Astăzi, 19 martie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș - Severin, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Caraș – Severin, pun în aplicare 37 de mandate de percheziție domiciliară, în județele Caraș - Severin, Timiș, Dâmbovița și Alba, inclusiv în două unități de penitenciar, într-un dosar penal având ca obiect constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Cercetările efectuate au stabilit că, pe parcursul anului 2024, 35 de persoane cercetate ar fi constituit, în municipiul Reșița, 4 grupări de criminalitate organizată, specializate în vânzarea de droguri de risc , droguri de mare risc și substanțe cu efecte psihoactive, grupări care ar fi colaborat pe linia schimbului de droguri și a distribuției stradale, parte dintre membri migrând de la o grupare la alta, în funcție de tipul de drog comercializat și câștigul obținut.
Astfel, primul grup infracțional organizat s-ar fi axat pe vânzarea de droguri de risc, în principal, în perimetrul cartierului Muncitoresc, din municipiul Reșița.
Persoanele cercetate ar fi dezvoltat o rețea importantă de clienți, inclusiv prin faptul că unul dintre ei ar fi închiriat și pus la dispoziția consumatorilor un imobil, în care ar fi organizat diverse evenimente private, pe parcursul cărora ar fi oferit cu titlu gratuit și ulterior ar fi vândut clienților , inclusiv minori, canabis (drog de risc).
Aprovizionarea ar fi fost realizată de către liderul grupării, care ar fi expediat din Spania cantități de canabis și hașiș, introduse în țară, prin intermediul unor firme de transport internațional.
Cea de-a doua grupare de criminalitate organizată, coordonată de doi lideri, ar fi acționat pe o zonă extinsă, respectiv în municipiile Timișoara și Reșița și orașul Bocșa, fiind specializată în comercializarea de droguri de risc și mare risc (canabis și cristal).
Membrii grupării aflați în eșalonul de execuție ar fi îndeplinit diferite sarcini, respectiv deținerea, transportul și distribuția stradală a drogurilor.
În vederea extinderii ariei de distribuție a drogurilor în alte localități, liderul grupării specializate pe segmentul comercializării de droguri de mare risc ar fi coordonat activitatea unor membri cu scopul racolării forțate de tineri consumatori, dar și de distribuitori de droguri.
În acest scop, membrii palierului de execuție ar fi recurs la acte de violență și lipsire de libertate, inclusiv prin folosirea de arme de foc letale.
Al treilea grup infracțional organizat ar fi acționat începând cu luna septembrie 2024, membrii acestuia comercializând atât droguri de risc, cât și substanțe psihoactive, cu precădere în cartierul Govândari, din municipiul Reșița.
În scopul obținerii unor sume importante din vânzarea substanțelor interzise, dar și pentru a ascunde implicarea sa, liderul grupării ar fi atras în activitatea infracțională mai multe persoane de încredere, printre care și un minor.
Cea de-a patra grupare de criminalitate organizată s-ar fi constituit la inițiativa unei persoane cercetate (recent eliberată din penitenciar) care, în calitate de lider ar fi coordonat activitatea de distribuție de droguri de mare risc și substanțe psihoactive, în interiorul unor unități de penitenciar, dar și către diverși dealeri stradali.
Astfel, acesta ar fi procurat drogurile și substanțele psihoactive, le-ar fi impregnat pe diverse tipuri de hârtie, iar ulterior le-ar fi expediat sub formă de corespondență în penitenciare, unde membrii grupului infracțional s-ar fi ocupat de comercializare.
Pe parcursul cercetărilor a reieșit faptul că majoritatea persoanelor cercetate ar fi angrenat minori în activități de depozitare, transport și vânzare a drogurilor către diverși clienți sau ar fi procedat la livrarea drogurilor prin metoda „dead drop” pentru a evita riscul de a fi depistate.
Sunt puse în executare 45 de mandate de aducere, audierile urmând a se desfășura la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraș-Severin.
Acțiunea beneficiază de sprijinul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Timișoara, Alba Iulia, Oradea și Ploiești, serviciilor de combatere a criminalității organizate Arad, Sibiu și Hunedoara, Inspectoratului de Poliție Județean Caraș – Severin, jandarmilor Inspectoratului Județean de Jandarmi Caraș – Severin, Grupării de Jandarmi Mobile „Glad Voievod” Timișoara, specialiștilor Direcției Regionale Vamale Timișoara, polițiștilor Administrației Naționale a Penitenciarelor, lucrătorilor Biroului Vamal de Frontieră Naidăş și ai A.N.I.T.P. – Centrul Regional Timișoara.
De asemenea, în cursul urmăririi penale, procurorii D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Caraș – Severin au beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș – Severin – Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Serviciul Rutier, Poliția Municipiului Reșița – Biroul de Investigații Criminale și Biroul Ordine Publică.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu