Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 13 decembrie 2011

Un nou stat al UE: CROAŢIA

 
Parlamentul European a aprobat joi 1 decembrie, aderarea Croaţiei la UE.
Aderarea Croaţiei la UE a fost aprobată cu 564 de voturi pentru, 38 împotrivă şi 32 de abţineri.
Acordul Parlamentului era ultimul obstacol juridic înainte de semnarea tratatului de aderare prevăzut la summitul liderilor europeni din 8 şi 9 decembrie, la Bruxelles.
Croaţia a semnat vineri  9 decembrie, la Bruxelles tratatul care îi va permite să devină în iulie 2013 cel de-al 28-lea stat al Uniunii Europene, după ce documentul va fi aprobat de populaţie printr-un referendum şi după ce va fi ratificat de cele 27 de state membre.
Tratatul urmează să fie apoi ratificat de fiecare dintre cele 27 state ale UE. La încheierea acestui proces, fără îndoială la 1 iulie 2013, Croaţia va deveni cel de-al 28-lea stat membru al UE.


După o noapte lungă de negocieri la Bruxelles, liderii europeni au parafat, tratatul de aderare cu premierul croat în exerciţiu Jadranka Kosor şi preşedintele Ivo Josipovic, finalizând astfel cei şase ani de negocieri de aderare. Franţa a fost reprezentată de ministrul pentru afaceri europene Jean Leonetti.

"Sunteţi călduros bineveniţi în familia europeană", le-a spus liderilor croaţi preşedintele UE Herman Van Rompuy, adăugând însă că acesta 'nu este încă sfârşitul drumului pentru Croaţia'. "Reformele trebuie să continue înainte de data aderării", a subliniat el.

"Asistăm la un eveniment istoric care, măsurat în funcţie de importanţa sa pentru poporul croat, nu are egal decât în declaraţia de independenţă a ţării noastre", a afirmat preşedintele croat.

Croaţia şi-a depus cererea de aderare la UE în 2003 şi în 2004 a obţinut statutul de ţară candidată. Negocierile de aderare au început în 2005.

Şeful guvernului croat a participat vineri 9 decembrie, pentru prima dată, la un summit european, dar în calitate de observator.




 

2 comentarii:

  1. LA OTV IN EMISIUNEA NEWS ALERT, LIVE, INTRE ORELE 20 - 21 PRINTRE , PERSOANELE ENUMERATE A FOST SI DEPUTATUL MIHAI RADAN, UNDE AU VOTAT O LEGE CONTESTATA SI CONTROVERSATA

    RăspundețiȘtergere
  2. oare a câta oară ne-a făcut acest radan, de ruşine
    şi cu el se va termina odată şi atunci să vezi pupincuriştii că vor da în boala boilor turbaţi, dar au şansa că la caraşova sunt nişte poduri poate vor face nişte salturi aşteptăm să vedem ce va urma

    RăspundețiȘtergere