Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 22 octombrie 2021

Ședinţa Colegiului Prefectural Caraş-Severin

 

             Instituţia Prefectului - Judeţul Caraş-Severin a organizat în data de 21 octombrie 2021 şedinţa Colegiului Prefectural Caraş-Severin, la sediul Palatului administrativ, în cadrul căreia au fost abordate următoarele puncte aflate pe ordinea de zi:

1. Prezentarea şi adoptarea „Planului operativ de acţiune pentru iarna 2021-2022 pe reţeaua de drumuri naţionale din judeţul Caraş-Severin care sunt administrate de către Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara prin Secţia „Drumuri Naţionale” Caransebeş. Materialul a fost prezentat de Ioan Boba, Şef Secţie „Drumuri Naţionale” Caransebeş, care a precizat că la momentul actual stocul de sare a fost suplimentat la o cantitate de peste 4.000 de tone.

2. Raport privind activitatea Casei Județene de Pensii Caraș-Severin în domeniul pensiilor și legilor speciale, precum și prezentarea de planuri sau programe de acțiuni și măsuri pentru îmbunătățirea activității la nivelul instituției în cursul anului 2021. Materialul a fost prezentat de  Dorin Brăilă, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin, care a subliniat principalele modificări legislative. Una dintre modificări se referă la recalcularea pensiilor, fapt pentru care au fost angajate prin concurs 14 persoane, pe perioadă determinată: 17 septembrie 2021 – 31 decembrie 2022, în vederea realizării procedurii de evaluare a pensiilor. La data de 30.09.2021, numărul total al pensionarilor/beneficiarilor (PAS + ţărani + legi speciale) a fost de 74.844.

O altă modificare legislativă vizează persoanele care nu au calitatea de pensionari şi care, până la data de 01 septembrie 2023, pot încheia un contract de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani – cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare – anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau  într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale, în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă.

Totodată, altă modificare legislativă vizează persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă din industria de armament şi care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi.

            Prin O.U.G. nr. 94 din 30.08.2021 s-a considerat că avizele de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, al căror termen de valabilitate este data de 31 decembrie 2018, îşi prelungesc valabilitatea până la data de 1 septembrie 2023, dată până la care angajatorii au obligaţia de a normaliza condiţiile de muncă.

 

3. Informare privind stadiul măsurilor întreprinse în vederea autorizării obiectivelor din subordinea consiliilor locale (unități de învățământ, cămine culturale, alimentări cu apă ale localităților, alte obiective, etc.). Materialul a fost prezentat de Simona Dumitrache din cadrul  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al Judeţului Caraş-Severin. În acest context, prefectul Cristian Gâfu a solicitat o informare până săptămâna viitoare privind demersurile realizate de autorităţile locale pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru casele de cultură care nu deţin autorizaţie.

4. Informare privind stadiul executării lucrărilor de apărare  împotriva inundaţiilor la nivelul judeţului Caraş-Severin. Materialul a fost prezentat de Vilhelm Szabo, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin.          

 

 

Cancelaria Prefectului


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu