Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 9 septembrie 2018

Vaccinurile sunt sigure, cost-eficiente și salvează viețile a milioane de copii - UNICEF și OMS


UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sunt îngrijorate de distribuirea unor materiale de dezinformare despre imunizare, care folosesc în mod neautorizat siglele aparținând OMS, Ministerului Sănătății și UNICEF.

Aceste materiale nu sunt produse de UNICEF, OMS sau de Ministerul Sănătății și suntem îngrijorați că distribuirea acestor informații poate avea implicații grave asupra sănătății oamenilor, în special a copiilor.
UNICEF și OMS colaborează cu Ministerul Sănătății din România, în vederea promovării vaccinării. Vaccinurile sunt sigure, cost-eficiente și salvează viețile a milioane de copii. De exemplu, vaccinul ROR este utilizat de mai mult de 45 de ani și peste 500 de milioane de doze au fost administrate în peste 100 de țări din întreaga lume.
Asigurarea accesului universal la imunizare în România este mai importantă ca niciodată, din cauza epidemiei de rujeolă în desfășurare. Peste 2.400 de persoane s-au îmbolnăvit de rujeolă anul trecut în România și alte 735 s-au îmbolnăvit în primele șapte luni din 2018. Până acum au murit 59 de oameni, majoritatea copii.
Este inacceptabil că, în prezent, copiii mor din cauza rujeolei, în condițiile în care este disponibil un vaccin eficient și sigur.
UNICEF și OMS sunt îngrijorate că în România rata de vaccinare împotriva rujeolei este cu mult sub pragul de 95% care asigură protecție pentru fiecare membru al comunității.
UNICEF și OMS recomandă tuturor părinților să își protejeze copiii, asigurându-se că beneficiază de vaccinarea de rutină. Alegând imunizarea, părinții protejează sănătatea copiilor și contribuie la protejarea sănătății celor din jur.
UNICEF și OMS vor continua să colaboreze cu Ministerul Sănătății din România, pentru a se asigura că părinții primesc toate informațiile și înțeleg beneficiile vaccinurilor, precum și riscurile bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.
În prezent, Ministerul Sănătății, UNICEF și OMS derulează o campanie de informare, iar materialele oficiale sunt disponibile aici: http://www.unicef.ro/media/vaccinul-impotriva-rujeolei-un-inceput-sigur-in-viata/
Despre OMS
În calitate de agenție ONU pentru sănătate, OMS este preocupată de sănătatea publică din fiecare țară și comunitate din lume. Misiunea noastră pentru următorii cinci ani este promovarea sănătății, păstrarea siguranței tuturor, sprijinirea celor vulnerabili.
Despre UNICEF în România
UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici, până la adolescență. În România, UNICEF lucrează împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, partenerii naționali și internaționali și cu mass media, pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați:
Dr. Miljana Grbic, Șef al Biroului OMS pentru România, 021.201.78.88, grbicm@who.int
Anca Teodorescu, Ofițer de Comunicare, UNICEF în România, 021.201.78.60, ateodorescu@unicef.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu