Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 18 martie 2025

Angajatorii au obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă

 

Pentru anul 2025,în Programul Cadru de Acţiuni al Inspecţiei Muncii este menționată acțiunea ”Campanie de verificare a modului în care serviciile externe de prevenire și protecție respectă obligațiile legale și de verificare a activităţilor pe care le desfășoară în întreprinderi” ținând cont de ponderea semnificativă a întreprinderilor/unitățilorcare apelează la servicii externe de prevenire și protecție și numărul mare al acestor servicii.
Raportat la prevederile existente în Cadrul strategic al UE privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă pentru 2021 – 2027, securitatea și sănătatea în muncă în muncă într-o lume a muncii în schimbare, obiectivele cheie pentru existența condițiilor de muncă sigure și sănătoase le constituie:
- anticiparea și gestionarea schimbării din noua lume a muncii, generată de tranziția verde, digitală și demografică;
- îmbunătățirea prevenirii accidentelor și a bolilor la locul de muncă;
- creșterea gradului de pregătire pentru eventuale crize sanitare viitoare.
În contextul legislativ național,prin Legea nr. 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă, sunt stabilite principii generale referitoare la prevenirea riscurilor profesionale, protecţia sănătăţii şi securitatea lucrătorilor, eliminarea factorilor de risc şi accidentare, informarea, consultarea, participarea, instruirea lucrătorilor şi a reprezentanţilor lor, precum şi direcţiile generale pentru implementarea acestor principii.
Potrivit legii, toți angajatorii au obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă. În situația în care în unitate nu se pot organiza activităţile de prevenire şi cele de protecţie, angajatorul apelează la servicii externe.
Aceste servicii externe de prevenire și protecție sunt organizate și funcționează în conformitate cu prevederile legale și cu cerințele specifice ale diferitelor sectoare și domenii de activitate.
Principalele responsabilități ale serviciilor externe de prevenire și protecție includ:
- identificarea și evaluarea riscurilor de securitate și sănătate în muncă;
- elaborarea, monitorizarea şi actualizarea planului de prevenire şi protecţie;
- elaborarea de instrucţiuni proprii ţinând seama de particularităţile activităţilor precum şi ale locurilor de muncă;
- monitorizarea și supravegherea constantă a condițiilor de muncă și a sistemelor de securitate și protecție, precum și identificarea și remedierea deficiențelor acestora;
- colaborarea cu angajatorul, lucrătorii și medicul de medicina muncii în vederea coordonării măsurilor de prevenire şi protecţie.


Este important ca toți angajatorii să conștientizeze faptul că, indiferent de domeniul de activitate, punerea în aplicare a prevederilor legale din domeniul securității și sănătății în muncă reprezintă condiția esențială pentru îmbunătățirea mediului de muncă, pentru asigurarea locurilor de muncă sigure și, implicit, reducerea incidenței accidentelor de muncă și a bolilor profesionale.
În cadrul acestei campanii care se derulează la nivel național sub îndrumarea Inspecției Muncii pe tot parcursul anului 2025, inspectorii de muncă din compartimentul securitate și sănătate în muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș Severin verifică modul în care serviciile externe și unitățile care au apelat la aceste servicii respectă prevederile legale privind securitatea şi sănătatea în muncă.
În același timp, se urmărește conştientizarea angajatorilor cu privire la faptul că apelarea la servicii externe nu îi exonerează de responsabilitățile lor în domeniul securității și sănătății în muncă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu