Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 26 august 2021

Reșița Film Festival, prezentat de TIFF, 3 – 5 septembrie 2021

Cea de-a treia ediție Reșița Film Festival, care se va desfășura în 3 locații indoor și outdoor, va fi, începând cu 2021, curatoriat de echipa TIFF. Programul acestei ediții include filme românești și din spațiul european deja premiate și admirate de publicul din întreaga lume, unele dintre ele fiind prezentate în premieră în partea de vest a țării.

Pentru

prima oară, Reșița film Festival se va desfășura în 3 locații, atât în interior, cât și în exterior. Programul bogat, realizat de echipa TIFF, cuprinde 10 filme artistice și un documentar multipremiat: România sălbatică, în regia lui Dan Dinu și Cosmin Dumitrache.

România sălbatică este cel mai complex și autentic film documentar despre natura României, prezentat în premieră la TIFF, unde a obținut și premiul publicului. Actorul care dă glas imaginilor este Adrian Titieni, unul dintre cei mai apreciați si prolifici actori din România. Dincolo de imaginile fabuloase pe care documentarul le promite publicului, un alt element de autenticitate și spectacol pe care România Sălbatică îl aduce este coloana sonoră, prima din ultimele decenii compusă special pentru orchestră. Aceasta reprezintă o inițiativă muzicală curajoasă, gândită de compozitorul Alexei Țurcan și înregistrată alături de Bucharest Film Orchestra, prima și singura orchestră de studio-session din țară, dirijată de Tiberiu Soare, cu ajutorul partiturilor minuțios scrise de Corina CiupleaIoan Filip și echipa Smart Sound Studios sunt cei care s-au ocupat de creația și post-producția sunetului, reușind să completeze cu multe fort și migală atmosfera sălbatică din cadrul filmului documentar. Pe piesa centrală a filmului se aude vocea Mădălinei Pavăl, care completează foarte bine atmosfera și emoția din film.

Una lt succes de public este și filmul Complet necunoscuți, în regia lui Octavian Strunilă, adaptarea românească a celebrului Perfetti Sconosciuti, ce a avut premiera tot la TIFF, pe 24 iulie. Luca, cel mai recent thriller în regia lui Horațiu Mălăele, se regăsește și el pe lista propusă de organizatori pentru un weekend de filme bune la Reșița.

Noaptea regilor, în regia lui Philippe Lacote, este o dramă fantastică și unul dintre cele mai bine primite filme ale anului trecut. Cu nu mai puțin de 15 nominalizări și 13 premii câștigate la festivalurile de profil din Veneția, Toronto, Munchens au Palm Springs, coproducția semnată Franța—Coasta de Fildeș-Canada-Senegal promite să fie una dintre cele mai așteptate proiecții din weekendul de filme de la Reșița.

Cele mai multe proiecții ale filmelor românești se vor încheia cu o sesiune de întrebări și răspunsuri la care publicul este invitat să dezbată subiectul filmului împreună cu realizatorii lui (regizori, producători și actori).

Programul complet:

CENTRUL CIVIC|ora 20:30

3 septembrie -Neidentificat, r. Bogdan George Apetri

4 septembrie – Completnecunoscuți, r. Octavian Strunilă

5 septembrie – Romania sălbatică, r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache


PARCUL TRICOLORULUI|ora 20:30

3 septembrie – Luca, r. Horațiu Mălăele

4 septembrie – Dineu cu vecinii de sus, r. Cesc Gay

5 septembrie – Noaptea regilor, r. Philippe Lacote

 

PALATUL CULTURAL

3 septembrie|18:00 – Lecții de persană, r. Vadim Perelman


4 septembrie|15:30 – Copacul dorintelor, r. Andrei Huțuleac

                        |18:00 – Dupa 40 de zile, r. Andrei Gruzsniczki

           

5 septembrie|15:30 – Petite Maman, r. Céline Sciamma

         |18:00 – Cautatorul de vant, r. Mihai Sofronea

 

Reșița Film Festival este organizat de Primăria Reșița în colaborare cu Transilvania International Film Festival (TIFF) și se înscrie în seria de evenimente„Reșița- 250 de ani de foc nestins”. Accesul la proiecții este liber, în limita locurilor disponibile. Purtarea măștii de protecție este obligatorie pe toată durata desfășurării evenimentului. Mai multe detalii se găsesc pe paginile de Facebook PrimăriaReșițașiDeschideReșița.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu