Prin suplimentarea fondurilor alocate Pachetului 4.1.1. din submăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale va putea finanța, într-o primă etapă, proiectele depuse în cadrul Componentei I și declarate eligibile, dar fără finanțare, respectiv 189 de proiecte pentru care sunt alocate fonduri nerambursabile totale de 60 de milioane de euro (59.976.111 €).
Aceste proiecte, depuse în cadrul sesiunii 2024 deschise pentru submăsura 4.1 – Pachetul 4.1.1. „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei – sector vegetal”, au fost evaluate de către experții AFIR și au fost declarate eligibile, însă, ca urmare a epuizării fondurilor alocate, au rămas fără finanțare.
Suplimentarea fondurilor a fost posibilă prin demersurile realizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea de Management și AFIR, pentru modificarea Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Astfel, în baza Deciziei Comisiei Europene C(2024) 8438/22.11.2024 care aprobă versiunea 19 a PNDR 2020, a fost modificat cadrul procedural și în data de 24 martie 2025 a fost comunicată suplimentarea bugetului submăsurii 4.1.
Precizăm că în prima etapă au fost selectate pentru finanțare aceste 189 de proiecte care sunt aferente Componentei I „Toate culturile, fără sfeclă de zahăr și forme asociative” din cadrul submăsurii 4.1 – Pachetul 4.1.1., conform Raportului de selecție suplimentar publicat pe site-ul www.afir.ro în data de 28 martie 2025.
Totodată, după finalizarea tuturor etapelor de selecție/ contestații în cadrul Componentei III „Forme asociative, altele decât cele din sectorul sfeclă de zahăr”, va fi întocmit Raportul de selecție suplimentar pentru finanțarea proiectelor din cadrul Componentei III.
„Împreună cu Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin BARBU și cu Autoritatea de Management din cadrul MADR, am decis suplimentarea componentei privind achiziția de utilaje agricole, având în vedere că vorbim de proiecte care sunt deja evaluate la nivelul AFIR și, astfel, permit o contractare rapidă și o scurtare a timpilor necesari pentru demararea, dar mai ales pentru finalizarea investițiilor. Această soluție asigură încadrarea în termenul final de plată al exercițiului financiar 2014-2020, termen care se împlinește în acest an la 30 septembrie pentru depunerea de către fermieri a ultimei cereri de plată și la 31 decembrie pentru efectuarea de către AFIR a tuturor plăților către beneficiarii PNDR. Această măsură conduce la creșterea gradului de absorbție a întregului Program din care ne-am propus să absorbim până la ultimul eurocent.” a precizat Adrian CHESNOIU, Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
După notificarea solicitanților selectați la finanțare, proiectele vor intra în etapa de contractare, iar fermierii vor putea achiziționa echipamentele și utilajele conform contractelor de finanțare încheiate cu AFIR.
Raportul de selecție suplimentar este disponibil pe www.afir.ro, în cadrul secțiunii Rapoarte >> Selecție sau accesând direct linkul: www.afir.ro-selectie.
Având în vedere că finanțarea acestor proiecte este disponibilă din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, reamintim că ultima cerere de plată trebuie depusă până la data de 30 septembrie 2025, astfel ca până la 31 decembrie 2025 când se închide PNDR 2020, AFIR să poată efectua ultimele plăți către beneficiarii Programului.
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu