Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 26 martie 2025

MOMENTE DE SĂRBĂTOARE DE ZIUA POLIȚIEI ROMÂNE LA INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN CARAȘ-SEVERIN

Săptămâna aceasta am avut bucuria de a sărbători în mijlocul comunității cărășene cei 203 ani de la atestarea Poliției Române, ca instituție a statului, al cărei rol principal este să vegheze la liniștea și siguranța cetățenilor.

La evenimentele de tipul "Ziua porților deschise" organizate atât în Parcul Tricolorului din municipiul Reșița, cât și la sediile Polițiilor din Caransebeș, Bocșa, Băile Herculane, Moldova Nouă, Oțelu Roșu și Oravița, mii de copii și tineri au admirat elementele de tehnică și dotare polițienească și s-au bucurat împreună cu noi de surprizele pregătite. Un moment special, foarte iubit de copii, a fost exercițiul de dresaj canin, organizat de colegii noștri criminaliști, Florin și Sorin, împreună cu prietenii patrupezi, Tei și Racșa.

Ieri, 25 martie, de Ziua Poliției Române, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin s-a desfășurat ședința festivă organizată pentru marcarea zilei instituției.

Într-o atmosferă de sărbătoare au fost avansați în gradul profesional următor 62 de polițiști din cadrul inspectoratului.

Cu aceeași ocazie, șeful inspectoratului, domnul comisar-șef de poliție Ciprian Lăzărescu a acordat 3 diplome de excelență și mulțumire pentru rezultate în activitate. Agenții șefi principali de poliție Cristian Niculiță de la Serviciul Cazier Judiciar, Statistică și Evidențe Operative, Ene Florinel, șeful Postului de Poliție Zăvoi și Ion Roman, șeful Postului de Poliție Mehadia, au fost felicitați pentru cariera deosebită în structurile inspectoratului și pentru devotamentul și curajul acestora atât în timpul serviciului, cât și afara acestuia.
Un astfel de exemplu de curaj a fost oferit recent de colegul nostru, Ion Roman, care a salvat viața unui tânăr de 18 ani, acordându-i la timp primul ajutor.
Cei trei colegi, fiecare cu o carieră de 3 decenii, sunt adevărate modele de profesionalism și dedicare.

De asemenea, în același cadru festiv au fost felicitați câștigătorii concursului sportive organizate de ziua instituției la nivelul inspectoratului. La concursul de tenis de masă s-au remarcat agent Balaure Ianis, agent șef Marcu Daniel și comisar-șef Lăzărescu Ciprian.

La competițiile de minifotbal de anul acesta echipa Poliției Orașului Moldova Nouă a fost echipa câștigătoare, urmată de cele ale colegilor de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate și de la Poliția Orașului Bocșa.

Iar cei mai buni mânuitori de arme la concursul de tir organizat în poligon au fost agenții Olariu Alin și Chețan Alexandru, urmați de subcomisarul Bejan Eugen.

La ședința festivă au participat în calitate de invitați, șefii instituțiilor și structurilor județene cu care inspectoratul nostru colaborează în îndeplinirea activităților de serviciu.

Șeful inspectoratului a transmis mulțumiri și felicitări polițiștilor din Caraș-Severin pentru activitatea pe care o desfășoară și i-a asigurat în continuare de tot sprijinul conducerii inspectoratului în realizarea obiectivului instituțional de a fi în permanență în slujba comunității, cu profesionalism și dedicare.

Pentru a privi încrezători către viitor este însă, necesar să avem recunoștință față de trecut. Aspecte despre trecutul și istoria Poliției Române, despre importanța instituției în societate și despre nevoia permanentă a existenței instituțiilor care contribuie la păstrarea ordinii publice a subliniat în expunerea sa, șeful Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Caraș-Severin, dr.Laurențiu-Ovidiu Roșu.

În continuare au luat cuvântul președintele Corpului Național al Polițiștilor Caraș-Severin, comisarul de poliție Lucian Moldovan și doamna dr. Otilia Isac, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, care au transmis felicitări polițiștilor …

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu