Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 18 septembrie 2018

Dosare penale întocmite de politistii de frontiera


Nouă cetățeni irakieni opriţi de poliţiştii de frontieră
 timişeni din drumul spre vestul Europei

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Lunga au depistat nouă cetăţeni din Irak care au încercat să treacă ilegal frontiera dinRomânia înSerbia, intenţionând astfel să ajungă într-un stat din vestul Europei.


În data de 17.09.2018, în jurul orei 19.10, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Lunga, județul Timiș, în baza unor informații deținute la nivelul sectorului, au desfășurat în imediata apropiere a graniţei cu Serbia, în localitatea de frontieră Teremia Mică,o acțiune pe linia combaterii migrației ilegale și a infracționalității transfrontaliere,oprind un grup de nouă persoane care se îndrepta spre teritoriul statului vecin.
În urma verificărilor preliminare,grupul de cetățeni străini nu își justifica prezența în zonă, fiind condus la sediul Sectorului Poliției de Frontieră Lunga pentru cercetări.
În cadrul verificărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că grupul era format din nouă cetăţeni irakieni, doi bărbați, două femei și cinci copii,toţi fiind solicitanți de azil în România.
Totodată, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că cetăţenii irakieni au încercat să treacă ilegal frontiera din România în Serbia, deoarece intenționau să ajungă într-un stat din vestul Europei.
Persoanele în cauză au fost predate Centrului de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Timişoara, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.
Cercetările s-au desfășurat sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș.

Trei persoane aflate pe un iaht pe fluviul Dunărea,
 sprijinite de polițiștii de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Orșovaau intervenit în sprijinul a trei cetăţeni români, doi adulți și un minor, ce se aflau pe un iaht, sub pavilion românesc, care plutea în derivă pe fluviul Dunărea.

În data de 16.09.2018,înjurulorei 18.00,poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Orșova, județul Mehedinți, au intervenit pentrua recupera trei personae care au solicitat sprijinul autorităților întrucât se aflau în pericol, după ce ambarcațiunea cu care navigau pe fluvial Dunărea nu a mai putut fi manevrată.
Polițiștii de frontieră s-au deplasat cu o ambarcațiune rapidă de intervenție a Sectorului Poliției de Frontieră Orșova, acționând cu operativitate pentru sprijinirea celor trei cetățeni români, dintre care doi adulți învârstă de 31, respectiv 36 de ani și un minor învârstă de 6 ani,
Întrucât iahtul plutea în derivă și a rămas fără mijloace de propulsive din cauza unor defecțiuni la motor, ambarcațiunea a fost remorcată și ancorată în condiții de siguranță la mal, în Golful Bahna, învederea remedierii defecțiunilor.
Persoanele în cauză nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.


  
  

Patru pescari români, depistaţi de polițiștii de frontieră  în timp ce pescuiau  ilegal în apele teritoriale sârbe ale Dunării

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Porțile de Fier II, județul Mehedinţi, au depistat patrupescari, cetăţeni români, aflaţi îndouă bărci,care pescuiau ilegal în apele teritoriale sârbe ale fluviului Dunări.

La sfârșitul săptămânii,p oliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Porțile de Fier II - I.T.P.F. Timişoara au observant pe direcția kilometrului fluvial 863, două personae care pescuiau dintr-o barcă, în apele teritoriale sarbe ale Dunării, folosind unelte înțepătoare sau agățătoare. Imediat, polițiștii de frontieră au intervenit si procedat la reţinerea acestora, cei doi pescari fiind conduşi la sediul instituției pentru cercetări.
Câteva ore mai târziu, aceiaşi lucrători au mai reţinut două personae în acelaşi loc şi în aceeaşi situaţie, care deţineauşi 20 kg de peşte din specia somn.Întreaga cantitate de peşte a fost ridicată şi predată unei societăţi comerciale de profil.
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că cei patru pescari sunt cetăţeni români, domiciliaţi pe raza judeţelor Mehedinţi şi Gorj, cu vârste cuprinse între 39 de ani și 49  de ani. Bărbaţii au declarat că nu ştiau că au trecut illegal frontiera în Serbia, ei dorind doar să pescuiască.
În cauză, polițiștii de frontier efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trecere ilegală a frontierei de stat și braconaj piscicol, la finalizare urmand a fi luate măsurile legale ce se impun.

Țigări de contrabandă confiscate de polițiștii de frontieră severineni

*Poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Mehedinți au descoperit peste 1.000 pachete cu țigări de contrabandă în urma unor percheziții domiciliare.
*Ţigările, în valoare de aproximativ 13.000 de lei,urmau să fie comercializate ilegal în municipiul Drobeta Turnu Severin de un tânăr de 18 ani căruia poliţiştii de frontieră îi întocmiseră o altă lucrare penală la sfârşitul lunii august pentru contrabandă.

În ziua de 16.09.2018, ora 08.45  poliţiştii de frontieră din cadrul Biroului de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale și Infracţionalităţii Transfrontaliere - Sectorul Poliţiei de Frontieră Drobeta Turnu Severin, împreună cu un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dr.Tr.Severin și cu sprijinul unui criminalist din cadrul Compartimentului de Criminalistică și Expertiză a Documentelor al Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Mehedinți au organizat și desfășuratpercheziții domiciliare în baza unor informații deținute despre o persoană suspectată că se ocupă cu traficul de produse accizabile.
            Astfel,într-una din locaţii, a fost depistat numitulT.M. în vârstă de 18 ani, caredepozitase cantitatea de1.060 de pachete cu ţigări diferite mărci, fără marcaje fiscale. Tânărul se pregătea să ridice o parte din țigări, acesta declarând că intenţiona săle comercializeze ulterior pe piaţa neagră de desfacere din municipiul Drobeta Turnu Severin.
            Menţionăm că tânărul a fost depistat şi în luna august de lucrătorii noştri comercializând ţigări de contrabandă într-o piaţă din municipiul Drobeta Turnu Severin,fiind întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.
            Ţigările descoperite în urma percheziţiilor, în valoare totală de aproximativ 13.000 de lei, au fost confiscate, numitul T.M. a fost reținut pentru o durată de 24 ore,iar în cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu