Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 27 octombrie 2017

UVT - laureată a Galei Premiilor Elsevier. Universitatea confirmă rezultatele remarcabile obținute în ultimii ani printr-o distincție excepțională: Premiul pentru Excelență în Colaborările Internaționale



UVT a fost desemnată merituoasa câștigătoare a Premiului pentru Excelență în Colaborările Internaționale, Elsevier Scopus Award for Excellence in International Collaboration, confirmând astfel rezultatele obținute în ultimii ani în cele mai importante clasamente și ranking-uri internaționale.

Gala de decernare a premiilor Scopus Awards România 2017 s-a desfășurat la hotelul Unirea, din Iaşi, în data de 26 octombrie, în prezența reprezentanților grupului Elsevier, a numeroși cercetători români cu o deplină consacrare națională și internațională și a ministrului Cercetării și Inovării, domnul Lucian Georgescu. La gala de la Iași, UVT a fost reprezentată de către conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu, prorector responsabil cu strategia de cercetare, dezvoltare și inovare a instituției.


Elsevier a organizat Gala Scopus Award pentru prima dată în România, și în Europa de Est, în anul 2015. În cadrul acestor gale, grupul Elsevier acordă două premii. Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a fost nominalizată și la ediția din anul 2015 a galei, alături de Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca și de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei", pentru Premiul de Excelență în Cercetare, acesta fiind câștigat la acel moment de către institutul de cercetare bucureștean.

După doi ani, la ediția 2017, UVT reușește să rămână în grupul restrâns al instituțiilor de elită în domeniul cercetării, fiind nominalizată, alături de Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca și de Academia Română, la Premiul pentru Excelență în Colaborările Internaționale (Elsevier Scopus Award for Excellence in International Collaboration). Câștigătorul categoriei Elsevier Scopus Award for Excellence in International Collaboration a fost stabilit utilizând cele mai noi metode bibliometrice, în acest caz instrumentul SciVal International Collaboration Ratio.

Grupul Elsevier este unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de produse și servicii de informații în domeniile științei, tehnologiei și medicinei, fiind totodată singura companie care desfășoară activități atât în ceea ce privește publicarea rezultatelor științifice, cât și în evaluarea rezultatelor cercetării. Produsele Elsevier cele mai cunoscute sunt ScienceDirect, Scopus, SciVal, Reaxys, Mendeley, Embase. Elsevier este asociat peste tot în lume cu calitatea, rigoarea și excelența academică, publicațiile sale fiind de cel mai înalt nivel, reprezentând o provocare în intenția de publicare pentru cei mai buni cercetători din toată lumea.

Cel de-al doilea premiu decernat în cadrul galei, Elsevier Scopus Award for Excellence in Global Contribution, a fost acordat tot unor reprezentanți ai Timișoarei, Radu-Emil Precup, Mircea-Bogdan Rădac și Ștefan Preitl, de la Universitatea Politehnica.

„Premiul Scopus pentru Excelență în Colaborările Internaționale, cu care ne-a onorat grupul Elsevier, arată în mod clar determinarea cu care Universitatea de Vest din Timișoara își confirmă statutul de instituție de elită atât în domeniul educației universitare, cât și al cercetării de înaltă clasă. Proiectul managerial pe care l-am propus UVT pentru al doilea mandat de rector a avut în centrul său procesul de internaționalizare a universității, cercetarea având un rol determinant atât în cadrul portofoliului de cercetare propriu zis, cât și al portofoliului de relații internaționale. Am încurajat și am susținut atât colaborările mari, de anvergură, (experimentul Atlas de la CERN, IUCN – Dubna, HPC – UVT), cât și colaborările internaționale de anvergură mai mică, stabilite la nivel de cercetători sau grupuri de cercetare și sunt bucuros să constat că această politică de dezvoltare își arată roadele la un astfel de nivel”, a declarat prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT.


COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu