Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 14 martie 2025

ANCOM reglementeaza accesul la reteaua Digi Romania in peste 6.200 de localitati

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a identificat Digi Romania ca furnizor cu putere semnificativă în 6.288 de localități din România, ca urmare a analizei pieței serviciilor de acces local la puncte fixe, la nivel de localitate. Pentru a asigura o concurență eficientă în aceste localități, ANCOM propune ca operatorului să îi fie impuse o serie de obligații.
Reglementarea pieței de gros
Rețelele de acces la internet la puncte fixe din România sunt bazate într-o proporție extrem de mare pe infrastructură de fibră optică. La mijlocul anului 2023, 95% dintre gospodăriile din România erau acoperite cu rețele de fibră optică până la locația utilizatorului final, țara noastră situându-se pe locul al treilea la nivelul UE în ceea ce privește rata de penetrare la nivel de gospodării a conexiunilor de acces la internet fix de mare viteză, de cel puțin 100 Mbps.
Serviciile de acces local la puncte fixe reprezintă serviciile de gros necesare furnizării serviciilor de acces la internet în bandă largă pe piața cu amănuntul. Obligațiile pe o piață de gros trebuie să fie impuse atunci când piața cu amănuntul corespunzătoare nu are perspective de a deveni concurențială în absența acestor obligații.
Astfel, analiza ANCOM a pornit de la piața cu amănuntul a serviciilor de acces la internet fix și a arătat că, în peste 6.200 de localități, Digi Romania S.A. este unicul furnizor sau este lider de piață cu o cotă de peste 70%, existând riscul să abuzeze de puterea sa de piață. Dintre aceste localități (99% în mediul rural), 5.702 aveau un singur furnizor (Digi Romania), 522 aveau doi furnizori, iar doar 64 beneficiau de cel puțin trei furnizori. Aceste localități au o populație de 5,3 milioane locuitori din 2,02 milioane gospodării.
De asemenea, în aceste localități, barierele tehnice și economice sunt îndeajuns de ridicate astfel încât să determine Autoritatea să ajungă la concluzia că nu există niciun alt furnizor în proximitate care să poată intra pe piață și să amenințe poziția de piață a acestuia, în orizontul de timp al analizei de piață.
Ulterior, analiza ANCOM a arătat că principalele probleme concurențiale care se pot manifesta în absența reglementării pe piața de gros corespunzătoare sunt refuzul furnizorului cu putere semnificativă de a acorda accesul la rețea, astfel încât utilizatorii să nu poată alege din ofertele mai multor furnizori pe piața cu amănuntul, sau posibilitatea creșterii tarifelor peste nivelul competitiv.
Prin urmare, ANCOM propune desemnarea societății Digi Romania S.A. ca furnizor cu putere semnificativă pe piața serviciilor de acces local la puncte fixe aferentă celor 6.288 de localități și impunerea unor obligații proporționale și justificate:
• obligativitatea Digi Romania de a permite accesul terților la infrastructura sa, în condiții echitabile și nediscriminatorii;
• publicarea unei oferte de referință pentru accesul la bucla locală și servicii echivalente (VULA);
• stabilirea unor tarife corecte pentru accesul la rețeaua sa, pentru a asigura un mediu concurențial echilibrat.
Analiza ANCOM
Analiza ANCOM are la bază obligațiile legale stabilite prin Directiva UE 2018/1972, OUG nr. 111/2011 și recomandările Comisiei Europene, care subliniază importanța analizării pieței de acces local la puncte fixe pentru asigurarea unei concurențe efective pe piața cu amănuntul.
Pe baza datelor colectate atât de la utilizatori finali, cât și de la furnizori, precum și a celor mai pune practici la nivel european, ANCOM a analizat, pentru perioada 2019 – 2023, evoluția tehnologiilor utilizate (FTTH, VDSL, cablu, radio, satelit), concurența între furnizori și structura pieței cu amănuntul și de gros, tarifele practicate, rata de penetrare și situația din alte state UE.
Această analiză are în vedere un orizont de cinci ani.
Procesul de consultare publică
Proiectul deciziei privind identificarea pieţei relevante din sectorul comunicațiilor electronice corespunzătoare serviciilor de acces local la puncte fixe și proiectul deciziei privind desemnarea societății „Digi Romania” – S.A. ca furnizor cu putere semnificativă pe piaţa serviciilor de acces local la puncte fixe şi impunerea de obligații în sarcina acesteia pot fi consultate aici. Persoanele interesate sunt invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 14.04.2025, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr. 2, sector 3, Bucureşti), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu