Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 24 octombrie 2011

RECOMANDĂRI PENTRU O CĂLĂTORIE PRIN EUROPA

  ARTICOLUL CENZURAT   DE PUBLICAŢIA  CROAŢILOR DIN ROMÂNIA, HRVATSKA GRANCICA


În ultimii ani, frecvenţa călătoriilor cetăţenilor comunităţii croate şi nu numai  în străinătate a crescut şi aceasta atrage expunerea unui număr din ce în ce mai mare la riscuri neprevăzute, determinate de apariţia unor situaţii de criză,  accidente de circulaţie, de muncă, pierderea/furtul  de documente etc.
Cetăţenii minorităţii croate şi nu numai  aflaţi pe teritoriul altor state se supun jurisdicţiei acelor state şi sunt responsabili pentru orice încălcare a legilor statului respectiv. Invocarea  că nu s-a cunoscut cadrul juridic din statul respectiv nu este o scuză .
Sunt situaţii în care autorităţile statului respectiv ţin cont  că este vorba de un străin , dar nu este o regulă , depinde de la caz la caz. De reţinut că oricât de diferite sunt legile sau regulile străine faţă de cele existente în România, respectarea lor este obligatorie.
Se mai invocă în anumite situaţii  de unii că în România este permis acel lucru.
Lucru foarte greşit şi nu este recomandat acest lucru de a se invoca că în România este permis.
Respectarea legilor locale în străinătate are un impact extrem de serios asupra siguranţei personale a fiecărui cetăţean care se află într-o ţară străină. Instituţiile şi legile române nu pot produce acţiuni sau efecte pe teritoriul altor state.
În situaţia apariţiilor unor  situaţii nefericite trebuie reţinut că Ministerul Afacerilor Externe are responsabilitatea de a acorda sprijin, prin intermediul ambasadelor şi consulatelor României, tuturor cetăţenilor români care se află în străinătate în situaţii dificile. Membrii personalului consular al României au datoria de a face toate demersurile posibile şi permise de lege pentru a ajuta cetăţenii români aflaţi în dificultate. Personalul consular al României poate interveni prin semnalarea cazului la autorităţile locale, prin solicitarea de acordare a unui tratament corect, demn şi în conformitate cu legislaţia acelei ţări şi cu principiile dreptului internaţional, sau prin măsuri de asistenţă consulară agreate de statul respectiv.
 DE REŢINUT CĂ: Personalul consular nu poate acorda asistenţă juridică, nu poate achita onorariile pentru apărători, nu îşi poate asuma reprezentarea persoanelor în cauză în faţa autorităţilor locale, nu poate desfăşura anchete sau investigaţii, nu poate interveni în procedurile judiciare şi nu poate influenţa deciziile autorităţilor sau ale instanţelor de judecată, nu poate achita cazările la hoteluri, sau alte plăţi ce vizează repararea anumitor pagube sau servicii.
De recomandat că la orice situaţie neplăcută implicată orice persoană dacă nu cunoaşte limba, înscrisul de semnat să contacteze reprezentanţa diplomatică a României din ţara unde a apărut o posibilă problemă. Aflarea numărului de telefon a reprezentanţei diplomatice a României se poate cere la organele vamale la ieşirea din ţară sau de la organul care a intervenit în problema în cauză, acesta are obligaţia la solicitarea părţii dacă nu vrea să semneze documente şi să solicite numărul de telefon de la reprezentanţa diplomatică a României din acea ţară.
ESTE RECOMANDAT: Că la ieşirea din ţară să se ţină cont de următoarele recomandări:
·         Verificarea  documentele de identitate şi de călătorie dacă sunt valabile pe timpul şederii sau tranzitării, dacă nu sunt deteriorate şi nu prezintă suspiciuni.
·         Aflarea a cât mai multor detalii despre anumite restricţii de deplasare sau de comportament în ţara respectivă (în anumite locuri, de exemplu, îmbrăcămintea trebuie purtată într-un anume mod; în multe ţări, fotografierea unor instituţii, clădiri militare sau alte obiective este interzisă; regulile de circulaţie auto diferă de la ţară la ţară; regulile de transport public sunt de asemenea diferite).
·         Neimplicarea în demonstraţii sau manifestări de stradă.
·         Neconsumarea drogurilor, ierburilor etnobotanice sau de alte substanţe interzise.
·         Neimplicarea în activităţi de contrabandă (ţigări, alcool, sau ierburi etnobotanice ) etc.
·         Necăutarea prin containere şi  cerşit.
·         Nefolosirea a unui limbaj agresiv şi injurii la adresa altor persoane.
·         Neasocierea cu persoane suspecte (există riscul angrenării în activităţi ilegale, care se desfăşoară fără cunoştinţa acestora, dar care pot produce consecinţe din cele mai grave, inclusiv arestarea, condamnarea şi, în unele cazuri, aplicarea unor pedepse foarte severe).
·         Folosirea unei  conduite corecte şi demne pe întreaga durată a şederii în ţara respectivă.
·         Respectarea regimului de şedere, limitele de valabilitate ale actelor din ţara respectivă. 
În numerele următoare urmează să prezint situaţii mai concrete care pot să apară şi cu numerele de contact de la anumite reprezentanţe diplomatice ale României de la cele mai importante ţări de călătorie care o fac cetăţenii minorităţii croate şi nu numai.

6 comentarii:

  1. -Un cuplu mai in varsta,dar tanar, Romeo Radabouas si Julielenus Curvetus , s-au decis sa se mute, la pensiunea…in Poiana….Romeo isi dorise dintotdeauna sa aiba o pereche de cizme de cowboy, autentice, asa ca vazand unele, la pret redus, le cumpara, dar nu cu bani lui ca deh, nu-I nebun, ci cu banii croatilor,le incalta si se intoarce acasa. Pasind mandru in bucatarie, ii zice amantei Curvetus: Observi ceva diferit, la mine? "
    Curvetus il masoara o clipa sau doua si zice:
    "Nimic."
    Frustrat, Romeo, se duce la baie , unde se dezbraca, dupa care reapare in bucatarie in pielea goala si numai in cizme.O intreaba iarasi pe Curvetus:
    "Ei, acuma observi ceva diferit la mine?"
    Crvetus se zgaieste la el, iarasi, nedumerita si ii zice:
    "Asculta Romeo, eu nu vad, ce este diferit? Asa cum iti atarna astazi, atarna si ieri si tot asa o sa-ti atarne si maine ."Furios, Romeo urla la ea:
    "Si nu stii de ce atarna, Curvetus?"
    "N-am nici cea mai mica idee...", raspunde ea.
    "Atarna , pentru ca se uita la cizmele mele… cele noi!!!!"
    Curvetus, cu o grimasa:
    "Mai bine iti cumparai o funie, Romeo. Zau asa, era mai buna o Viagra, dar de ce o funie? Sa te prinzi de ea sa se intinda .Ahaaa ,am crezut la altceva…Nu da-m satisfactia inca preotilor si altora nu Romeo , Corect Curvetus !..."

    RăspundețiȘtergere
  2. Curvetus ... hahaha, esti tare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sto toliko imate gospodom.cini I ona kleta sto moze
    Se novci karasovcam i se kurac staromu
    Posteno ne? pa toje pa muka

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum adica cenzurat_?
    Ce vrei sa spui cu cenzurat!

    RăspundețiȘtergere
  5. - Nişte angajaţi (intitulaţi jurnalişti, gen Dobra Ivan , etc), la HRVTSKA GRANCICA au considerat că asemenea materiale NU sunt interesante pentru comunitate

    RăspundețiȘtergere