Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 30 septembrie 2018

Decada Culturii Germane în Banatul Montan, editia a XXVIII-a, 5 - 14.10.2018

Stimați oaspeți și prieteni,
iubiți concetățeni!

Avem deosebita plăcere de a vă invita pentru a douăzecişiopta oară la „Decada Culturii Germane în Banatul Montan”, cel mai important ciclu de manifestări c
ulturale ale etniei germane din acest spațiu.
Sărbătoarea „Heimat”-ului germanilor din Banatul Montan și Sfânta Liturghie festivă de mulțumire (cea de a XXV-a ediție), cea de a 16-a Întâlnire a formațiilor muzicale și a corurilor germane în Banatul Montan, „Parada Portului Popular German la Reșița” (cea de a XXIV-a ediție), tradiționalele sărbători de Kirchweih („ruga” romano-catolică), dar și celelalte manifestări care vor avea loc la Anina - Steierdorf, Bocșa, Caransebeș, Dognecea, Gărâna, Oravița, Oțelu Roșu, Reșița, Sasca Montană și pentru prima oară la Timișoara ne vor reuni și în acest an într-o cunună a prieteniei, stimei și înțelegerii reciproce.
În cadrul acestei ediții vom organiza mai multe manifestări dedicate jubileului de 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 - 2018), unul dintre punctele forte ale Decadei 2018. Alte puncte cheie din acest an sunt acele manifestări dedicate aniversării a 120 de ani de la nașterea și a comemorării a 40 de ani de la trecerea în eternitate a etnografului, scriitorului și pedagogului reșițean Alexander Tietz (* 9 ianuarie 1898, Reșița - † 10 iunie 1978, Reșița) precum și aniversării a 175 de ani de la nașterea și a comemorării a 100 de ani de la trecerea în eternitate a scriitorului stirian Peter Rosegger (* 31 iulie 1843, Kluppeneggerhof am Alpl - † 26 iunie 1918, Krieglach).
„Decada Culturii Germane în Banatul Montan”, ediția 2018, se dorește a fi, ca și cele din anii precedenți, o punte de legătură între ceea ce a fost și ceea ce va fi în viitor. Suntem convinși că Dumneavoastră, ca oaspeți, participanți sau spectatori, veți găsi momente de trăire spirituală înălțătoare la manifestările programate.
Cu această speranță vă dorim o participare cât mai plăcută și să rămâneți cu amintiri frumoase!

Erwin Josef Țigla

Octombrie, 2018



Vineri, 5 octombrie 2018

REȘIȚA

·        Universitatea „Eftimie Murgu“, sala multimedia „Constantin Gruescu / ora 10.00:
Dezbatere cu studenții: „Europa: ieri - astăzi - mâine“. În calitate de invitată: Christa Hofmeister din Neumarkt in der Steiermark (Austria).
·        Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 10.30:
Prelegere „Ernst Rudolf Neubauer (* 17 aprilie 1823, Jihlava, Moravia - † 4 mai 1890, Rădăuți): o viață pentru Bucovina”. Cu Eduard Mohr, președintele Uniunii Germanilor Bucovineni, Rădăuți.

Jubileul 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 - 2018)

·        Curtea Centrului German „Alexander Tietz“ / ora 11.15:
Vernisajul miniexpoziției de artă plastică a artiștilor Doina & Gustav Hlinka și Viorica Ana Farkas, membrii Cercului de pictură „Deutsche Kunst Reschitza” al Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, dedicată jubileului.
·        Curtea Centrului German „Alexander Tietz“ / ora 11.30:
Dezvelirea plăcii comemorative dedicată scriitorului Rolf Bossert, o donație a Școlii profesionale de pietrari din Graz, Austria - Landesberufsschule 5 (Steinmetze) / Dir. Dipl.-Päd. Christian Vogelsberger - prin sprijinul oferit de Landul Stiria (Austria) și dr. Herwig Brandstetter (Graz, Austria).

175 de ani de la nașterea și 100 de ani de la trecerea în eternitate a scriitorului stirian Peter Rosegger (* 31 iulie 1843, Kluppeneggerhof am Alpl - † 26 iunie 1918, Krieglach)

·     Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 11.45:
Vernisajul expozițiilor de fotografii și de filatelie dedicate lui Peter Rosegger.
·     Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 12.00:
Prelegere dedicată împlinirii a 175 de ani de la nașterea și a 100 de ani de la trecerea în eternitate a scriitorului stirian Peter Rosegger. Prezintă prof. univ. dr. Reinhold Reimann, președintele executiv al Asociației Culturale „Südmark“ din Graz (Stiria, Austria).

Cea de-a 16-a Întâlnire a formațiilor muzicale și a corurilor germane în Banatul Montan

·     Centrul German „Alexander Tietz“ / ora 16.30:
Recital instrumental „Muzica din suflet pentru suflet” susținut de pianiștii prof. Ștefania Vasiliu-Olaru și prof. Dumitru Sascău, ambii din Bacău.
·        Aula Magna a Universității „Eftimie Murgu“ / ora 19.00:
Concert cu participarea următoarelor formații: corul „Franz Stürmer” din Reșița, corul „Temeswarer Liederkranz“ din Timișoara, corurile germane bucovinene din Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc (jud. Suceava), corul german „Drei Rosen” (Trei trandafiri”) din Vukovar / Croația, grupurile muzicale și corale „Edelweiß” („Floare de Colț”) din Piatra Neamț și „Zwei mal Zwei” („Doi ori doi”) din Bacău.

Noaptea albă a galeriilor: Galeria colecționarului

·  Universitatea „Eftimie Murgu“ / începând cu ora 19.00:
Erwin Josef Țigla prezintă printre alți colecționari un exponat de filatelie având tematica „Capitale europene ale culturii în filatelie“.

STEIERDORF - ANINA

·     Cimitirul romano-catolic Sigismund - biserica romano-catolică din Sigismund / ora 16.00:
Parada portului popular german, cu participarea formațiilor din Rădăuți (Bucovina) și Steierdorf - Anina.
·     Biserica Romano-Catolică „Maria - Regina Sfântului Rozariu” din Sigismund / ora 16.30:
Cea de a 89-a Liturghie festivă de hram. Celebrează pr. Martin Jäger (Anina).
Înfrumusețarea muzicală a Sfintei Liturghii: corul german din Rădăuți (Bucovina).

Sâmbătă, 6 octombrie 2018


REȘIȚA

·     Holul Universității „Eftimie Murgu“ / ora 9.30:
Expoziția de roll-up „30 de ani de la înființarea Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița” (2017).
·     Holul Universității „Eftimie Murgu“ / ora 9.30:
Vernisajul expoziției de fotografii „Delta Dunării”, cu fotografii realizate de dr. Klaus Fabritius, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România - Regiunea Extracarpatică.
·     Universitatea „Eftimie Murgu“ / ora 9.45:
Prezentarea volumului „Faszination Donaudelta / Fascinația Deltei Dunării”, autori: dr. Klaus Fabritius și dr. Mircea Gogu Bogdan, editat de către Forumul Democrat al Germanilor din România - Regiunea Extracarpatică și apărut în Editura „Honterus“ din Sibiu, 2018.

Jubileul 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 - 2018) și „Parada Portului Popular German la Reșița“, ediția a XXIV-a

·        Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ / ora 12.00:
Concert de promenade cu Fanfara din Caransebeș, dirijor: Marius Frățilă.
·        Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ / ora 12.30:
Sfântă Liturghie în limba germană cu prilejul jubileului de 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 - 2018) și cu prilejul celei de a XXIV-a ediții a „Paradei Portului Popular German“. Celebrant principal este Mag. Benedikt Plank, abatele mânăstirii benedictine St. Lambrecht în Stiria (Austria).
·     Traseul Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ - Casa de Cultură a Sindicatelor „Dr. Corneliu Diaconovici“ - Parcul „Cărăşana” / începând cu ora 13.30:
Parada Portului Popular German.
·     Monumentul deportaților germani în fosta URSS în Parcul „Cărăşana” / ora 14.00:
Rugăciuni ecumenice și depunere de coroane de flori în amintirea celor deportați între ianuarie 1945 și decembrie 1949 pentru așa-zisa muncă de reconstrucție a Uniunii Sovietice.

Proiect „Cultură și artă în Reșița Montană“

175 de ani de la nașterea și 100 de ani de la trecerea în eternitate a scriitorului stirian Peter Rosegger (* 31 iulie 1843, Kluppeneggerhof am Alpl - † 26 iunie 1918, Krieglach)

·     Centrul Social „Frédéric Ozanam“ / ora 18.00:
Vernisajul expoziției documentare dedicate lui Peter Rosegger, realizată de Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița în colaborare cu Muzeul de Istorie / Universalmuseum Joanneum, a Arhivelor orașului Graz și a Bibliotecii Stiriene, prin mijlocirea Landului Stiria (Austria).
·     Centrul Social „Frédéric Ozanam“ / ora 18.15:
Dansuri populare germane prezentate de formația „Sonnenschein“ din Moinești, jud. Bacău.

SASCA MONTANĂ

·     Biserica Romano-Catolică „Sfântul Francisc de Assisi“ / ora 11.00:
Cea de-a 267-a Liturghie festivă de hram. Celebrează pr. Daniel Dumitru (Oravița).
·     Platoul de lângă Biserica Romano-Catolică „Sfântul Francisc de Assisi“ / ora 12.15:
Program cultural, cu participarea formației de dansuri populare germane „Magnificat” din Oravița.

Duminică, 7 octombrie 2018

STEIERDORF - ANINA

Jubileul 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 - 2018)

Sărbătoarea „Heimat“-ului germanilor din Banatul Montan, ediția a XXV-a și cel de-al 14-lea Festival al Fanfarelor la Steierdorf

·        Piațeta din fața Bisericii Romano-Catolice „Preasfânta Treime“ / ora 10.30:
Concert de promenadă cu Fanfara din Steierdorf - Anina, dirijor: Dumitru Omescu.
·        Biserica Romano-Catolică „Preasfânta Treime“ / ora 11.30:
Sfântă Liturghie în limba germană cu prilejul Sărbătoririi „Heimat“-ului germanilor din Banatul Montan, ediția a XXV-a și a jubileului de 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 - 2018). Invitați speciali: Mag. Benedikt Plank, abatele mânăstirii benedictine St. Lambrecht în Stiria (Austria) și mons. József Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara.
·        Piațeta din fața Bisericii Romano-Catolice „Preasfânta Treime“ / ora 12.30:
Concert de promenadă cu fanfarele participante la cel de-al 14-lea Festival al Fanfarelor de la Steierdorf.
·     Sediul Forumului German / ora 13.00:
Program cultural festiv prilejuit de Sărbătoarea „Heimat“-ului germanilor din Banatul Montan, ediția a XXV-a și a jubileului de 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 - 2018), cu participarea unor formații din țară și de peste hotare (România, Serbia și Croația).

REŞIŢA

·     Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 17.00:
Prezentare de carte: „In der Tiefe der Gefühle. Abendstrahlen einer Heimatdichterin” („În străfundul simțirilor. Raze de seară de la o scriitoare a ținutului natal”), autoare: Edith Guip-Cobilanschi, carte apărută la Editura „Banatul Montan“, 2017, fiind cea de a 82-a apariție editorială a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița. Prezintă lectorul apariției, Christa Hofmeister din Neumarkt in der Steiermark (Austria).

ORAVIŢA

Jubileul 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 - 2018)

·     Teatrul Vechi „Mihai Eminescu“ / ora 18.00:
Program cultural, cu participarea formațiilor din țară și de peste hotare care se află în vizită în Banatul Montan cu prilejul celei de a XXVIII-a ediții a „Decadei Culturii Germane în Banatul Montan”.

Luni, 8 octombrie 2018

REŞIŢA

·     Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 10.00:
Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeți: cei mici din cadrul secției germane a Grădiniței cu Program Prelungit „Semenic” din Reșița.
·     Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 11.00:
         Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeți: elevii clasei I B din cadrul secției germane a Colegiului Național „Diaconovici - Tietz“, Reșița.

Proiect „Cultură și artă în Reșița Montană“

·     Librăria „Semn de Carte“ / ora 16.30:
Vernisajul expoziției de fotografii semnate Ioan Adamek (Reșița). Incursiuni muzicale: „Intermezzo“ din Reșița (coordonator: Lucian Duca).
·     Librăria „Semn de Carte“ / ora 17.00:
Prezentări de carte ale autorului Nikolaus Rudolf Pilly din Călan (jud. Hunedoara). Incursiuni muzicale: autorul cărților, la ferăstrăul său muzical.
·     Librăria „Semn de Carte“ / ora 17.45:
Prezentarea CD-ROM-ului „Die Banater Berglanddeutschen = Germanii din Banatul Montan“ (nr. 16).

CARANSEBEȘ

·     Colegiul Național „C.D. Loga“ / ora 12.00:
Program cultural prezentat de elevii instituției de învățământ gazde.

Marți, 9 octombrie 2018

REŞIŢA

·     Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 10.00:
Întâlnire cu viitorii cititori ai bibliotecii. Oaspeți: cei mici din cadrul secției germane a Grădiniței cu Program Normal Nr. 9 din Reșița.
·     Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 11.00:
Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeți: elevii din clasa pregătitoare, secția germană, a Colegiului Național „Diaconovici - Tietz“, Reșița.
·     Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 16.00:
Vernisajul expoziției de fotografii dedicate încheierii primului An Jubiliar oferit sfintei Tereza de Ávila în Spania (15 octombrie 2017 - 15 octombrie 2018): „Impresii fotografice din Alba de Tormes, locul trecerii în eternitate a sfintei Tereza”, cu fotografii realizate anul acesta de Erwin Josef Țigla.
·     Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 16.30:
Prezentare de carte: „3 x Bad Kissingen”, autor: Erwin Josef Țigla, carte apărută la Editura „Banatul Montan“, 2017, cea de a 83-a apariție editorială a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița. Incursiuni muzicale: „Intermezzo“ din Reșița (coordonator: Lucian Duca).

Miercuri, 10 octombrie 2018

REŞIŢA

·     Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 10.00:
Întâlnire cu viitorii cititori ai bibliotecii. Oaspeți: cei mici din cadrul secției germane a Grădiniței cu Program Normal Nr. 5 din Reșița.
·     Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 11.00:
Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeți: elevii clasei a III-a B din cadrul secției germane a Colegiului Național „Diaconovici - Tietz“, Reșița.

TIMIȘOARA

120 de ani de la nașterea și 40 de ani de la trecerea în eternitate a etnografului, scriitorului și pedagogului reșițean Alexander Tietz (* 9 ianuarie 1898, Reșița - † 10 iunie 1978, Reșița)

·        Casa „Adam Müller-Guttenbrunn“, Sala festivă „Dr. Karl Singer“ / ora 17.30:
Să ne aducem aminte de Alexander Tietz. Manifestare literar-muzicală coordonată de dr. Ioan Fernbach, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banat.

Joi, 11 octombrie 2018

REŞIŢA

·     Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 11.00:
Întâlnire cu viitorii cititori ai bibliotecii. Oaspeți: elevii clasei a II-a B din cadrul secției germane a Colegiului Național „Diaconovici - Tietz“, Reșița.
·     Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 12.00:
Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeți: elevii clasei a IV-a B din cadrul secției germane a Colegiului Național „Diaconovici - Tietz“, Reșița.

Jubileul 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 - 2018) și 100 de ani România Mare (1 decembrie 1918)

·     Centrul German „Alexander Tietz“ / ora 15.30:
Simpozion cu participare internațională.
·  Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ / ora 18.15:
Concert de orgă cu dr. Franz Metz (München, Germania).

Vineri, 12 octombrie 2018

REŞIŢA

Jubileul 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 - 2018) și 100 de ani România Mare (1 decembrie 1918)

·     Centrul German „Alexander Tietz“ / ora 10.00:
Simpozion cu participare internațională.

·     Librăria „Semn de Carte“ / ora 17.30:
Prezentare de carte a autorilor Ioan Velica, Anton Herman și Constantin Sorin Burian: „Dicționar tehnic minier Valea Jiului român-german. 150 de ani de exploatare industrială a cărbunelui în Bazinul carbonifer Valea Jiului”, apărută 2018 la Editura „Focus” Petroșani. Incursiuni muzicale: Duo Gassenheimer (Reșița).

Sâmbătă, 13 octombrie 2018

ANINA

·     Casa de Cultură / ora 11.00:
Prezentare de carte a autorilor Ioan Velica, Anton Herman și Constantin Sorin Burian: „Dicționar tehnic minier Valea Jiului român-german. 150 de ani de exploatare industrială a cărbunelui în Bazinul carbonifer Valea Jiului”, apărută 2018 la Editura „Focus” Petroșani. Incursiuni muzicale: Duo Gassenheimer (Reșița).

GĂRÂNA

·     Biserica romano-catolică „Sfânta Tereza de Ávila“ / ora 11.30:
cea de-a 147-a Liturghie de hram.
·     Strada principală / începând cu ora 12.30:
Sărbătoarea „kirchweih“-ului cu ridicarea pomului și program cultural.

DOGNECEA

·     Sediul Forumului German / ora 17.00:
Proiecție de fotografii: „Dognecea, ieri și astăzi”, de Klaus Lucian Mihnea (Dognecea).
·     Sediul Forumului German / ora 17.45:
Program muzical cu formația „Banater Bergland“ (coordonator: George Gassenheimer), Vincenzo Musi (Cerra) și Duo Gassenheimer, toți din Reșița.

Duminică, 14 octombrie 2018

REŞIŢA

Jubileul 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 - 2018)

·        Biserica evanghelică / ora 11.00:
Serviciu religios evanghelic de mulțumire pentru roadele toamnei precum și dedicat jubileului de 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 - 2018) și în amintirea organizării anul trecut în Reșița, la 14 octombrie 2017, a Primei Întâlniri a Evanghelicilor din Banat. Invitați: pr. Walther Sinn (Semlac, jud. Arad) și pr. Frank Schleßmann (Mattighofen / Austria Superioară).
·        Biserica evanghelică / ora 12.15:
Dezvelirea și sfințirea pietrei de marmură care amintește de Prima Întâlnire a Evanghelicilor din Banat, desfășurată la Reșița, la 14 octombrie 2017.
·        Biserica evanghelică / ora 12.30:
Program muzical susținut de corul „Franz Stürmer” și Duo Gassenheimer.

STEIERDORF - ANINA

Jubileul 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 - 2018)

·        Biserica evanghelică / ora 16.00:
Serviciu religios evanghelic de mulțumire pentru roadele toamnei precum și dedicat jubileului de 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 - 2018). Invitați: pr. Walther Sinn (Semlac, jud. Arad) și pr. Frank Schleßmann (Mattighofen / Austria Superioară).

OŢELU ROŞU

·        Sediul Forumului German / ora 16.00:
Vernisajul expoziției de fotografii dedicate încheierii primului An Jubiliar oferit sfintei Tereza de Ávila în Spania (15 octombrie 2017 - 15 octombrie 2018): „Impresii fotografice din Alba de Tormes, locul trecerii în eternitate a sfintei Tereza”, cu fotografii realizate anul acesta de Erwin Josef Țigla.
·        Sediul Forumului German / ora 16.15:
Program muzical cu formația „Banater Bergland“ (coordonator: George Gassenheimer), Vincenzo Musi (Cerra) și Duo Gassenheimer, toți din Reșița.

BOCȘA

Sărbătoarea de Toamnă a Forumului German de Tineret din Bocşa, ediţia a XIV-a

·     Traseul: sediul Forumul Democratic al Germanilor din Bocșa - Biserica Romano-Catolică „Neprihănita Zămislire“ / ora 16.00:
Parada portului popular german cu prilejul Sărbătorii de Toamnă a Forumului German de Tineret, ediția a XIV-a.
·     Biserica Romano-Catolică „Neprihănita Zămislire“ / ora 16.30:
Rugăciuni în limba germană cu prilejul Sărbătorii de Toamnă a Forumului German de Tineret, ediția a XIV-a.
·     Monumentul deportaților în fosta URSS de lângă Biserica Romano-Catolică „Neprihănita Zămislire“ / ora 17.00:
Rugăciuni și depunere de coroane de flori.
·       Traseul: Biserica Romano-Catolică „Neprihănita Zămislire“ - Parcul din faţa Primăriei - Casa de Cultură / ora 17.15:
Parada portului popular german cu prilejul Sărbătorii de Toamnă a Forumului German de Tineret, ediția a XIV-a.
·       Casa de Cultură / ora 17.45:
Program cultural festiv cu prilejul Sărbătorii de Toamnă a Forumului German de Tineret, cu participarea mai multor formaţii de dansuri populare germane.

DOGNECEA

·     Sediul Forumului German / ora 18.30:
In memoriam Alfred Kravits: proiecție de diapozitive.


Organizator principal:

Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița

în colaborare cu:

Departamentul pentru Relații Interetnice al Secretariatului General al Guvernului României, București

Consiliul Județean Caraș-Severin, Reșița
Primăria Municipiului Reșița

Universitatea „Eftimie Murgu“ Reșița

Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, Reșița
Centrul Cultural „Teatrul Vechi Mihai Eminescu”, Oravița
Casa de Cultură Orășenească, Bocșa
Casa de Cultură Orășenească, Anina

Societatea pentru Cultură „Metarsis”, Reșița

Colegiul Național „Diaconovici - Tietz”, Reșița
Colegiul Național „C.D. Loga”, Caransebeș

Pe această cale aducem mulțumirile noastre colaboratorilor, sponsorilor, consiliilor locale și primăriilor precum și forumurilor germane locale din localitățile în care se desfășoară manifestări cu prilejul acestei ediții a „Decadei Culturii Germane în Banatul Montan”.



Sehr geehrte Gäste und Freunde,
liebe Landsleute!

Zum achtundzwanzigsten Mal laden wir Sie zur „Deutschen Kulturdekade im Banater Bergland” ein, zur größten Veranstaltungsreihe der Banater Berglanddeutschen!
Der 25. Heimattag und die Heimatmesse der Banater Berglanddeutschen in Steierdorf - Anina, das 16. Musik- und Chortreffen der Banater Berglanddeutschen, das „24. Reschitzaer Deutsche Trachtenfest“, die traditionellen Kirchweihfeste und weitere Veranstaltungen in Bokschan, Deutsch-Saska, Dognatschka, Ferdinandsberg, Karansebesch, Orawitza, Reschitza und Wolfsberg, und zum ersten Mal Temeswar, vereinigen uns in diesen Tagen erneut im Kranz der Freundschaft und des Zusammenhalts.
Innerhalb der diesjährigen Kulturdekade organisieren wir mehrere Veranstaltungen zu den 300 Jahren, seit das Banater Bergland auch mit Deutschen kolonisiert wurde (1718 - 2018), ein Eckpunkt unserer Kulturdekade 2018! Weitere Höhepunkte bilden die Veranstaltungen in Erinnerung an den 120. Geburtstag und an den 40. Todestag des Banater Berglanddeutschen Schriftstellers Alexander Tietz (* 9. Januar 1898, Reschitza - † 10. Juni 1978, Reschitza), sowie an den 175. Geburtstag und an den 100. Todestag des steirischen Schriftstellers Peter Rosegger (* 31. Juli 1843, Kluppeneggerhof am Alpl - † 26. Juni 1918, Krieglach).
Unsere Kulturdekade möge auch in diesem Jahr eine Brücke zwischen dem, was war, und dem, was kommen wird, darstellen. Wir hoffen, dass Sie, als Gäste, Mitgestalter oder Zuschauer, an unserem vielseitigen Programm Gefallen finden werden.
Hiermit wünschen wir Ihnen recht viel Freude und gute Unterhaltung!

Erwin Josef Țigla

Oktober, 2018



Freitag, den 5. Oktober 2018

RESCHITZA

·     „Eftimie Murgu“-Universität, Multimediasaal „Constantin Gruescu/ 10:00 Uhr:
Begegnung mit Studenten zum Thema: „Europa: gestern - heute - morgen“. Gastredner: Christa Hofmeister aus Neumarkt in der Steiermark (Österreich).
·        Deutsche „Alexander Tietz“-Bibliothek / 10:30 Uhr:
Vortrag „Ernst Rudolf Neubauer (* 17. April 1823, Iglau / Jihlava, Mähren - † 4. Mai 1890, Radautz, Buchenland): ein Leben für die Bukowina” von Eduard Mohr, dem Vorsitzenden des Vereins der Buchenlanddeutschen Radautz.

Jubiläum 300 Jahre, seit das Banater Bergland auch mit Deutschen kolonisiert wurde (1718 - 2018)

·        Hof des Deutschen „Alexander Tietz“-Zentrums / 11:15 Uhr:
Vernissage der kleinen Malereiausstellung zum Jubiläum von Doina & Gustav Hlinka und Viorica Ana Farkas, Mitglieder des Kreises „Deutsche Kunst Reschitza“ des Demokratischen Forums der Banater Berglanddeutschen.
·        Hof des Deutschen „Alexander Tietz“-Zentrums / 11:30 Uhr:
Enthüllung der Gedenktafel an den Schriftsteller Rolf Bossert, eine Schenkung der Landesberufsschule 5 (Steinmetze) - Dir. Dipl.-Päd. Christian Vogelsberger, auf Vermittlung des Landes Steiermark und Dr. Herwig Brandstetters (Graz).

175. Geburtstag und 100. Todestag des steirischen Schriftstellers Peter Rosegger
(* 31. Juli 1843, Kluppeneggerhof am Alpl - † 26. Juni 1918, Krieglach)

·        Deutsche „Alexander Tietz“-Bibliothek / 11:45 Uhr:
Vernissage der Foto- und Philatelie-Ausstellungen über Peter Rosegger.
·        Deutsche „Alexander Tietz“-Bibliothek / 12:00 Uhr:
Vortrag zum 175. Geburtstag und 100. Todestag des steirischen Schriftstellers Peter Rosegger, von Univ.-Prof. Dr. Reinhold Reimann, geschäftsführendem Obmann des Alpenländischen Kulturverbands „Südmark“ zu Graz / Steiermark.

16. Musik- und Chortreffen der Banater Berglanddeutschen

·     Deutsches „Alexander Tietz“-Zentrum / 16:30 Uhr:
Konzert unter dem Motto: „Musik aus der Seele für die Seele“ mit den Musiklehrern Ștefania Vasiliu-Olaru und Dumitru Sascău, beide zu Gast aus Bacău.
·     Aula der „Eftimie Murgu“-Universität / 19:00 Uhr:
Konzert mit Beteiligung folgender Gruppen: der „Franz Stürmer“-Chor aus Reschitza, der „Temeswarer Liederkranz“, die Buchenlanddeutschen Chöre aus Radautz und Kimpolong (Kreis Suczawa), der „Drei Rosen”-Chor aus Wukowar (Kroatien), sowie die Musik- und Singgruppen aus Piatra Neamţ - „Edelweiß” - und Bacău - „Zwei mal Zwei”.

Die weiße Nacht der Galerien: Die Sammlergalerie

·        „Eftimie Murgu“-Universität / 19:00 Uhr:
Ausstellung von Reschitzaer Sammlern. Es stellt u.a. auch Erwin Josef Țigla Philatelie aus: „Die Kulturhauptstädte Europas“.

STEIERDORF - ANINA

·  Römisch-katholischer Friedhof Sigismund - römisch-katholische Kirche in Sigismund / 16:00 Uhr:
Trachtenaufmarsch der beteiligten deutschen Kulturgruppen aus Radautz (Buchenland) und Steierdorf - Anina.
·  Römisch-katholische „Maria - Königin des heiligen Rosenkranzes“-Kirche in Sigismund / 16:30 Uhr:
89. Kirchweihmesse. Es zelebriert Pfr. Martin Jäger (Anina).
Musikalische Umrahmung: der Buchenlanddeutsche Chor aus Radautz.

Samstag, den 6. Oktober 2018


RESCHITZA

·  Korridor der „Eftimie Murgu“-Universität / 9:30 Uhr:
Roll-Up-Ausstellung: „30 Jahre Kultur- und Erwachsenenbildungsverein DEUTSCHE VORTRAGSREIHE RESCHITZA” (2017).
·  Korridor der „Eftimie Murgu“-Universität / 9:30 Uhr:
Fotoausstellung: „Das Donaudelta” mit Fotos von Dr. Klaus Fabritius aus Bukarest, dem Vorsitzenden des Demokratischen Forums der Deutschen in Rumänien - Regionalforum Altreich.
·  „Eftimie Murgu“-Universität / 9:45 Uhr:
Buchpräsentation: „Faszination Donaudelta / Fascinația Deltei Dunării”, Autoren: Dr. Klaus Fabritius und Dr. Mircea Gogu Bogdan, herausgegeben vom Demokratischen Forum der Deutschen in Rumänien - Regionalforum Altreich, im „Honterus“-Verlag Hermannstadt, 2018.

Jubiläum 300 Jahre, seit das Banater Bergland auch mit Deutschen kolonisiert wurde (1718 - 2018) und das „24. Reschitzaer Deutsche Trachtenfest“

·  Innenhof der römisch-katholischen „Maria Schnee“-Kirche / 12:00 Uhr:
Promenadenkonzert mit der Blasmusik aus Karansebesch, Dirigent: Marius Frățilă.
·  Römisch-katholische „Maria Schnee“-Kirche / 12:30 Uhr:
Hochamt in deutscher Sprache anlässlich des Jubiläums 300 Jahre, seit das Banater Bergland auch mit Deutschen kolonisiert wurde (1718 - 2018) und des „24. Reschitzaer Deutschen Trachtenfestes“. Hauptzelebrant: Mag. Benedikt Plank, Abt der Benediktinerabtei St. Lambrecht in der Steiermark, Österreich.
·     Route „Maria Schnee“-Kirche - Kulturhaus der Gewerkschaften „Dr. Corneliu Diaconovici“ - „Cărăşana”-Park / ab 13:30 Uhr:
Trachtenaufmarsch zum Jubiläum 300 Jahre, seit das Banater Bergland auch mit Deutschen kolonisiert wurde (1718 - 2018) und zum „24. Reschitzaer Deutschen Trachtenfest”.
·     Russlanddeportierten-Denkmal im „Cărăşana”-Park / 14:00 Uhr:
Ökumenische Gebete und Blumenkranz-Niederlegung im Gedenken an die Opfer der Banater Berglanddeutschen Russlanddeportierten (Januar 1945 - Dezember 1949).

Projekt „Kultur und Kunst in Deutsch-(Montan)-Reschitza“

175. Geburtstag und 100. Todestag des steirischen Schriftstellers Peter Rosegger
(* 31. Juli 1843, Kluppeneggerhof am Alpl - † 26. Juni 1918, Krieglach)

·        „Frédéric Ozanam“-Sozialzentrum / 18:00 Uhr:
Vernissage der Dokumentationsausstellung, Peter Rosegger gewidmet, vom Kultur- und Erwachsenenbildungsverein „Deutsche Vortragsreihe Reschitza“ organisiert, mit freundlicher Unterstützung des Museums für Geschichte / Universalmuseum Joanneum, des Stadtarchives Graz und der Steiermärkischen Landesbibliothek, auf Vermittlung des Landes Steiermark.
·        „Frédéric Ozanam“-Sozialzentrum / 18:15 Uhr:
Deutscher Volkstanzauftritt mit der Gruppe „Sonnenschein“ aus Moinești / Kreis Bacău.

DEUTSCH-SASKA

·     Römisch-katholische „Heiliger Franziskus von Assisi”-Kirche / 11:00 Uhr:
267. Kirchweihmesse. Es zelebriert Pfr. Daniel Dumitru (Orawitza).
·     Platz vor der römisch-katholischen „Heiliger Franziskus von Assisi”-Kirche / 12:15 Uhr:
Auftritt der deutschen Volkstanzgruppe „Magnificat“ aus Orawitza.

Sonntag, den 7. Oktober 2018

STEIERDORF - ANINA

Jubiläum 300 Jahre, seit das Banater Bergland auch mit Deutschen kolonisiert wurde (1718 - 2018)

25. Heimattag der Banater Berglanddeutschen und 14. Steierdorfer Blasmusikfestival

·  Platz vor der römisch-katholischen „Allerheiligste Dreifaltigkeit“-Kirche / 10:30 Uhr:
Promenadenkonzert mit der Blasmusik aus Steierdorf - Anina, Dirigent: Dumitru Omescu.
·  Römisch-katholische „Allerheiligste Dreifaltigkeit“-Kirche / 11:30 Uhr:
Hochamt in deutscher Sprache anlässlich des 25. Heimattags der Banater Berglanddeutschen und des Jubiläums 300 Jahre, seit das Banater Bergland auch mit Deutschen kolonisiert wurde (1718 - 2018). Gäste: Mag. Benedikt Plank, Abt der Benediktinerabtei St. Lambrecht in der Steiermark, Österreich, und Msgr. József Csaba Pál, Diözesanbischof von Temeswar, im Beisein weiterer Priester aus dem Banater Bergland und ihrer Gäste.
·  Platz vor der römisch-katholischen „Allerheiligste Dreifaltigkeit“-Kirche / 12:30 Uhr:
Promenadenkonzert mit den teilnehmenden Blasmusikformationen.
·     Sitz des DFBB-Ortsforums / 13:00 Uhr:
Festkulturprogramm zum 25. Heimattag der Banater Berglanddeutschen und zum Jubiläum 300 Jahre, seit das Banater Bergland auch mit Deutschen kolonisiert wurde (1718 - 2018), mit allen beteiligten Kulturgruppen aus dem In- und Ausland (Rumänien, Serbien und Kroatien).

RESCHITZA

·  Deutsche „Alexander Tietz“-Bibliothek / 17:00 Uhr:
Buchpräsentation: „In der Tiefe der Gefühle. Abendstrahlen einer Heimatdichterin”, Autorin:  Edith Guip-Cobilanschi, erschienen im Reschitzaer „Banatul Montan“-Verlag, 2017, die 82. Veröffentlichung des Kultur- und Erwachsenenbildungsvereins „Deutsche Vortragsreihe Reschitza“. Es präsentiert die Lektorin des Buches, Christa Hofmeister aus Neumarkt in der Steiermark (Österreich).

ORAWITZA

Jubiläum 300 Jahre, seit das Banater Bergland auch mit Deutschen kolonisiert wurde (1718 - 2018)

·  Altes Theater „Mihai Eminescu“ / 18:00 Uhr:
Kulturprogramm mit den Kulturgruppen aus dem In- und Ausland, die im Banater Bergland anlässlich der XXVIII. Auflage als Gäste verweilen.

Montag, den 8. Oktober 2018

RESCHITZA

·  Deutsche „Alexander Tietz“-Bibliothek / 10:00 Uhr:
Begegnung mit den zukünftigen Lesern der Bibliothek: die Kleinen der deutschen Abteilung des Kindergartens mit verlängertem Programm „Semenik“ Reschitza.
·  Deutsche „Alexander Tietz“-Bibliothek / 11:00 Uhr:
Begegnung mit den zukünftigen kleinen Lesern der Bibliothek: die Schüler der I. B Klasse der deutschen Abteilung des „Diaconovici - Tietz“-Nationalkollegs Reschitza.

Projekt „Kultur und Kunst in Deutsch-(Montan)-Reschitza“

·  „Semn de Carte = Lesezeichen“-Buchhandlung / 16:30 Uhr:
Vernissage der Fotoausstellung Johann Adamek (Reschitza).
Musikalische Begleitung: die „Intermezzo”-Musikgruppe Reschitza (Koordination: Lucian Duca).
·  „Semn de Carte = Lesezeichen“-Buchhandlung / 17:00 Uhr:
Buchpräsentationen des Autors Nikolaus Rudolf Pilly aus Kalan / Kreis Hunedoara. Musikalische Umrahmung: der Autor mit seiner musikalischen Säge.
·  „Semn de Carte = Lesezeichen“-Buchhandlung / 17:45 Uhr:
Präsentation der CD-ROM „Die Banater Berglanddeutschen“ (Nr. 16).

KARANSEBESCH

·  „C.D. Loga“-Nationalkolleg / 12:00 Uhr:
Kulturprogramm zur Kulturdekade, dargeboten von Schülerinnen und Schülern der Schuleinheit.

Dienstag, den 9. Oktober 2018

RESCHITZA

·  Deutsche „Alexander Tietz“-Bibliothek / 10:00 Uhr:
Begegnung mit den zukünftigen Lesern der Bibliothek: die deutsche Abteilung des Kindergartens Nr. 9 Reschitza.
·  Deutsche „Alexander Tietz“-Bibliothek / 11:00 Uhr:
Begegnung mit den zukünftigen kleinen Lesern der Bibliothek: die Schüler der Vorschul-Klasse der deutschen Abteilung des „Diaconovici - Tietz“-Nationalkollegs Reschitza.
·  Deutsche „Alexander Tietz“-Bibliothek / 16:00 Uhr:
Vernissage der Fotoausstellung zum Abschluss des ersten Hl.-Teresia-von-Ávila-Jubiläumsjahrs in Spanien (15. Oktober 2017 - 15. Oktober 2018): „Fotografische Eindrücke aus Alba de Tormes in Spanien, dem Sterbeort der heiligen Teresia“, mit Fotos von Erwin Josef Țigla.
·  Deutsche „Alexander Tietz“-Bibliothek / 16:30 Uhr:
Buchpräsentation: „3 x Bad Kissingen”, Autor: Erwin Josef Țigla, „Banatul Montan”-Verlag Reschitza, 2017, die 83. Buchveröffentlichung des Kultur- und Erwachsenenbildungsvereins „Deutsche Vortragsreihe Reschitza“. Musikalische Einlagen: die „Intermezzo“-Musikgruppe Reschitza (Koordination: Lucian Duca).

Mittwoch, den 10. Oktober 2018

RESCHITZA

·  Deutsche „Alexander Tietz“-Bibliothek / 10:00 Uhr:
Begegnung mit den zukünftigen Lesern der Bibliothek: die deutsche Abteilung des Kindergartens Nr. 5 Reschitza.
·  Deutsche „Alexander Tietz“-Bibliothek / 11:00 Uhr:
Begegnung mit den zukünftigen kleinen Lesern der Bibliothek: die Schüler der III. B Klasse der deutschen Abteilung des „Diaconovici - Tietz“-Nationalkollegs Reschitza.

TEMESWAR

120. Geburtstag und 40. Todestag des Banater Berglanddeutschen Schriftstellers Alexander Tietz (* 9. Januar 1898, Reschitza - † 10. Juni 1978, Reschitza)

·     „Adam Müller-Guttenbrunn“-Haus, „Dr. Karl Singer”-Festsaal / 17:30 Uhr:
Wir erinnern uns an Alexander Tietz. Literarische und musikalische Veranstaltung unter der Leitung von Dr. Johann Fernbach, Vorsitzender des Demokratischen Forums der Deutschen im Banat.

Donnerstag, den 11. Oktober 2018

RESCHITZA

·  Deutsche „Alexander Tietz“-Bibliothek / 11:00 Uhr:
Begegnung mit den zukünftigen kleinen Lesern der Bibliothek: die Schüler der II. B Klasse der deutschen Abteilung des „Diaconovici - Tietz“-Nationalkollegs Reschitza.
·  Deutsche „Alexander Tietz“-Bibliothek / 12:00 Uhr:
Begegnung mit den zukünftigen kleinen Lesern der Bibliothek: die Schüler der IV. B Klasse der deutschen Abteilung des „Diaconovici - Tietz“-Nationalkollegs Reschitza.

Jubiläum 300 Jahre, seit das Banater Bergland auch mit Deutschen kolonisiert wurde (1718 - 2018) und 100 Jahre Großrumänien (1. Dezember 1918)

·     Deutsches „Alexander Tietz“-Zentrum / 15:30 Uhr:
Symposium mit internationaler Beteiligung.
·  Römisch-katholische „Maria Schnee“-Kirche / 18:15 Uhr:
Orgelkonzert mit Dr. Franz Metz (München, Deutschland).

Freitag, den 12. Oktober 2018

RESCHITZA

Jubiläum 300 Jahre, seit das Banater Bergland auch mit Deutschen kolonisiert wurde (1718 - 2018) und 100 Jahre Großrumänien (1. Dezember 1918)

·     Deutsches „Alexander Tietz“-Zentrum / 10:00 Uhr:
Symposium mit internationaler Beteiligung.

·  „Semn de Carte = Lesezeichen“-Buchhandlung / 17:30 Uhr:
Buchpräsentation der Autoren Ioan Velica, Anton Herman und Constantin Sorin Burian: „Dicționar tehnic minier Valea Jiului român-german. 150 de ani de exploatare industrială a cărbunelui în Bazinul carbonifer Valea Jiului”, erschienen 2018 im Verlag „Focus” Petroschen. Musikalische Einlagen: Duo Gassenheimer (Reschitza).

Samstag, den 13. Oktober 2018

ANINA

·  Kulturhaus / 11:00 Uhr:
Buchpräsentation der Autoren Ioan Velica, Anton Herman und Constantin Sorin Burian: „Dicționar tehnic minier Valea Jiului român-german. 150 de ani de exploatare industrială a cărbunelui în Bazinul carbonifer Valea Jiului”, erschienen 2018 im Verlag „Focus” Petroschen.

WOLFSBERG

·  Römisch-katholische „Heilige Theresia von Ávila“-Kirche / 11:30 Uhr:
147. Kirchweihmesse.
·  Auf der Hauptgasse des Dorfes / ab 12:30 Uhr:
147. Kirchweihfest mit Kirchweihbaum-Aufstellen und Kulturprogramm.

DOGNATSCHKA

·  Sitz des DFBB-Ortsforums / 17:00 Uhr:
Fotoprojektion „Dognatschka gestern und heute”, von Klaus Lucian Mihnea (Dognatschka).
·  Sitz des DFBB-Ortsforums / 17:45 Uhr:
Kulturprogramm mit dem „Banater Bergland“-Musikensemble (Koordination: George Gassenheimer), Vincenzo Musi (Cerra) und dem Duo Gassenheimer, alle aus Reschitza.

Sonntag, den 14. Oktober 2018

RESCHITZA

Jubiläum 300 Jahre, seit das Banater Bergland auch mit Deutschen kolonisiert wurde (1718 - 2018)

·  Evangelische Kirche / 11:00 Uhr:
Erntedankgottesdienst mit Abendmahl, auch als Dank für das Jubiläum 300 Jahre, seit das Banater Bergland auch mit Deutschen kolonisiert wurde (1718 - 2018) und für die Ausführung des Ersten Banater Evangelischen Kirchentags vom 14. Oktober 2017 in Reschitza, mit Pfr. Walther Sinn (Semlak / Arad) und Pfr. Frank Schleßmann (Mattighofen / Oberösterreich).
·  Evangelische Kirche / 12:15 Uhr:
Enthüllung und Segnung der Marmortafel, die an den Ersten Banater Evangelischen Kirchentag, am 14. Oktober 2017 in Reschitza, erinnert.
·  Evangelische Kirche / 12:30 Uhr:
Auftritte des „Franz Stürmer“-Chors (Dirigentin: Elena Cozâltea) und des Duos Gassenheimer, alle Reschitza.

STEIERDORF - ANINA

Jubiläum 300 Jahre, seit das Banater Bergland auch mit Deutschen kolonisiert wurde (1718 - 2018)

·  Evangelische Kirche / 16:00 Uhr:
Erntedankgottesdienst mit Abendmahl, auch als Dank für das Jubiläum 300 Jahre, seit das Banater Bergland auch mit Deutschen kolonisiert wurde (1718 - 2018), mit Pfr. Walther Sinn (Semlak / Arad) und Pfr. Frank Schleßmann (Mattighofen / Oberösterreich).

FERDINANDSBERG

·  Sitz des DFBB-Ortsforums / 16:00 Uhr:
Vernissage der Fotoausstellung zum Abschluss des ersten Hl.-Teresia-von-Ávila-Jubiläumsjahrs in Spanien (15. Oktober 2017 - 15. Oktober 2018): „Fotografische Eindrücke aus Alba de Tormes in Spanien, dem Sterbeort der heiligen Teresia“, mit Fotos von Erwin Josef Țigla.
·  Sitz des DFBB-Ortsforums / 16:15 Uhr:
Kulturprogramm mit dem „Banater Bergland“-Musikensemble (Koordination: George Gassenheimer), Vincenzo Musi (Cerra) und dem Duo Gassenheimer, alle aus Reschitza.

BOKSCHAN

Herbstfest des Jugendforums Bokschan, XIV. Auflage

·     Route vom Sitz des Ortsforum Bokschan zur „Unbefleckte Empfängnis“-Kirche / ab 16:00 Uhr:
Trachtenaufzug zum Herbstfest des Jugendforums Bokschan, XIV. Auflage.
·  Römisch-katholische „Unbefleckte Empfängnis“-Kirche / 16:30 Uhr:
Andacht in deutscher Sprache anlässlich des Herbstfestes des Jugendforums Bokschan, XIV. Auflage.
·     Russlanddeportierten-Denkmal vor der Kirche / ab 17:00 Uhr:
Gebete und Blumenkranz-Niederlegung.
·     Route von der „Unbefleckte Empfängnis“-Kirche zum Park vor dem Rathaus bis zum Städtischen Kulturhaus / ab 17:15 Uhr:
Trachtenaufzug zum Herbstfest des Jugendforums Bokschan, XIV. Auflage.
·     Städtisches Kulturhaus / 17:45 Uhr:
Kulturprogramm zum Herbstfest des Jugendforums Bokschan, XIV. Auflage, mit allen beteiligten Kulturgruppen.

DOGNATSCHKA

·  Sitz des DFBB-Ortsforums / 18:30 Uhr:
In memoriam Alfred Kravits: Diavortrag aus dem Nachlass.



Hauptveranstalter:
der Kultur- und Erwachsenenbildungsverein
„DEUTSCHE VORTRAGSREIHE RESCHITZA”

Mitveranstalter:

das Demokratische Forum der Deutschen in Rumänien
das Demokratische Forum der Deutschen in Banat            
das Demokratische Forum der Banater Berglanddeutschen

das römisch-katholische Erzdechanat des Banater Berglands
die Evangelische Kirche Reschitza

die österreichischen Bundesländer Steiermark und Kärnten
der Verein „Südmark“, Graz
der Alpenländische Kulturverband „Südmark“ zu Graz

weitere Institutionen und Privatpersonen aus dem In- und Ausland.
                              
Hiermit bedanken wir uns bei allen DFBB-Ortsforen, Mitveranstaltern und Unterstützern, die bei der 28. Auflage der Kulturdekade mitmachen und mithelfen! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu