Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 10 martie 2025

Sfârșit de săptămână încărcat pentru pompierii cărășeni. Au acționat pentru stingerea a 130 de incendii

În acest sfârșit de săptămână, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “SEMENIC” al județului Caraș-Severin au desfășurat peste 160 de misiuni în zona de competență.

 

Ø  Incendii


Pompierii militari au acționat pentru stingerea unui număr de

130 de incendii, două izbucnite la locuințe, iar alte 128 manifestate la arderi necontrolate, cum ar fi vegetație uscată, litieră de pădure și fond forestier.

Sâmbătă, în jurul orei 21:00, pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o locuință din localitatea Vermeș. La locul indicat s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Reșița, cu două autospeciale de stingere. La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta cu flacără la acoperișul unei anexe, cu pericol de propagare la întreaga locuință. În urma incendiului, provocat, cel mai probabil, de coșul de fum amplasat sau neprotejat termic față de materiale combustibile, a ars acoperișul anexei, pe o suprafață de aproximativ 25 mp, pompierii salvând din calea flăcărilor locuința situată lângă anexă.

Ieri, în jurul orei 21:30, pompierii militari și voluntari au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, la o locuință din localitatea Pecinișca, Băile Herculane, cel mai probabil din cauza unui coș necurățat de funingine. În urma incendiului au ars acoperișul pe o suprafață de 15 mp și mobilierul din interiorul unei camere (dormitor). Reamintim cetățenilor că verificarea, curățarea și repararea coșurilor de fum se efectuează cel puțin o dată pe an, de către o persoană autorizată.

De asemenea, pompierii cărășeni, alături de lucrători ai ocoalelor silvice, rangeri și voluntari au acționat pentru stingerea a 128 de incendii manifestate la arderi necontrolate, în urma cărora au fost afectate peste 2000 ha de teren. Cele mai semnificative evenimente, cu suprafețele cele mai mari distruse de flăcări, s-au înregistrat pe raza administrativ-teritorială a localităților Cornereva (în zonele Dolina și Poiana Lungă), Cărbunari, Dognecea-Calina, Sichevița. De asemenea, focarele izbucnite în localitățile Reșița, Lupac și Iaz au cuprins și 2 sălașe, care au ars în întregime, și o anexă, unde au ars materialele depozitate în interior. Unele dintre acestea sunt în curs de desfășurare, pompierii acționând și la această oră pentru stingerea mai multor incendii ce se manifestă în localitățile Cornereva, Lupac, Rusca, Goleț, Poiana Ruscă, Oțelu Roșu, Belobreșca, Zlagna, Pârvova. Totodată, în zona Dobraia-Cheile Bedinei din Cornereva, unde terenul accidentat a împiedicat accesul echipajelor terestre, avionul Spartan din cadrul MApN a efectuat trei misiuni aeriene de stingere, operațiuni care vor continua și astăzi.

Principala cauză de producere a acestor incendii rămâne folosirea focului deschis în spații deschise, cu scopul de a curăţa terenurile de vegetația uscată, însă această practică este foarte periculoasă care, în condiții de vânt, reprezintă un pericol real pentru viaţa oamenilor, bunurile acestora, precum şi pentru mediul înconjurător.

În cazul arderilor necontrolate, flăcările se extind rapid, afectând suprafețe extinse, iar echipajele de intervenție depun eforturi mari pentru a stinge incendiile devastatoare care pun în pericol viața oamenilor și siguranța celor care participă la intervenții. În acest sfârșit de săptămână, un coleg din cadrul Detașamentului de Pompieri Caransebeș a fost rănit, suferind traumatisme din cauza prăbușirii unui copac ars și primește îngrijiri medicale la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, fiind în stare stabilă.

Facem apel la cetățeni să respecte normele care interzic arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului sau vegetației ierboase.

Adoptarea unui comportament responsabil și preventiv poate salva vieți și bunuri!

Consultați sursele oficiale de informare fiipregatit.ro unde regăsiți măsurile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență.


Ø  Misiuni de prim ajutor


În perioada de referinţă, s-au înregistrat 31 de intervenţii pentru acordarea primului ajutor calificat, precum și alte situații din categoria asistență persoane.

În continuare, pompierii militari cărăşeni rămân la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea de ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu