Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 28 februarie 2017

Bilanțul celor 10 ani de la aderarea României la UE, dezbătut de social-democrații români și europeni

În perioada 24-26 februarie, la Predeal, social-democrații români au organizat, cu sprijinul Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (S&D), conferința 10-Year Anniversary of Romania's Integration in The European Union, pentru a marca 10 ani de la aderarea României la UE.
Tema principală a evenimentului a fost dezbaterea bilanțului celor 10 ani de la aderare, cu accent pe contribuția adusă de social-democrați în procesul de negociere și, ulterior, de integrare a României în spațiul UE.
După un deceniu în cadrul sistemului instituțional european, vocea României trebuie să devină mai fermă și mai clară. Provocarea noastră acum e să trecem de la calitatea de nou membru la cea de membru proeminent al Uniunii Europene. România trebuie să joace un rol mai important în cadrul UE, promovând o uniune mai puternică și mai corectă, în care toți cetățenii sunt tratați în mod egal, și, în același timp, luptând pentru menținerea politicii de coeziune și împotriva unei Europe cu două viteze”, a declarat europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu.
La eveniment au mai participat europarlamentarul Viorica Dăncilă, liderul delegației PSD în Parlamentul European, Ministrul Tineretului Marius Dunca, deputații PSD Gabriel Nasra, Petre Florin Manole, Mihai Valentin Popa și Radu Costin Vasilică, senatorii PSD Roxana-Natalia Paţurcă, Cristina-Mariana Stocheci și Mihai Mohaci, secratarul de stat la Departamentul Centenar Cristian Ioan Videscu, primarul municipiului Slobozia Adrian Mocioniu.
Județul Caraș Severin a fost reprezentat la conferința 10-Year Anniversary of Romania's Integration in The European Union de coordonatorul PES activists Caraș Severin, Marius Bălean-presedinte executiv al PES activists Romania  și de secretarul PES activists Caras-Severin, Anca Bircea.
La 10 ani de la aderare, românii sunt azi liberi să călătorească și să muncească în statele Uniunii, beneficiind de aceleași drepturi pe care le au și ceilalți europeni. Dar poate cea mai semnificativă evoluție este cea privind eforturile de reducere a decalajelor economice și sociale. De la aderare și până în prezent, România a primit 39,8 miliarde de euro de la UE, fonduri structurale, pentru dezvoltare rurală şi plăţi directe în agricultură - şi a plătit contribuţia obligatorie de 1% din Produsul Naţional Brut de 13,7 miliarde de euro, rezultând un sold pozitiv de peste 26,5 de miliarde de euro.
În ultimii patru ani, soldul relaţiei cu Uniunea Europeană a fost constant unul pozitiv, consemnând venituri anuale ale ţării de peste 4 miliarde de euro (5,2 miliarde de euro în primele nouă luni din 2016), echivalent a 2,5% din PIB.
Desigur, parcursul integrării României nu este încă finalizat pe deplin. Perspectivele sunt pozitive, dar Romania trebuie să se implice activ în dezbaterile curente privind reformarea UE pentru a se asigura că solidaritatea și coeziunea rămân intacte, iar proiectul european se va consolida și își va reafirma principiile fundamentale.
Biroul de presa al PSD Caras-Severin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu