Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 25 august 2012

Restricţii de circulaţie

În perioada 24 - 26 august 2012, în intervalul orar 11.00-20.00,  urmare a avertizării de ,,Cod portocaliu” de căldură emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, se interzice circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe toate drumurile naţionale ce tranzitează judeţul Caraş-Severin. Măsura a fost dispusă de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, în conformitate cu prevederile art. 44 alin. 2 din Ordonanţa Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările şi completările ulterioare şi se aplică şi pe raza altor 20 de judeţe (Bihor, Arad, Alba, Hunedoara, Timiş, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău şi Brăila).
Sunt exceptate:
  • transporturile publice de persoane;
  • transporturile de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală;
  • vehiculele care participă la intervenţii în caz de forţă majoră;
  • transporturile funerare;
  • transporturile poştale;
  • transporturile de echipamente de prim ajutor;
  • transporturile pentru distribuire de carburanţi;
  • transporturile de mărfuri sub temperatură controlată;
  • transporturile pentru tractări vehicule avariate;
  • transporturile pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;
  • transporturile cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării;
  • transporturile de apă îmbuteliată;
  • transporturile de produse provenite din exploatări agricole. Restricţia circulaţiei este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, datorita temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformaţii majore ireversibile cu pierderea stabilităţii îmbrăcămintei rutiere.
Măsura va fi dusă la îndeplinire de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România cu sprijinul organelor de Politiei Rutiera, prin instituirea de filtre pe drumurile naţionale.
Pentru nerespectarea restricţiilor de circulaţie instituite, conducătorul auto poate fi sancţionat contravenţional cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, potrivit art. 61 alin.1, lit. ,,n” din O.G. 43/1997 privind regimul juridic al drumurilor.
Poliţia rutieră atrage atenţia tuturor conducătorilor auto că, în condiţii de temperaturi extrem de ridicate, reflexele pot fi considerabil afectate, oboseala putându-se instala foarte rapid.
Tocmai de aceea, poliţiştii rutieri îi sfătuiesc pe cei de la volan ca atunci când se deplasează pe distanţe mari, la primele semne de oboseală să oprească autovehiculul într-un loc sigur (parcare, de regulă), să se odihnească şi să continue călătoria doar după refacerea completă a capacităţii de conducere.
Se recomandă maximum de prudenţă în timpul deplasărilor, viteză moderată, adaptată condiţiilor concrete din trafic şi evitarea efectuării depăşirilor fără o asigurare temeinică.
De asemenea, trebuie să se păstreze o distanţă suficientă faţă de autovehiculul care circulă înainte, întrucât temperaturile mari înregistrate la nivelul părţii carosabile sunt factor determinant în scăderea aderenţei pneurilor şi, implicit, în creşterea spaţiului de frânare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu