Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 8 martie 2025

Incendii de vegetație în Caraş-Severin

Pompierii cărășeni de la subunități au acționat pentru stingerea mai multor incendii de vegetație uscată. Flăcările sau arderile mocnite se manifestau atât la vegetația din porțiuni neîmpădurite, cât și la litiera de pădure.
Intervențiile echipajelor au fost  dificile din cauza terenurilor abrupte și accidentate, ceea ce face imposibil accesul cu autospeciale de stingere. 

În unele zone, pompierii militari au fost  sprijiniți de localnici și de pompieri voluntari ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile unde s-au manifestat incendiile.

Echipajele din cadrul detașamentelor au intervenit pentru localizarea și lichidarea incendiilor de vegetație izbucnite pe teritoriul comunelor: – Lupac – 1 Autosp. cu 4 militari, suprafață de cca. 20 ha;
- Cănicea – 1 Autosp. cu 4 militari, suprafață de cca. 7 ha;
- Parcul Național Domoglet arde în două locuri – Iardaștița 18 angajați silvic - localizat; Dobraia (Arjana) comuna Cornereva - 10 militari și 15 angajați silvic.
- Secu – 1 Autosp. cu 6 militari – cca. 6 ha. 
- Reșița – 1 Autosp. cu 3 militari – 1,5 ha
- Sichevița – 1 Autosp. cu 4 militari si 8 angajati silvici – cca 20 ha
- Vodnic – 1 Autosp. cu 4 militari – cca. 1 ha
- Rusca Teregova(zona lacului Poiana Rusca) – 18 lucratori silvici 
- Buchin - Det. Caransebeș 
- Brebu Det. Reșița 
- Gornea – 1 Autosp.– 4 militari cca. 3 ha
- Liborașnea - 1 Autosp - 4 militari 
- Eftimie Murgu - 1 Autosp - 5 militari.
 Și alte focare depistate pe raza localităților Teregova, Cornea, Pârvova, Globu-Craiovei.

De regulă, aceste situaţii de urgenţă se produc pe fondul utilizării de către cetăţeni a focului deschis pentru arderea resturilor vegetale din curţi, grădini şi de pe terenuri, însă condiţiile de vânt şi nerespectarea măsurilor obligatorii de protecţie constituie elemente care întreţin şi favorizează propagarea focului.
Reamintim cetățenilor că sunt obligați să respecte normele legale privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate, indiferent de forma de proprietate a terenului.

Recomandam cetățenilor care dețin case de vacanță, pensiuni , colibe, sălașe și alte tipuri de proprietăți și consideră că sunt situate la marginea pădurilor și în zone în care ar putea fi surprinse de flăcări, cu extindere de la vegetația uscată, să își ia măsuri de protecție, iar daca situația o impune să informeze de îndată organele competente prin apel unic 112.

Mulțumim tuturor cetățenilor pentru înțelegere și sprijin!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu