Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 5 aprilie 2012

8 APRILIE - ZIUA INTERNAŢIONALĂ A ROMILOR


ZIUA INTERNAŢIONALĂ A ROMILOR, se se va desfăşura în data de 8 aprilie 2012, la Reşiţa,  începând cu orele 14.00, la Restaurant Capitol.


Ziua internaţională a romilor se sărbătoreşte în fiecare an, pe 8 aprilie.
Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, în 1971, la primul Congres Internaţional al Romilor.
În cadrul Congresului, Primul Ministru al Indiei (Parkas, Sing Badal) a transmis romilor de pretutindeni un mesaj emoţionant: "Vă trimit pământul sacru din ţara mamă Punjab, dorit de lideri ca o recunoaştere a legăturii dintre poporul romilor şi ţara mamă".
Tot cu această ocazie a fost adoptat, ca imn internaţional al romilor, cântecul “Gelem, gelem”, interpretat de cântăreaţa şi actriţa Olivera Vuco în cunoscutul film iugoslav “Am întâlnit şi ţigani fericiţi”, peliculă ce datează din 1967. De asemenea, a fost adoptat şi drapelul internaţional al romilor, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite, şi jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roată, simbolizând, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieţilor, iar pe de cealaltă parte nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.
Alfabetul standard al limbii romani comune s-a alăturat şi el simbolurilor identitaţii rome, în anul 1990, cu ocazia Congresului Internaţional al Romilor, care a avut loc la Varşovia. Congresul de la Varşovia a reunit delegaţi din 14 ţări şi observatori internaţionali.
 De atunci, au avut loc mai multe congrese mondiale ale romilor, cu scopul de a standardiza limba romani , obţinerea de compensaţii pentru suferinţele din al doilea război mondial, îmbunătăţirea situaţiei educaţionale, revendicarea drepturilor civile ale romilor, păstrarea culturii şi limbii romani şi recunoaşterea internaţională a minorităţii rome ca minoritate naţională de origine indiană.
Scopul unei astfel de zile este acela de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă romii. Ea a devenit, de asemenea, ziua memoriei romilor omorâţi de nazişti în timpul celui de-al doilea Război Mondial.
Pe 8 aprilie, în toate ţările lumii au loc seminarii, festivaluri şi acţiuni umanitare. 
  În anul 2006, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 276 din 28.03.2006, pentru consacrarea zilei de 8 aprilie ca "Sarbatoarea etniei romilor din România
Eveniment cultural menit sa promoveze intercunoaşterea şi multiculturalitatea între cetăţenii români de etnie romă şi populaţia majoritară.
În acest context în data de 8 aprilie 2009, zi recunoscută oficial prin Legea 66/2006 ca “Sărbătoarea etniei romilor din România, anunţă ca vor avea loc urmatoareleacţiuni:
Intre orele 14:00 – 17:00
- MASA ROTUNDA  8 APRILIE 2012
- SPECTACOL ANIVERSAR  ( MUZICA SI DANSURI  ROME )
Prin  activităţile propuse, această zi semnifică menţinerea identităţii culturale, a valorilor şi tradiţiilor.
 ORGANIZATORI: PRIMĂRIA  MUNICIPIULUI  REŞIŢA
PARTENERI:
Inspectoratul Şcolar al Judeţului Caraş-Severin;
Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş-Severin;
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu