Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 7 iunie 2022

Universitatea Politehnica Timișoara, în avangarda colaborării româno-americane

Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit luni, 6 iunie 2022, o întâlnire de lucru și dezbatere pe tema „Antreprenoriat & Leadership”, inițiată de Fundația Româno-Americană (RAF), la care au fost invitate să participe și celelalte universități membre ale Alianței Timișoara Universitară. Reprezentanții conducerii universităților și cei ai centrelor de antreprenoriat și transfer tehnologic, alături de decanii facultăților, au avut astfel oportunitatea de a discuta cu membrii delegației RAF, condusă de Walter Veirs, membru al Consiliului de Administrație, și Roxana Vitan, președinte al Fundației Româno-Americane.

Scopul reuniunii a fost de a explora subiecte legate de antreprenoriat și inovare, oferind o privire de ansamblu asupra relației cu universitățile din România, precum și câteva dintre proiectele pentru viitor.

În cadrul cuvântului de bun-venit, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a făcut o paralelă între tradiția multiculturală a Timișoarei și Banatului, în care diverse etnii și-au dat mâna pentru dezvoltarea zonei, și valorile americane cum sunt organizarea, stilul de muncă, leadership-ul, cu care are multe în comun. De asemenea, rectorul UPT a subliniat faptul că Politehnica timișoreană este cea mai veche universitate din zona de vest a țării, care a contribuit și la înființarea celorlalte instituții de învățământ superior din oraș, reunite în prezent în cadrul Alianței Timișoara Universitară.

Reprezentanții Fundației Româno-Americane au prezentat proiectele pe care le derulează, în special cele dedicate universităților, în multe dintre acestea fiind implicată și Universitatea Politehnica Timișoara: Innovation Labs, Universitatea antreprenorială, bursele Fulbright, Med Tech, University Leadership Program.

Ulterior, dezbaterea s-a axat pe abilitățile antreprenoriale și de leadership pe care universitățile le dezvoltă în rândul studenților proprii, exemple de bună practică, rolul programelor de colaborare cu universități din Statele Unite în formarea acestor abilități, finanțarea micilor afaceri locale, antreprenoriatul social, rolul programelor de voluntariat, principiile pe care a fost înființată Alianța Timișoara Universitară, nevoia de implicare, atât din partea studenților, cât și a cadrelor didactice etc.

Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu