Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 28 martie 2025

Universitatea Politehnica Timișoara lansează proiectul „ Edu-UPT: Educație fără bariere

Universitatea Politehnica Timișoara lansează proiectul „ Edu-UPT: Educație fără bariere: Universitate, Progres, Transformare” pentru sprijinirea tinerilor din medii vulnerabile
 
Universitatea Politehnica Timișoara  în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara (ISJ-HD) și Asociația DANKE, implementează proiectul „Educație fără bariere: Universitate, Progres, Transformare (Edu-UPT)”, finanțat prin Programul Educație și Ocupare (PEO) 2021–2027.
Proiectul vizează creșterea accesului, a participării și a performanței academice pentru 352 de elevi și studenți din medii defavorizate, inclusiv din rândul persoanelor de etnie romă. Scopul este sprijinirea tranziției către învățământul superior, reducerea abandonului universitar și facilitarea accesului echitabil la educație.
Pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a, proiectul oferă sesiuni de consiliere, programe remediale, subvenții, activități de orientare profesională și campanii de prevenire a consumului de substanțe ilegale. Aceste intervenții contribuie la reducerea riscului de abandon școlar și la creșterea șanselor de promovare a examenului de bacalaureat.
Studenții proveniți din medii vulnerabile vor beneficia de monitorizare continuă, servicii de mentorat și tutoriat, ateliere de dezvoltare a competențelor academice și vocaționale, sprijin financiar, precum și cursuri dedicate strategiilor eficiente de învățare. Totodată, sunt prevăzute campanii de informare privind riscurile consumului de alcool și droguri.
Pentru studenții cu dizabilități, proiectul presupune măsuri concrete de accesibilizare fizică și digitală, utilizarea tehnologiilor asistive și servicii de consiliere personalizate. De asemenea, platformele digitale pentru admitere și înscriere la facultate vor fi modernizate, facilitând un proces mai simplu și mai incluziv.
În total, 190 de elevi și 162 de studenți vor beneficia de consiliere, activități remediale, burse și vouchere de hrană. Totodată, Universitatea Politehnica Timișoara va implementa soluții durabile de accesibilizare pentru studenții cu dizabilități. Prin acest demers, UPT își reconfirmă angajamentul față de un învățământ superior echitabil, incluziv și accesibil tuturor tinerilor, contribuind activ la reducerea barierelor educaționale.


Date generale ale proiectului „Edu-UPT: Educație fără bariere: Universitate, Progres, Transformare”
Cod apel: PEO/291/PEO_P6/OP4/ESO4.6/PEO_A40
Cod SMIS: 323428
Beneficiar: Universitatea Politehnica Timișoara
Parteneri: Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Asociația DANKE
Perioada de implementare: 1 februarie 2025 – 31 decembrie 2027
Valoarea totală a proiectului: 7.945.134,59 RON
Universitatea Politehnica Timișoara: 4.140.425,47 RON
Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara: 1.818.091,92 RON
Asociația DANKE: 1.986.617,20 RON


              Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi. 

             Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu