Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 26 iunie 2022

ZIUA INTERNAŢIONALĂ ÎMPOTRIVA CONSUMULUI ŞI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI - 26 IUNIE, MARCATĂ LA NIVEL NAŢIONAL

Tema 2022: Abordarea provocărilor consumului de droguri în situaţia crizei de sănătate şi umanitare #CARE in CRISES

Pentru marcarea, la nivel naţional, a Zilei Internaţionale împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri - 26 iunie 2022, Agenţia Naţională Antidrog, în calitatea sa de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, se alătură şi în acest an campaniei Biroului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), prin organizarea de activităţi de informare, educare şi conştientizare cu privire la efectele nocive ale consumului de substanţe interzise.

În fiecare an, în ziua de 26 iunie, Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (United Nations Office on Drugs and Crime - UNODC) coordonează campania globală de marcare a Zilei internaţională împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri, în scopul de a trage un semnal de alarmă şi a determina factorii de decizie implicaţi să acţioneze eficient pentru a ajuta la creşterea gradului de conştientizare cu privire la problematica consumului de droguri.

În 2022, UNODC abordează provocările transnaţionale legate de droguri, care decurg din situaţiile de criză.

Ca în fiecare an, Agenţia Naţională Antidrog se alătură organismelor internaţionale, militând pentru protejarea dreptului la sănătate pentru cei mai vulnerabili, inclusiv pentru copii şi tineri, pentru persoanele care consumă droguri şi pentru persoanele care au nevoie de servicii de asistenţă integrată în adicţii.

Agenţia Naţională Antidrog va fi prezentă în această perioadă în comunitate, desfăşurând, la nivel naţional, activităţi de prevenire a consumului de droguri şi de consiliere psihologică, la cele mai importante evenimente, concerte, festivaluri, întruniri tematice sau în zonele de agrement din Bucureşti şi din ţară.

În acest context, în perioada 23 - 26 iunie a.c., reprezentanţii celor 47 de centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog disponibile în întreaga ţară, împreună cu voluntarii antidrog şi partenerii instituţionali, desfăşoară activităţi de informare şi conştientizare cu privire la efectele şi riscurile consumului de droguri şi de promovare a modalităţilor de petrecere a timpului liber într-un mod sănătos.

Astfel, participanţilor la evenimente, li se vor transmise informaţii, mesaje şi recomandări preventive şi de descurajare a consumului de droguri.

Totodată, folosind toate cele trei tipuri de ochelari care distorsionează realitatea (ochelarii care induc efectele consumului de alcool pe timp de zi, ochelarii care induc efectele consumului de alcool în versiunea de noapte şi ochelarii care induc efectele consumului de droguri), vor fi realizate demonstraţii privind efectele diferitelor substanţe psihoactive.

Pentru adolescenţii care se confruntă cu probleme legate de droguri, Agenţia Naţională Antidrog derulează, gratuit, de luni până vineri, programul de consiliere psihologică SAFE SPACE, care poate fi accesat la nr. de telefon 0752.79.16.47.

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu