Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 28 martie 2021

Eliminarea abuzurilor asupra cetăţenilor români care doresc să lucreze legal în spaţiul european

Inspecţia Muncii colaborează cu Poliţia Română, cu firmele de transport şi cu cele de plasare a forţei de muncă în vederea eliminării abuzurilor asupra cetăţenilor români care doresc să lucreze legal în spaţiul european

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfăşurat, în

perioada 8 - 20 martie 2021, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 5.711.400 de lei, din care 5.524.400 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost depistate 313 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, au fost aplicate 3218 de avertismente şi au fost dispuse 7069 de măsuri de remediere a neconformităţilor constatate.

 

Acţiunile de control efectuate de inspectorii de muncă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020, în scopul prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, centralizate pentru perioada 8 - 20 martie 2021, au avut ca rezultat aplicarea a 1357 de sancţiuni contravenţionale, din care amenzi în valoare totală de 187.000 lei. Din 2511 de angajatori controlaţi, au fost sancţionaţi 843 şi s-au dispus 1649 de măsuri de remediere a neconformităţilor.

 

Rezultatele detaliate ale acţiunilor de control în domeniul relaţiilor de muncă, al securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi cele privind respectarea prevederilor Legii nr. 55/2020, desfăşurate de inspectorii de muncă în perioada 8 - 20.03.2021, sunt disponibile pe site-ul Inspecţiei Muncii accesând link-ul:

https://www.inspectiamuncii.ro/rezultate-saptamanale-controale-rm-si-ssm

 

"Ca etapă a Planului de acţiune pentru informarea şi protecţia lucrătorilor sezonieri pentru anul 2021 la nivelul Uniunii Europene, Inspecţia Muncii desfăşoară o amplă campanie naţională de informare a cetăţenilor români care se află în căutarea unui loc de muncă în străinătate. Concret, recomandăm persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să nu accepte cu uşurinţă ofertele de muncă prin intermediul unor persoane sau prin intermediul anunţurilor on-line, să verifice dacă agenţiile care oferă loc de muncă în străinătate sunt înregistrate la inspectoratul teritorial de muncă, să nu semneze niciun document fără să-i cunoască conţinutul şi fără să-l înţeleagă, să solicite un exemplar al contractului individual de muncă redactat în limba română şi semnat înainte de plecarea din România, să nu accepte achitarea unor sume de bani cu titlu de comision, garanţii sau cheltuieli de transport neefectuat, să nu cedeze nimănui dreptul de a încasa banii pentru munca prestată, să nu îşi asume să muncească 24 de ore din 24 şi să cunoască faptul că dreptul la odihnă este reglementat prin lege." - Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat

 

Serviciul Comunicare


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu