Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 18 decembrie 2011

Ziua internaţională a minorităţilor


În 1992, adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat declaraţia cu privire la drepturile minorităţilor naţionale. Acesta a fost primul document prin care fiecărei populaţii minoritare îi sunt garantate drepturile.

 Ziua minorităţilor naţionale a fost adoptată de ţara noastră în decembrie 1998.

Ziua internaţională a minorităţilor este sărbătorită,  şi în România de 20 de etnii. Maghiarii, rromii,germanii, sârbii,croaţii, cehi.i slovacii, tătarii, polonezii, rusii,  lipoveni, etc
Minorităţile naţionale reprezinta peste 10 la suta din populaţia României.

Minorităţile naţionale sunt recunoscute ca factori constitutivi ai statului român.
Prin minoritatea naţională se înţelege orice comunitate de cetăţeni români, care trăiesc pe teritoriul României din momentul constituirii statului modern, numeric inferior populaţiei majoritare, având propria identitate etnică, exprimată prin cultura, limba sau religie, pe care doreşte să o păstreze, să o exprime, şi să o dezvolte.
Persoanele aparţinând minorităţilor naţionale sunt cetăţeni români care îşi exprimă liber şi neîngrădit apartenenţă la o comunitate naţională, sau minoră ai căror părinţi, ori alţi reprezentanţi legali au declarat, conform legii,această apartenenţă.


Autorităţile publice au obligaţia de a accepta ca atare asemenea declaraţii.

ORGANIZAŢIILE/UNIUNIILE MINORITĂŢILOR  
         NAŢIONALE DIN
JUDETUL CARAŞ-SEVERIN

1.Uniunea Croaţilor din România
2.Forumul Democrat al Germanilor din România
3.Uniunea Democrată Maghiară din România
4.Partida Romilor PRO EUROPA
5.Uniunea Sârbilor din România
6.Uniunea Democrată a Slovacilor si Cehilor din România
7.Uniunea Ucrainenilor din România
Uniunea Europeană este interesată în promovarea dialogului interetnic, iniţiativele din domeniul educaţiei multiculturale, garantarea drepturilor minorităţilor naţionale sunt doar câteva din preocupările constante ale Uniunii Europene.

În ultimul timp în mai multe ţări ale Uniunii Europene, încep să se audă tot felul de voci de diferiţi lideri politici împotriva anumitor minorităţi din statele respective.
. Problema minorităţilor  începe să devină încet o problemă internaţională, prin faptul că deschiderea frontierelor  câtre Uniunea Europeană a făcut să apară o migraţie masivă  a oamenilor
Migraţie în prima etapă se bazează pe căutarea unui nivel de trai mai bun, o dată ce au fost îndeplinite  anumite cerinţe (găsirea unui loc de muncă), acele grupuri de mase plecate încercă să-şi revendice şi drepturile politice din acele ţări stabilite.
Problema revendicării drepturilor politice din acele state începe să creeze anumite tensiuni în statele europene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu