Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 22 martie 2021

Pregătiri la GEC Nera pentru anul de voluntariat 2021


Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizație nonguvernamentală comunitară, apolitică și nonprofit (detalii pe http://www.gecnera.ro/ și https://www.facebook.com/GECNERA ) implică în fiecare an voluntari în activităţi destinate protecţiei mediului în zona parcurilor naturale şi naţionale situate pe teritoriul României şi Serbiei care sunt incluse în Microregiunea de Colaborare Transfrontalieră Dunăre – Nera – Caraş constituită de GEC Nera în anul 2006  la granița dintre cele două țări.

În acest context în

22 martie a.c  va fi demarat un nou curs de instruire al tinerilor cu vocaţie pentru voluntariat şi protecţia naturii în vederea implicării acestora în activităţi de protecţia mediului. Prin acest curs se acumulează cunoştinţe şi se se formează abilităţi necesare monitorizării alternative a mediului și promovarea ecoturismului.

Cursul va fi realizat online în perioada 20 martie – 30 aprilie 2021, pe un grup privat din cadrul unei rețele de socializare  şi va include sesiuni de informare urmate de aplicaţii practice în localităţile din zona parcurilor şi rezervaţiilor naturale ale microregiunii.

La curs s-au înscris un număr de 43 de participanți, în majoritate elevi de la liceele din Reșița, Oravița și Caransebeș, iar celor care vor absolvi cursul și se vor califica pentru poziţia de agent ecologic voluntar, le vor fi acordate certificate de absolvire şi le vor fi încheiate contracte de voluntariat urmând ca până la sfârşitul anului 2021 aceștia să realizeze evenimente de voluntariat în cadrul proiectului RORS 337 Reţea România - Serbia pentru evaluarea și diseminarea impactului activităților miniere de exploatare a cuprului asupra calității apei din zona transfrontalieră”. Detalii despre proiect pot fi accesate pe http://www.elearning-chemistry.ro/ și pe https://www.facebook.com/GrupulEcologicNera .

Cursul, și ulterior activitățile de voluntariat, se vor realiza înafara orelor de program al liceelor în care învață elevii participanți. GEC Nera a cerut elevilor participanți la aceste activități să aibă acordul de participare al unuia dintre părinți sau a întreținătorului legal. Pe timpul activităților la GEC Nera în teren voluntarii vor fi însoțiți de profesori aflați în contact permanent cu elevii la activitățile din cadrul programului școlar învățământ  iar însoțitorii vor fi remunerați în cadrul proiectului. Calendarul activităților din teren va fi stabilit în funcție de evoluția pandemiei de COVID 19 iar cu ocazia acestor activități vor fi respectate toate reglementările sanitare privind protecția participanților.

Proiectul este  derulat de către GEC Nera în partenerit cu Universitatea de Vest Timișoara, în calitate de leader al parteneriatului, și  Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor (Institutului pentru Minerit și Metalurgie Bor).

„Suntem în pandemie de COVID 19 dar educația tinerilor pentru a contribui la revenirirea la normalitate din punctul de vedere al protecției mediului nu se poate opri, mai ales că în ultimii ani fenomenele de agresiune împotriva mediului s-au înmulțit și s-au amplificat” – a spus prof.dr. Adriana Isvoran coordonatoarea proiectului din cadrul Universității de Vest Timișoara cu ocazia lansării anului de voluntariat la GEC Nera iar dr.ing. Cornel Popovici Sturza – președintele GEC Nera a spus cu aceeași ocazie că ”...există din ce în ce mai multe voci care spun că pe Terra pandemia de Coronavirus coincide cu degradarea drastică a habitatelor umane sub impactul distrugerii mediului natural de viață și nu este exclus ca pandemia să aibă tocmai această cauză”.

Finanțarea proiectului se face  în cadrul Programului Interreg – IPA CBC Romania – Serbia iar activitățile de voluntariat vor fi coordonate de personalul GEC Nera din echipa de proiect care deservește centrul de informare ecologică Moldova Nouă înființat de către GEC Nera și Primăria Moldova Nouă la începutul anului 2020 în clădirea Primăriei.

  

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu