Pompierii cărășeni de la subunități au acționat pentru stingerea mai multor incendii de vegetație uscată. Flăcările sau arderile mocnite se manifestau atât la vegetația din porțiuni neîmpădurite, cât și la litiera de pădure.
Intervențiile echipajelor au fost dificile din cauza terenurilor abrupte și accidentate, ceea ce face imposibil accesul cu autospeciale de stingere.
În unele zone, pompierii militari au fost sprijiniți de localnici și de pompieri voluntari ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile unde s-au manifestat incendiile.
Echipajele din cadrul detașamentelor au intervenit pentru localizarea și lichidarea incendiilor de vegetație izbucnite pe teritoriul comunelor: – Lupac – 1 Autosp. cu 4 militari, suprafață de cca. 20 ha;
- Cănicea – 1 Autosp. cu 4 militari, suprafață de cca. 7 ha;
- Parcul Național Domoglet arde în două locuri – Iardaștița 18 angajați silvic - localizat; Dobraia (Arjana) comuna Cornereva - 10 militari și 15 angajați silvic.
- Secu – 1 Autosp. cu 6 militari – cca. 6 ha.
- Reșița – 1 Autosp. cu 3 militari – 1,5 ha
- Sichevița – 1 Autosp. cu 4 militari si 8 angajati silvici – cca 20 ha
- Vodnic – 1 Autosp. cu 4 militari – cca. 1 ha
- Rusca Teregova(zona lacului Poiana Rusca) – 18 lucratori silvici
- Buchin - Det. Caransebeș
- Brebu Det. Reșița
- Gornea – 1 Autosp.– 4 militari cca. 3 ha
- Liborașnea - 1 Autosp - 4 militari
- Eftimie Murgu - 1 Autosp - 5 militari.
Și alte focare depistate pe raza localităților Teregova, Cornea, Pârvova, Globu-Craiovei.
De regulă, aceste situaţii de urgenţă se produc pe fondul utilizării de către cetăţeni a focului deschis pentru arderea resturilor vegetale din curţi, grădini şi de pe terenuri, însă condiţiile de vânt şi nerespectarea măsurilor obligatorii de protecţie constituie elemente care întreţin şi favorizează propagarea focului.
Reamintim cetățenilor că sunt obligați să respecte normele legale privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate, indiferent de forma de proprietate a terenului.
Recomandam cetățenilor care dețin case de vacanță, pensiuni , colibe, sălașe și alte tipuri de proprietăți și consideră că sunt situate la marginea pădurilor și în zone în care ar putea fi surprinse de flăcări, cu extindere de la vegetația uscată, să își ia măsuri de protecție, iar daca situația o impune să informeze de îndată organele competente prin apel unic 112.
Mulțumim tuturor cetățenilor pentru înțelegere și sprijin!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu