Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 14 noiembrie 2012

Delincventa juvenila

La nivelul judeţului Caraş-Severin, în primele zece luni ale acestui an s-a observat o scădere semnificativă în ceea ce priveşte numărul infracţiunilor cu urmărirea penală începută la care au participat minori în calitate de autori, înregistrându-se 177 de fapte, cu 29,2 % mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.dsc02250


 Cele mai multe infracţiuni constatate la care au participat minori în calitate de autori au fost cele contra patrimoniului – 110 infracţiuni, în special furturi (102).
De asemenea infracţiunile contra persoanei la care au luat parte şi minori în calitate de autori sunt în scădere de la 39 la 37. Numărul infracţiunilor de tâlhărie la care au participat şi minori au scăzut de la 7 la 3. Şi infracţiunile la OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice comise de minori au scăzut de la 35 la 15.
În primele 10 luni ale acestui an au fost cercetaţi 180 de minori în dosare cu urmărire penală începută, în scădere cu 80 faţă de perioada similară din 2011. Majoritatea tinerilor implicaţi au avut vârsta de 16 ani împliniţi la momentul săvârşirii faptelor. În procent de 90 % dintre minorii cercetaţi nu sunt cunoscuţi cu condamnări în evidenţele poliţiei.
Principalele cauze care duc la săvârşirea de către minori a unor infracţiuni sunt:
-    lăsarea fără supraveghere a minorilor de către părinţi sau tutori;
-    plecarea părinţilor în străinătate;
-    provenienţa copiilor din familii dezorganizate;
-     asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni, atât cu alţi făptuitori minori cât şi cu persoane majore;
-    consumul de alcool la vârste din ce în ce mai fragede, pe fondul asocierii minorilor în găşti de cartier sau grupuri gen colţul străzii, ori influenţei anturajului;
-    portul la vedere a telefoanelor mobile şi playerelor audio, a bijuteriilor, precum şi afişarea cu ostentaţie, în public, a sumelor de bani deţinute de minori.
Pentru menţinerea la un nivel scăzut a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, poliţiştii vor continua activităţile educativ-preventive în zonele frecventate de minori, în centrele de plasament şi în şcoli, atât în mediul urban cât şi în mediul rural.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu