Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 2 iunie 2022

Ziua Mondială a Mediului


Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin informează publicul interesat că în fiecare an, în 5 IUNIE, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Mediului.

Marcarea acestei zile reprezintă unul dintre principalele mijloace prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încearcă să

stimuleze preocuparea instituţiilor guvernamentale, administraţiilor locale, asociaţiilor de tineri, organizaţiilor non-guvernamentale, întreprinzătorilor, inclusiv mass-media de a se mobiliza prin manifestări comune menite să atragă atenţia asupra necesităţii protejării factorilor de mediu.

Aniversarea acestei zile a fost stabilită în 1972 în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite, cu scopul de a marca deschiderea Conferinţei de la Stockholm asupra Mediului care a condus la crearea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) în vederea implementării coerente a dimensiunii de mediu, a dezvoltării durabile în cadrul sistemului ONU.

Începând din 1987, Ziua mondială a mediului înconjurător a fost găzduită de câte o ţară, unde au avut loc festivităţile oficiale la nivel mondial. Anul acesta, țara care găzduiește marcarea acestui eveniment însemnat este Suedia, iar tema aleasă este „Un singur pământ”, subliniind nevoia de a trăi în mod durabil în armonie cu natura, aducând schimbări transformatoare – prin politici și alegerile noastre – către stiluri de viață mai curate și mai ecologice. Ele ne oferă beneficii neprețuite:

*    Un climat stabil și aer curat;

*    Aprovizionarea cu apă, alimente și materiale de toate tipurile și protecție împotriva dezastrelor și bolilor;

*    Ecosistemele naturale sunt importante pentru sănătatea noastră fizică și mentală și pentru identitatea noastră;

*    Ele găzduiesc animale sălbatice prețioase;

*    Pentru mulți dintre noi sunt o sursă de inspirație și spiritualitate.

„Only One Earth” a fost motto-ul Conferinței de la Stockholm din 1972 . Anul 2022 este o piatră de hotar istorică pentru Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și comunitatea globală de mediu. Acesta marchează 50 de ani de la înființarea UNEP ca rezultat al Conferinței de la Stockholm. După 50 de ani, motto-ul este la fel de pertinent ca întotdeauna – această planetă este singura noastră casă, iar umanitatea trebuie să-și protejeze resursele limitate. De asemenea, coincide cu întâlnirea internațională la nivel înalt Stockholm+50: o planetă sănătoasă pentru prosperitatea tuturor – responsabilitatea noastră, oportunitatea noastră ” – la Stockholm pe 2 și 3 iunie 2022 .

Ziua Mondială a Mediului în 2022 ne va îndemna să regândim modul în care sistemele noastre economice au evoluat și au avut impact asupra mediului.

Acestea sunt probleme pe care lumea nu le poate pierde din vedere, alături de combaterea pandemiei de coronavirus și actuala criză climatică.

În univers sunt miliarde de galaxii,

În galaxia noastră sunt miliarde de planete,

Dar există Doar Un Singur Pământ.

Pentru a marca acest eveniment Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin a lansat un concurs de desene, având ca temă “UN SINGUR PĂMÂNT”, la care vor participa din Reșița: preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit „Semenic”, coordonator didactic Maria Ban, elevi de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „AURORA” Reșița și o masă rotundă cu elevii de la Colegiul Tehnic Reșița.

Lucrările copiilor vor putea fi vizualizate pe pagina de facebook a instituției: (https://www.facebook.com/APMCARAS).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu