare – SLC Timiș SRL și ECOTIC;

·         0255.211.692 interior 173 sau 0255.210.258 - Primăria Municipiului Reşiţa -  de luni până joi între orele 800 - 1600 și vineri între orele 800 - 1300);

 

 Participanţii la campanie vor primi bilete de tombolă pentru obiectele predate în perioada 04.10.2021- 31.10.2021. Tragerea la sorţi va avea loc în ziua de 03 noiembrie 2021, ora 1200, la sediul Primăriei Reşiţa din Piața 1 Decembrie 10918, nr. 1A, Sala de şedinţe.

 Premiile oferite în această campanie sunt:

 • TV -  1 buc.
 • aspirator – 2 buc.
 • mașină de făcut pâine -2 buc.
 • mașină de spălat cu presiune – 2 buc.
 • cafetieră  - 5 buc.
 • brățări fitness - 5 buc.

            Pentru informaţii suplimentare vă puteţi adresa Serviciului Gospodărie Urbană, Biroul Activități Mediu, Monitorizarea Serviciilor de Utilități Publice și Relații cu Operatorii, din cadrul Primăriei Municipiului Reşiţa la numerele de telefon 0255-210.258, 0255-211.692 interior 173 sau prin e-mail: mediu@primariaresita.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu