Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 26 octombrie 2017

Proiectul de modificare a Legilor Justiţiei

Proiectul de modificare a Legilor Justiţiei,  prezentat astăzi de ministrul Toader în fața Comisiei Speciale, cuprinde mai multe propuneri de reglementare, unele noi sau total diferite de cele existente, puncte sensibile și interpretabile care nu au fost supuse consultării sau dezbaterii publice deși au un impact major asupra funcţionării justiţiei.
Comisia Specială, din care fac parte în calitate de deputat PNL, va începe dezbaterile pe acest draft de proiect care, cu siguranță, va fi în atenția publică prin luările de poziție pe care le vom avea pe fiecare propunere de modificare în parte.

Este important de menționat faptul că CSM a dat aviz negativ acestui proiect iar  Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor a anunțat astăzi că a dat în judecată Ministerul Justiției pentru ”a-l obliga să supună consultării/dezbaterii publice, controversatul proiect de modificare al 'legilor justiției', în versiunea 'Tudorel Toader”.
Cele mai sensibile discuții vor fi legate de propunerea Ministrului Justiției, care s-a răzgândit din nou, ca Inspecția Judiciară să fie autonomă, adică, nici în subordinea Consiliului Superior al Magistraturii, cum este acum, nici în subordinea Ministerului Justiției, cum era în varianta inițială.
Proiectul de modificare a Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor cuprinde, de asemenea, o serie de prevederi care sunt în dezacord cu filozofia principiului separației și echilibrului puterilor în stat, cum ar fi faptul că Preşedintele României este eliminat din procedura de numire a procurorilor şefi ai principalelor parchete, iar durata mandatului acestora este extinsă de la trei la patru ani. O altă modificare prevede că Preşedintele României poate refuza o singură dată, motivat, numirea în funcţiile de conducere ale instanţei supreme. Prevederea este similară cu cea de la numirea miniştrilor, unde, de asemenea, Preşedintele poate refuza o singură dată şi motivat propunerea făcută de şeful Guvernului pentru numirea unui nou ministru în Cabinet. La fel ca la numirea şefilor ÎCCJ, Ministrul Justiţiei a introdus prevederea că CSM poate refuza o singură dată motivat propunerea făcută de Minister pentru Procurorii şefi ai principalelor parchete.
Totodată, potrivit proiectului, Ministrul Justiţiei poate să ceară Procurorului general sau, după caz, Procurorului şef al DNA sau DIICOT informări asupra activităţii parchetelor şi să dea îndrumări scrise cu privire la măsurile care trebuie luate pentru prevenirea şi combaterea eficientă a criminalităţii.
Cele enumerate mai sus sunt doar câteva dintre propunerile de modificare a Legilor Justiţiei, semne de întrebare sunt la fiecare punct din acest proiect, mai ales că, ministrul a decis să nu mai aştepte avizul Comisiei de la Veneţia. Probabil că atunci când Comisia se va pronunţa, vom afla şi motivul.

Valeria Schelean Şomfelean
Deputat PNL Caraş Severin          


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu