Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 12 martie 2025

Întâlnire istorică la Timișoara: Facultățile cu specific de Automatică și Calculatoare își unesc forțele pentru dezvoltarea IT-ului în România

 
Domeniul denumit generic IT&C a reprezentat un adevărat motor de dezvoltare în ultimii 20 de ani, iar ultimele date arată că a generat peste 7% din PIB-ul României. În ultima perioadă, creșterea domeniului a încetinit, din diverse motive, dar, în același timp, au apărut o serie de oportunități de dezvoltare pentru universități legate de proiecte de cercetare sau cu fonduri europene.
În aceste condiții Universitatea Politehnica Timișoara a luat inițiativa organizării primei întâlniri a tuturor facultăților cu specific de automatică și calculatoare din țară, la care a invitat și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Timiș, ai Liceului de Informatică „G. Moisil” și ai unor companii în domeniu cu care UPT colaborează strâns de mulți ani. Această inițiativă vine din dorința de a unifica eforturile și de a alinia strategiile pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă a domeniului.
La întâlnire au participat reprezentanți ai secțiilor de specializare în Automatică și Calculatoare de la Universitatea Politehnica București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea din Craiova, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași, Universitatea din Oradea, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea Politehnica Timișoara.
Locul ales pentru această primă întâlnire are și o încărcătură simbolică pentru că Politehnica timișoreană a fost cea care a dat primul calculator din mediul universitar și prima specializare în Calculatoare din România.
În debutul întâlnirii, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a declarat că „Atât timp cât suntem o parte esențială a dezvoltării sectorului de IT&C din România e normal să avem o voce comună, să adresăm împreună nevoile nu doar din sistemul universitar ci și cele din preuniversitar sau din mediul privat, în colaborare cu aceștia. Consider că e necesar ca acest tip de întâlniri să se permanentizeze, spre beneficiul domeniului”.
Probleme, soluții și exemple de bune practici
Fiind prima întâlnire în acest format, a început cu prezentarea celor 9 facultăți de automatică și calculatoare, cu programe de studii, modalități de admitere, gestiunea școlarității număr de studenți, de cadre didactice, provocări pe care le întâmpină, soluții găsite la unele dintre probleme, noutățile la nivel de specializări, colaborarea cu companiile, practica studenților, includerea în rețele de universități europene, învățământul superior dual, disciplinele opționale, competențele dobândite de studenți, utilizarea inteligenței artificiale în procesul didactic, legătura cu mediul preuniversitar, așteptările studenților, activitatea de cercetare, digitalizarea.
Discuțiile cu reprezentanții învățământului preuniversitar au subliniat necesitatea susținerii liceelor sau claselor de informatică de către facutățile de profil.
Prezența la întâlnire a reprezentanților unor mari companii din Timișoara a adus un util feedback facultăților din partea mediului economic.
Concluzii
Discuțiile, chiar dacă încă în fază incipientă, au conturat însă o serie de concluzii și căi de acțiune pentru viitor:
• organizarea periodică a unor astfel de întâlniri și continuarea discuțiilor, nu doar la Timișoara, ci și în celelalte centre;
• necesitatea susținerii învățământului preuniversitar, în special a celui cu profil de informatică;
• adaptarea continuă a programelor de studii la cerințele din piața muncii;
• formarea cadrelor didactice din universități, dar și din licee, în noile tehnologii;
• crearea de masterate în domenii de avangardă și stimularea cercetării în aceste domenii (inteligență artificială, quantum computing, blockchain);
• sprijinirea start-up-urilor și a antreprenoriatului;
• accesarea în comun a unor proiecte sau instrumente de finanțare;
• oferirea de servicii de către universități către companii;
• stimularea inovării care să ducă la o mai mare diversificare a industriei;
• crearea în comun a unei aplicații funcționale de gestiune a școlarității;
• o colaborare mai strânsă în stabilirea disciplinelor opționale;
• extinderea învățământului superior dual;
• convergență a pozițiilor în ceea ce privește utilizarea inteligenței artificiale în educație.


Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.
Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.



Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu