Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, a transmis vineri Autorităţii de Certificare şi Plată din Ministerul Finanţelor, declaraţii de cheltuieli în valoare de 240 milioane euro.
Suma reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectelor implementate de beneficiarii POIM în următoarele domenii:
Transporturi - 152,71 milioane euro;
Mediu şi Energie - 58,42 milioane euro;
Finanţarea de măsuri pentru combaterea pandemiei COVID-19 - 28,96 milioane euro.
Din acestea, din Fondul de Coeziune urmează să fie decontată o sumă de 178,80 milioane euro, iar 60,30 milioane euro din Fondul european de dezvoltare regională.
Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020) are o alocare de 9,33 miliarde euro fonduri europene. Până la începutul lunii iunie 2022, Comisia Europeană a rambursat României aproximativ 5 miliarde euro.
În ultima perioadă, MIPE ia măsuri pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene alocate pentru toate programele gestionate. Dintre măsurile adoptate până în prezent, implementarea proiectelor POIM şi evitarea riscului de dezangajare a sumelor alocate prin:
Adoptarea OUG nr. 64/2022 privind ajustarea preţurilor şi a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile. Actul normativ reechilibrează contractele de lucrări, respectiv ale celor de produse/servicii aflate în strânsă legătură cu execuţia lucrărilor, afectate de creşterea preţurilor la materiile prime şi la energie.
Suplimentar, la nivelul AM POIM este în pregătire lansarea unui apel în valoare de 350 milioane euro care va sprijini IMM-urile să facă investiţii în eficienţa energetică.
Pentru accelerarea absorbţiei fondurilor la nivelul celorlalte programe gestionate de MIPE au fost adoptate următoarele măsuri:
Programul Operaţional Competitivitate: apelurile pentru acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru entităţilor din sectorul agroalimentar (Acţiunea 4.1.2), respectiv pregătirea apelului pentru acordarea de granturi pentru investiţii (Acţiunea 4.1.1)
Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate: acordarea de voucherelor sociale (pe carduri) în valoare de 250 lei la 2 luni persoanelor aflate în situaţii de deprivare materială sau risc de sărăcie, măsură care face parte din programul guvernamental "Sprijin pentru România", respectiv acordarea de vouchere pentru rechizite/ îmbrăcăminte în valoare de 500 lei pentru preşcolarii şi elevii din familiile defavorizate.
Până începutul lunii iunie, în cadrul programelor implementate în cadrul Politicii de Coeziune şi Politicii Agricole, au fost încasate de la Comisia Europeană fonduri în valoare de 21,56 miliarde euro, reprezentând 61,25% din suma alocată.
Direcţia Generală Informare, Transparentizare şi Dialog Social
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu