Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 28 septembrie 2018

UPT la Noaptea Cercetătorilor Europeni

Noaptea Cercetătorilor Europeni, un eveniment iniţiat în anul 2005 şi care s-a bucurat de un succes extraordinar se va desfăşura anul acesta în 28 septembrie, în 300 de oraşe din toată lumea şi 20 din România. În Timişoara, Noaptea Cercetătorilor Europeni va avea loc la Nokia Campus, Blvd Republicii Nr. 21, între orele
17:00-22:00.

Dintre oraşele din ţară, Timişoara va avea cei mai mulţi expozanţi, circa 50, iar Universitatea Politehnica Timişoara îşi respectă blazonul de instituţie de învăţământ superior de educaţie şi cercetare avansată, participând la eveniment cu mai multe lucrări ce fac dovada nivelului la care se situează.

Dintre lucrările ce vor fi prezentate de studenţii şi cadrele didactice ale UPT menţionăm un sistem de irigare automatizată cu monitorizare şi comandă la distanţă, un sistem de afişaj rotativ cu LED-uri, bazat pe persistenţa vederii, cu control wireless, un pod de autostradă inovativ şi integral cu trei deschideri, un sistem de detecţie de obiecte folosind reţele neoronale profunde, un convertor hibrid cu două intrări, un dispozitiv de deplasare cu braţ robotic comandat wireless, un stand didactic demonstrativ pentru studiul sistemelor de distribuţie variabilă Mercedes, un filtru de aer supraaspirant pentru creşterea performanţelor motoarelor cu ardere internă.

La eveniment va participa şi deja cunoscuta echipă de studenţi VisionX, care a realizat un sistem, bazat pe inteligenţa artificială, ce poate citi, interpreta şi pune diagnostice pe baza radiografiilor. Un caz special este al unui student care s-a născut surdo-mut şi a beneficiat de un implant cohlear abia la 15 ani. Acum este student la UPT, la Inginerie Medicală, a construit singur o imprimantă 3D, iar ca aplicaţie va prezenta şi va imprima 3D, în cadrul evenimentului, mai multe modele de cochlee, deosebit de utile în medicină. O lucrare inedită este şi MicroU, o alternativă ecologică şi multifuncţională la etuiul de ochelari, cu rol de protecţie şi, totodată, de curăţare a acestora, fără a mai apela la şerveţelele umede, greu reciclabile.



Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu