Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 7 martie 2025

Experți recunoscuți internațional, la UPT, despre educația deschisă și inteligența artificială în educație, la Workshop Open Education & Science Practices 2025

Universitatea Politehnica Timișoara invită pe toți cei interesați la Workshopul Internațional Open Education & Science Practices 2025. Participanții pot opta pentru înscriere online sau fizic. În deschiderea evenimentului, Anthony Camilleri, expert de renume în educație și inovare digitală, va susține o prezentare, în premieră la Timișoara.

Cea de-a XII-a ediție a Workshopului Internațional OEW este organizată joi, 13 martie 2025, orele 11:00-16:00, de UPT, prin Departamentul ID/IFR și educație digitală, împreună cu Alianța de Universități Europene E³UDRES² și  Ent-r-e-novators, cu sprijinul IEEE Romania, în cadrul Săptămânii Educației Deschise 2025, susținută de Open Education Global, în amfiteatrul K1, Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara (Bulevardul Vasile Pârvan, nr. 2 B) și online.

Formular pentru participare fizic: https://form.123formbuilder.com/6809667 

Formular pentru înscriere online: https://upt-ro.zoom.us/webinar/register/WN_JJGXZpWdQ92aqbaehkWXRA 

Keynote speaker: Anthony Camilleri

Unul dintre momentele de atracție ale workshopului este prezența lui Anthony Camilleri, fondator și partener principal la Knowledge Innovation Centre (KIC), expert de renume în educație și inovare digitală, care va susține o prezentare despre „Modele Deschise pentru Educație Deschisă - Crearea Încrederii într-o Lume Multimodală”. Participarea sa reprezintă o premieră pentru Timișoara.

Agenda evenimentului și detalii: https://elearning.upt.ro/ro/conference/workshop-open-education-science-practices-2025/ 

Sub tema „Provocări în practici, unelte și metode ale științei deschise și educației deschise”, prezentările vor pune accent pe modul în care știința deschisă și resursele educaționale deschise sunt aplicate în viața de zi cu zi, în special în contextul universităților, al proiectelor de cercetare, dar și al educației în general. Un accent va fi pus pe răspunsul sistemelor educaționale și de cercetare la provocările tehnologiilor emergente de inteligență artificială, realitate virtuală și blockchain.

Workshopul aduce împreună speakeri internaționali, printre care, confirmați până la această dată: Keynote speaker - Dr. Anthony Camilleri - Knowledge Innovation Centre (KIC) (fizic), Prof. Martin Ebner  -TU Graz, Austria (online), Arnold Pears - Uppsala University, Sweden (online), Dr. Diana Andone - UPT (fizic), Conf. dr ing. Vlad Mihăescu - UPT (fizic), ș.l. dr. ing. Andrei Ternauciuc - UPT (fizic), dr. Knut Blind (Universitatea Tehnică din Berlin)(online), Prof. Carmen Holotescu (fizic),  Dr. Gabriela Grosseck (fizic), Dr. Cristian Țecu (fizic), pregătind sesiuni interactive și discuții ce se adresează atât cadrelor didactice, cât și studenților, dar și actorilor din domeniul educației și formării, formatorilor IT sau departamentelor de resurse umane.

Agenda detaliată a evenimentului: https://elearning.upt.ro/ro/event/workshop-open-education-science-practices-2025/ 

Participarea este gratuită, prezentările se vor desfășura în engleză, iar participanții vor primi Open Education Workshop Participant Open Badges (Certificate digitale deschise) online și în plus, Certificate de participare pentru participanții fizic, în sală.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu