Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 22 ianuarie 2012

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI REŞIŢA

Biroul de presă al Primăriei Reşiţa, a comunicat următoarele:

1.  Marţi 24.01.2012, ora 13.30 în sala de şedinţe a primăriei Reşiţa va avea loc un simpozion dedicat aniversării a 153 ani de la Unirea Principatelor Române.
Evenimentul va fi organizat de Primăria Reşiţa, bucurându-se de prezenţa domnului Prof. Univ. Dr. Mircea Vasile Zaberca, din cadrul „Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administrative" a Universităţii Eftimie  Murgu, Prof. Vişan Mihai, cadre militare, jurnalişti şi alte personalităţi locale.
Simpozionul va fi moderat de primarul municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu, cu luări de cuvânt ale invitaţilor, cuprinzând ample prezentări şi prelegeri ale unor distinşi oameni de cultură pentru marcarea acestui moment important din istoria românească.
 2. Serviciul Public Direcţia Impozite şi Taxe informează cetăţenii Municipiului Reşiţa asupra prevederilor HCL nr. 427/15.12.2011, prin care se prevede anularea majorărilor şi penalităţilor de întârziere pentru contribuabilii persoane fizice care achită integral, în perioada ianuarie – februarie 2012, debitele restante existente în sold la data de 31.12.2011, inclusiv debite provenite din amenzi.
         Cererea de scutire se depune la casieriile Serviciului la care se vor anexa copie după actul de identitate al solicitantului şi dovada achitării sumelor restante.
         Pentru plata cu anticipaţie a impozitelor anuale până la 31 martie 2011, contribuabilii persoane fizice şi juridice beneficiază de o bonificaţie de 10%.
        Contribuabilii care nu pot achita impozitele şi taxele locale până la orele 16.00, Casieriile Serviciului vor fi deschise până la orele 18,00 în cele două locaţii:
-    Miercuri Corpul II al Primăriei.
-    Joi Corpul IV  în zona Govândari.
3. Refacerea  faţadelor distruse ale clădirilor devine o obligaţie a tuturor locatarilor, odată cu intrarea în vigoare a Legii 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor.
 Actul normativ prevede că toţi proprietarii de imobile au obligaţia să reabiliteze faţadele acestora.
        Acolo unde nivelul de degradare pune în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, reabilitarea faţadelor trebuie făcută de urgenţă, iar în celelalte cazuri, reabilitarea faţadelor trebuie făcută în 12 luni de la primirea notificării făcută de către municipalitate.
         Legea prevede că în trei luni de la intrarea sa  în vigoare potrivit cap. VII, art.33, autorităţile locale trebuie să facă o bază de date cu toate blocurile şi starea lor actuală – dacă sunt sau nu reabilitate. În baza legii, autorităţile locale pot amenda pe cei care nu respectă această obligaţie cu sume cuprinse între 2.000 şi 8.000 de lei.
        Singura facilitate asigurată de Guvernul României este subvenţionarea totală a dobânzii în cazul în care se apelează la un credit bancar pentru executarea lucrărilor de reabilitare a faţadelor.
       Prin excepţie, autorităţile locale pot asigura, preluarea integrală a cheltuielilor aferente lucrărilor pentru proprietarii de locuinţe aflaţi în imposibilitate de a asigura
sumele care le revin, ca măsură de protecţie socială, în limita fondurilor anuale alocate pentru această destinaţie, dacă fac dovada că realizează venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie, dacă sunt bani din colectare taxe şi impozite locale sau rectificare bugetară a Consiliului Judeţean. 
       Sunt exceptate de la prevederile acestei legi clădirile expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic, clădirile reabilitate termic sau în curs de reabilitare şi clădirile clasate ca monumente istorice.
       În urma verificărilor efectuate  în data de 16 ianuarie 2012 au fost vizate într-o primă fază imobile adiacente arterelor principale de circulaţie ce creează un aspect inestetic, prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală, pun in pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică si siguranţa populaţiei sau afectează cadrul urban construit şi a spaţiilor publice urbane.
       Facem apel pe acestă cale către toţi cetăţenii municipiului Reşiţa să ia toate măsurile ce se impun pentru a respecta prevederile actului normativ mai sus menţionat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu