Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 27 octombrie 2011

Ambasadorului RF Germania in Romania


·  Ambasadorul RF Germania in Romania, Excelenţa Sa dl. Andreas von Mettenheim s-a aflat luni, 24 octombrie a.c. in prima sa vizită la Reşiţa unde i-a intalnit pe prefectul judeţului Caraş-Severin, Octavian Ţunea şi pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionesie Ghiorghioni.

„Investiţiile germane, la ora actuală, au fost reduse puternic, dar, dacă trecem de criza economică şi financiară, sunt convins că acestea vor lua, din nou, avânt. Oricum, situaţia fiscală din România este esenţial mai bună decât cea din Grecia sau Italia iar în Caraş-Severin, media investiţiilor germane o depăşeşte pe cea de la nivel naţional”, a declarat, cu acest prilej, Excelenţa Sa Andreas von Mettenheim.

După o prezentare succintă a potenţialului judeţului Caraş-Severin facuta de către prefectul Octavian Ţunea, Ambasadorul Germaniei la Bucureşti a subliniat importanţa readucerii limbii germane în atenţia tinerilor, a elevilor.

„Sunt impresionat de câţi tineri vorbesc limbi străine în România, dar am observat o retragere dinspre limba germană. De aceea, ne dorim să o readucem în preferinţele şi preocupările elevilor”, a precizat Excelenţa Sa Andreas von Mettenheim.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni, a subliniat buna convieţuire cu etnicii germani, dar şi cu toate celelalte 17 etnii prezente în Caraş-Severin.

„Acest lucru înseamnă un avantaj pentru judeţul Caraş-Severin, pentru că avem deschidere spre investitori. Caraş-Severinul este un judeţ în care se poate investi, mai ales ţinând cont de bogăţiile solului, de tradiţia industrială, dar şi de dezvoltarea infrastructurii, care reprezintă una din priorităţile Consiliului Judeţean”, a afirmat Ionesie Ghiorghioni.

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti şi-a arătat interesul şi pentru staţiunea Băile Herculane.

„Staţiunea Băile Herculane va intra într-un proces de reabilitare şi modernizare, conform unui proiect derulat de către Ministerul Dezvoltării şi Turismului. Sper ca, în scurt timp, staţiunea Băile Herculane să redevină aceeaşi perlă a turismului chiar internaţional, aşa cum a fost odată”, spune prefectul judeţului Caraş-Severin, Octavian Ţunea.

Un comentariu:

  1. După două luni de tăcere absolută din partea autorităţilor române, ieri, Senatul a anunţat înfiinţarea unei comisii special care să analizeze o datorie a Germaniei către România, datând din 1940, în valoare de peste 18 miliarde de euro. Datoria, descoperită de doctorul în economie Radu Golban, un român stabilit în Elveţia, provine dintr-un acord semnat în 1935 între BNR şi Casa de Compensaţie Germană din Berlin pentru „reglementarea plăţilor către Imperiul German şi Regatul României“.

    Radu Golban, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, susţine că la nivelul anului 1944, soldul activ pentru România, ca urmare a operaţiunilor de cliring, depăşea un miliard de mărci imperiale. Acest sold, afirmă JURNALUL NAŢIONAL, a fost confirmat de surse oficiale externe precum Casa Germană de Compensaţie, un raport al Comisiei Bergier din Elveţiei din anul 1998 şi Arhiva Germaniei, care cuprinde un extras de cont ce face referire la acest sold. Economistul consideră că „o soluţionare diplomatică la nivel de state ar fi preferabilă“.

    „În absenţa unui astfel de demers se poate acţiona pe cale privată, perspectivele fiind însă mai puţin previzibile şi diplomatice. Sper că veţi găsi mijloacele necesare pentru a sensibiliza şi responsabiliza factorii de decizie pe linia lămuririi soldului“, se arată la finalul scrisorii transmise conducerii Senatului, citată de CURENTUL. Deşi în scrisoare nu se precizează valoarea actuală a acestei datorii, ADEVĂRUL afirmă că este vorba de 18,8 miliarde de euro.

    Pe de altă parte cancelaria condusă de Angela Merkel a răspuns prompt: România a renunţat la orice pretenţie financiară faţă de Germania semnând Tratatul de Pace de la Paris, la 10 februarie 1947. Experţii, citaţi de ADEVĂRUL, spun că răspunsul este incorect, pentru că articolul 28 din Tratatul de Pace de la Paris prevede că România renunţă la toate pretenţiile faţă de Germania „cu excepţia celor care rezultă din contracte şi alte obligaţii anterioare datei de 1 septembrie 1939, precum şi din drepturi dobândite înainte de aceeaşi dată".

    „Prestigiul Germaniei nu trebuie ştirbit de nerezolvarea acestei obligaţii istorice şi morale“, a apreciat economistul Radu Golban, care a precizat, pentru CAPITAL, şi faptul că Germania dispune de banii necesari pentru stingerea acestei datorii. Iar ADEVĂRUL remarcă faptul că aceşti bani ar putea să însemne şansa României de a ieşi mult mai repede din criză, întrucât suma este aproape echivalentă cu împrumutul extern de 19,95 miliarde de euro contractat de România de la FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială.

    RăspundețiȘtergere