Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 30 iunie 2022

CELE MAI RECENTE DATE PRIVIND CONSUMUL DE DROGURI ÎN EUROPA ŞI ÎN ROMÂNIA

 
La sediul Senatului României, a avut loc conferinţa de lansare a Raportului European privind drogurile 2022: tendinţe şi evoluţii. La eveniment au participat, alături de directorul adjunct, comisar-şef de poliţie Georgel-Cristian IVAN, şi de specialiştii şi de membrii Consiliului Ştiinţific ai Agenţiei Naţionale Antidrog, Alina GORGHIU, vicepreşedintele Senatului României, Nicoleta PAULIUC, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, Anca Dragu, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, instituţiilor partenere în aplicarea Strategiei Naţionale în Domeniul Drogurilor 2022-2026 şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Datele cuprinse în Raportul European privind drogurile 2022 au fost prezentate, în sistem de videoconferinţă, de Marica FERRI, şeful Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie EMCDDA.

Analiza anuală, prezentată de reprezentantul forului european, descrie evoluţia problemelor legate de droguri în Europa, precum şi modul în care inovarea transformă piaţa drogurilor. Potrivit raportului european, disponibilitatea drogurilor se menţine la niveluri ridicate în UE (în unele cazuri, cum ar fi cocaina, depăşind nivelurile anterioare pandemiei), iar substanţe psihoactive noi, cu potenţă mare, continuă să apară pe piaţă.

Raportul dezvăluie şi modul în care produsele pe bază de canabis devin din ce în ce mai diverse, iar producţia de droguri sintetice în Europa este în creştere. Referitor la consumul de droguri, există şi semne ale revenirii la nivelurile din perioada anterioară pandemiei. Astfel, în anii 2020-2021, se observă creşteri ale consumului de cocaină, cocaină crack, amfetamină şi metamfetamină în unele oraşe.

Conform datelor raportului european, ţara noastră se menţine în continuare sub media europeană în ceea ce priveşte consumul pentru majoritatea tipurilor de droguri.

În continuare, programul conferinţei a inclus intervenţia, în sistem de videoconferinţă, a reprezentanţilor Institutului Superior de Sănătate din Italia, care au furnizat informaţii de actualitate referitoare la fenomenul consumului de GHB (Gamma Hydroxybutyrate), cunoscut şi sub denumirea de "drogul violului".

Pentru a completa imaginea de ansamblu asupra situaţiei naţionale a fenomenului drogurilor cu cele mai recente date, în cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele Studiului "Consumul de droguri în rândul tinerilor care frecventează medii recreaţionale", implementat de Agenţia Naţională Antidrog în anul 2021.

Principalele date din Raportul European privind drogurile 2022: tendinţe şi evoluţii şi din studiul "Consumul de droguri în rândul tinerilor care frecventează medii recreaţionale" se regăsesc pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale Antidrog, accesând link-urile:

http://ana.gov.ro/wp-content/uploads/2022/06/SINTEZA-_RE-2022_RO.pdf, respectiv

http://ana.gov.ro/wp-content/uploads/2022/06/prezentare-Studiul-in-medii-recreationale.pdf.

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu