Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 27 iunie 2022

Descoperă România Instituţională - program prin care studenţii din România vor învăţa cum funcţionează instituţiile statului în prezent, faţă de perioada regimului comunist

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) lansează Descoperă România Instituţională - un program prin care studenţii din România vor învăţa cum funcţionează instituţiile statului în prezent, faţă de perioada regimului comunist

Posibilitatea de a cunoaşte rolul instituţiilor publice în prezent şi în comunism;
- Cunoaşterea unei părţi importante a istoriei poporului român;
- Informarea şi conştientizarea tinerelor generaţii de studenţi asupra principiilor democratice corecte de funcţionare a instituţiilor publice;

Sub sloganul "transparenţa face diferenţa'', Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc anunţă astăzi, 27 iunie 2022, deschiderea programului educaţional "Descoperă România Instituţională".

IICCMER le propune participanţilor o aprofundare a rolului pe care instituţiile publice îl deţin în societatea românească şi funcţia pe care acestea o îndeplinesc în ordinea socială. Studenţii participanţi vor avea oportunitatea de a vizita, într-un cadru organizat, instituţii publice ale statului şi de a participa la workshop-uri, cu scopul de a înţelege diferenţele dintre sistemul instituţional din perioada comunistă şi cel prezent.

"Consider că este foarte important pentru tinerele generaţii să cunoască adevărata identitate a regimului comunist din România şi să înţeleagă cum funcţionează instituţiile statului. O parte din activitatea Institutului se reduce, în esenţă, la informarea la scară largă a cetăţenilor cu privire la ororile petrecute în comunism, însă programul Descoperă România Instituţională este o punte între trecut şi prezent, între comunism şi democraţie, între constrângere şi transparenţă - tocmai pentru că ne-am dorit ca studenţii să înţeleagă foarte clar cum este bine să funcţioneze România Instituţională. Sunt studenţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 27 de ani, care nu au trăit în perioada regimului comunist, însă vor merge în mediile lor în care îşi desfăşoară activitatea şi vor împărtăşi cu ei reperele unui Stat care nu are voie să se întoarcă vreodată la totalitarism''- a declarat Prof. univ.dr. Daniel Şandru, Preşedintele IICCMER.

Timp de 4 zile, studenţi de la Universităţile din România, înscrişi în program, vor urma un tur de vizite la diferite instituţii din Bucureşti: Administraţia Prezidenţială - Muzeul Naţional Cotroceni; Guvernul României - Palatul Victoria; Institutul pentru Studierea Holocaustului în România "Elie Wiesel"; Academia Română; Societatea Română de Radiodifuziune; Banca Naţională a României; Biblioteca Naţională a României; Televiziunea Română; Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii; Palatul Parlamentului - Camera Deputaţilor; Universitatea Naţională de Apărare "Carol I"; Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; Fortul 13 Jilava.

Didona Goanţă - Coordonator Comunicare IICCMER

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu