Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 22 iunie 2022

Copil de un an a fost grav rănit în urma unui accident rutier. Acesta nefiind asigurat în centuri, a căzut din autoturism pe partea carosabilă

Centura de siguranță salvează vieți. La fel și scaunul auto pentru copii, dacă cei mici sunt asigurați corect în centuri

Copil rănit în urma unui accident rutier, în zona localității Ciuta 

Astăzi, la ora 16.08, polițiști de la Poliția Municipiului Caransebeș au fost sesizați despre un accident rutier produs pe DC 4, în afara localității Ciuta, în urma căruia un copil de un an a fost grav rănit. 

Din primele verificări, în timp ce tatăl minorului conducea un autoturism în direcția Iaz, într-o curbă ușoară la stânga, minorul s-ar fi desprins din scaunul pentru copii în care era transportat neasigurat în centuri și, lovind portiera, aceasta s-a deschis, iar minorul a căzut din autoturism pe partea carosabilă. 

În urma accidentului minorul a fost grav rănit și transportat la spital. 

Conducătorul auto, de 44 de ani, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând ca nu a consumat băuturi alcoolice. 

În cauză a fost întocmit un dosar penal, iar polițiștii continuă cercetările. 


Centura de siguranţă are rolul de a proteja pasagerii autoturismului, inclusiv șoferul. O funcție esențială a acesteia este aceea că reduce riscul accidentării la coloana vertebrală, întrucât, la momentul impactului, te va ține nemișcat, în scaunul mașinii, cu spatele drept.
De asemenea, prin purtarea centurii, se exclude riscul părăsirii autoturismului în momentul unui impact.

Șoferii pot să transporte minori doar dacă aceștia din urmă poartă centura de siguranță sau dacă stau într-un scaun special pentru copii, conform legislației rutiere. 

Minorii care au o înălţime de până la 135 cm trebuie să fie „fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”. 

Dacă au o înălţime de peste 135 cm, minorii pot fi transportaţi cu maşina fie purtând centura de siguranţă (care trebuie să fie reglată în aşa fel încât să nu treacă de zona gâtului sau a feţei), fie stând în scaunul special pentru copii.

În ceea ce priveşte scaunul pentru copii, acesta trebuie să fie omologat şi să fie instalat, de regulă, pe unul dintre locurile din spate ale autoturismului, în conformitate cu instrucţiunile producătorului. 

Vă recomandăm să ţineți cont de faptul că cei mici trebuie protejaţi împotriva urmărilor accidentelor de circulaţie cu ajutorul unui sistem eficient, potrivit vârstei, greutăţii şi înălţimii acestora. 

Nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate se sancţionează cu 4 sau 5 puncte-amendă, iar conducătorului de autovehicul i se aplică şi 3 puncte de penalizare. 

„TRIŞEZI CENTURA, PĂCĂLEŞTI VIAŢA!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu