Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 11 aprilie 2012

SMURD în Caraş-Severin


Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde a inaugurat in luna martie a.c.Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Caraş-Severin.
Evenimentul a avut loc la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al Judeţului Caraş-Severin în prezenţa ministrului Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a secretarul de stat pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului din cadrul MAI, Mihai Capră, a prefectul Octavian Ţunea, a mai multor primari şi şefi ai structurilor deconcentrate şi descentralizate din judeţ.
Primele 4 ambulanţe şi un centru de comandă şi control echipat, acesta din urmă va deservi toate cele 4 judeţe din vestul ţării, au fost expuse astăzi în curtea ISU Semenic. Este vorba de trei ambulanţe de tip B (prim ajutor) şi o ambulanţă tip C (terapie intensivă) ce vor fi deservite de către 64 de paramedici, angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „SEMENIC” al Judeţului Caraş-Severin, câte 16 la fiecare subunitate de pompieri.

„Momentul de astăzi reprezintă rezultatul unui parteneriat între două instituţii ale administraţiei publice centrale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, respectiv Ministerul Sănătăţii şi o instituţie a administraţiei publice regionale, Consiliul Judeţean. Este vorba practic de o secvenţă dintr-un proiect cu finanţare europeană pentru îmbunătăţirea calităţiii activităţii sistemului de urgenţă şi anume dotarea ISU cu 10 autoutilitare, 4 deja aduse, suportate financiar dintr-o investiţie de 10,5 milioane lei din care circa 2,5 milioane lei afectate acestei activităţi de îmbunătăţire a asistenţei medicale. Este vorba de constituirea a 4 centre, câte unul la Reşiţa, Caransebeş, Oraviţa şi Bozovici care vor asigura activităţile specifice acestui domeniu, acoperind teritoriul judeţului Caraş-Severin”, a declarat cu această ocazie Sorin Frunzăverde.
Încadrarea cu personal medical de specialitate a Ambulanţei Tip C este în grija Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Caraş-Severin, fiind deja demarate procedurile necesare în acest sens.
„Sunt bucuros că în acest judeţ există colaborare, o bună practică administrativă. Inaugurăm azi o activitate ce asigură salvarea de vieţi omeneşti. Văd la Reşiţa un exemplu de succes, realizat de oameni care depăşesc orice dispute politice şi construiesc. Este ceea ce îmi doresc să văd în fiecare judeţ, pentru că acest lucru aduce un plus în ceea ce înseamnă servicii de calitate către cetăţeni. Doar aşa putem mişca din loc România. Avem nevoie de echilibru, de cooperare, pentru a atrage câţi mai mulţi bani europeni. Suntem în an electoral, un an extrem de important pentru evoluţia ulterioară a României”, a afirmat ministrul M.A.I., Gabriel Berca.
Pentru coordonarea cât mai operativă a echipajelor de acordare a primului ajutor medical de urgenţă, la sediul ISU „SEMENIC” al Judeţului Caraş-Severin funcţionează, încă de la începutul lunii februarie a acestui an un dispecerat comun, ambulanţă şi pompieri. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu