Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 17 martie 2025

Inteligența artificială, tehnologii emergente și transformarea educației deschise, principalele teme la OEW 2025, de la UPT

Universitatea Politehnica Timișoara (UPT), prin Departamentul de ID/IFR și Educație Digitală în colaborare cu Alianța de Universități Europene E³UDRES², proiectul Horizon Europe Ent-r-e-novators și cu sprijinul IEEE Romania, a găzduit cea de-a XII-a ediție a Workshopului Internațional Open Education & Science Practices.
Evenimentul, desfășurat în format hibrid, a reunit peste 500 de participanți, din care 466 online și 50 de participanți în amfiteatrul K1 a Centrului de Conferințe al UPT, iar sesiunile au abordat impactul inteligenței artificiale, realității virtuale și augmentate, dar și blockchain asupra educației și cercetării, oferind exemple practice și studii de caz.
Informații despre eveniment: https://elearning.upt.ro/ro/evenimente/peste-500-de-participanti-la-workshop-open-education-science-practices-2025-upt/
Sub tema „Provocări în practici, unelte și metode ale științei deschise și educației deschise”, workshopul a explorat modalitățile prin care știința deschisă și resursele educaționale deschise (OER) sunt integrate în practicile universitare, în proiectele de cercetare și în educația generală. Un accent deosebit a fost pus pe răspunsul sistemelor educaționale și de cercetare la provocările aduse de tehnologiile emergente, precum inteligența artificială (IA), realitatea virtuală (VR) și blockchain.
17 prezentări de excepție ale unor experți internaționali:
Evenimentul a reunit 15 speakeri din România, Germania, Austria, Suedia, Belgia și SUA și peste 300 de participanți din 6 țări, care au avut oportunitatea de a interacționa cu speakerii și de a schimba idei, adresând zeci de întrebări și colaborând cu speakerii în cadrul prezentărilor.
Dr. Anthony Camilleri (Centrul de Inovare a Cunoștințelor | KIC), pentru prima dată la Timișoara, a deschis evenimentul cu o prezentare keynote de excepție despre impactul IA asupra predării și cercetării, subliniind rolul educației deschise în crearea unor modele de utilizare etică a IA. Prezentarea acestuia a fost aplaudată de audiență, atât online, cât și în sală și a provocat o serie de întrebări.
Prof.em.dr.ing. Radu Vasiu (Universitatea Politehnica Timișoara) a prezentat proiectele E³UDRES² și Ent-r-e-novators, evidențiind importanța științei deschise (open science) și a educației deschise (open education). Dr.ing. Diana Andone (UPT) a oferit perspective valoroase asupra utilizării IA în educație, subliniind necesitatea practicilor educaționale deschise și a conștientizării provocărilor etice. Conf.univ.dr. Gabriela Grosseck (Universitatea de Vest din Timișoara) a susținut o prezentare despre folosirea inteligenței artificiale în evaluarea studenților, dar și riscurile și preocupările etice. Prof. Arnold Pears (Royal Institute of Technology, Stockholm) a vorbit despre preocupările și implicațiile utilizării AI în cercetare, dar și despre evoluția inteligenței artificiale. Dr. Mark Frydenberg (Bentley University, SUA) împreună cu dr. Diana Andone (UPT) au prezentat proiectul TalkTech, care a facilitat colaborarea între studenții din România și SUA, folosind tehnologii AR și VR. Dr. Martin Ebner (Graz University of Technology, Austria), a prezentat integrarea instituțională și dezvoltarea resurselor educaționale deschise (OER) la Universitatea de Tehnologie din Graz (TU Graz). Dr. Vlad Mihăescu (UPT) a discutat despre dezvoltarea micro-certificărilor prin blockchain. Dr. Knut Blind (Technical University of Berlin, Germania) a vorbit despre importanța educației în standardizare din Europa, iar dr. prof. Cristian Gyozo – Haba (Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași) a explorat evoluția laboratoarelor cu acces la distanță. Lect. Ann Reulens (UCLL, Belgia) a subliniat importanța implicării cetățenilor în știința cetățenească și demersurile de implementare în acest scop în cadrul proiectului E³UDRES² - Ent-r-e-novators. Dr. Andrei Ternauciuc (UPT) a prezentat evoluția platformei Moodle la UPT - CVUPT, contribuțiile echipei din ultimii 25 de ani, dar și perspectiva studenților legat de dezvoltarea acesteia. Prof. Anca Drăghici (UPT) a abordat economia circulară și educația pentru sustenabilitate. Dr. Maria Boatcă (UPT) a prezentat un cadru de formare pentru educatori, manageri și lucrători la distanță, în timp ce dr. Cristian Țecu (UPT) a prezentat utilizarea „design thinking”-ului pentru a atrage și implica studenții în facultățile tehnice. La finalul evenimentului, Alina Ancuța Berbeneciuc (Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi”, Iași) a vorbit despre aplicarea inteligenței artificiale în lecțiile TIC din liceele tehnologice, oferind provocări și exemple practice.
În premieră, în cadrul ediției cu nr. XII a Workshop Open Education & Science Practices, lucrările vor fi publicate în format open-access de Editura Universității Politehnica Timișoara, contribuind la diseminarea cunoștințelor și la avansarea domeniului.
Printre inițiativele evidențiate în cadrul mai multor prezentări s-au numărat proiectele E³UDRES² și Ent-r-e-novators, cu o serie de prezentări detaliate, fiind evidențiate inițiativele în promovarea științei deschise și a inovației în educația deschisă.
Pagina web E³UDRES²: https://eudres.eu/
Pagina web Ent-r-e-novators: https://www.entrenovators.eu/
Participanții online au primit Open Education Workshop Participant Open Badges (Certificate digitale deschise), iar cei prezenți fizic, certificate de participare.



Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.
Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu