Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 1 iunie 2022

Demersuri MAE pentru fluidizarea accesului turiştilor români în Republica Elenă, în perioada sezonului turistic estival

O delegaţie a Ministerului Afacerilor Externe (MAE), condusă la nivel de director general pentru afaceri consulare, a efectuat o vizită de lucru în Republica Elenă, în perioada 27-28 mai 2022, prilej cu care a avut o serie de întâlniri tehnice cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi regionale elene şi bulgare, precum şi cu reprezentanţi ai patronatelor greceşti din industria hotelieră, cu scopul de a găsi cele mai bune soluţii pentru facilitarea accesului şi şederii turiştilor români, în contextul sezonului estival.

În cadrul discuţiilor tehnice din punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, la care au participat şi reprezentanţi ai poliţiei naţionale şi de frontieră din Bulgaria şi Grecia, partea română a prezentat interlocutorilor eleni şi bulgari o serie de obiecţii ale turiştilor români faţă de timpii mari de aşteptare pentru trecerea frontierei, îngrijorarea autorităţilor române privind riscul repetării întârzierilor mari din anii precedenţi şi a asigurat de întreaga disponibilitate a părţii române pentru colaborare instituţională în vederea identificării unor soluţii menite să fluidizeze traficul la frontiera bulgaro-elenă şi să reducă timpii de aşteptare.

Cu această ocazie, autorităţile de frontieră elene au informat că, potrivit estimărilor, luând în calcul inclusiv decizia autorităţilor de la Atena de a elimina toate restricţiile sanitare pentru călătoriile pe teritoriul naţional, numărul turiştilor din România preconizat pentru actualul sezon estival va fi de aproximativ 1.400.000 de cetăţeni români.

Reprezentanţii autorităţilor bulgare şi elene au mai precizat că au fost deja întreprinse o serie de măsuri complementare eliminării restricţiilor sanitare şi care vor conduce la reducerea timpilor mari de aşteptare pentru accesul în Republica Elenă.

Printre cele mai importante măsuri comunicate de partea elenă se află: suplimentarea numărului poliţiştilor de frontieră eleni pentru realizarea controlului la frontieră; creşterea capacităţii de tranzit prin punctul de frontieră prin organizarea unor ghişee adiţionale; simplificarea procedurilor de control al documentelor de călătorie pentru cetăţenii UE; o mai bună coordonare între autorităţile de frontieră bulgare şi elene pentru transmiterea, în timp real, a informaţiilor privind volumul de tranzit la frontiera româno-bulgară.

Programul vizitei a inclus şi o serie de întâlniri în oraşul Kavala, Republica Elenă, una dintre localităţile intens tranzitate de către cetăţenii români, la care au participat oficialităţi din cadrul consiliilor locale din regiune, ai primăriilor, ai poliţiei naţionale, ai poliţiei de frontieră şi ai instituţiilor medicale, precum şi reprezentanţi ai patronatelor greceşti din industria hotelieră.

MAE precizează că iniţiativa părţii române de a realiza consultări cu autorităţile de frontieră bulgare şi elene privind accesul turiştilor români în cele două state vine în continuarea eforturilor instituţionale de asigurare a unei mai bune informări a cetăţenilor români asupra condiţiilor în care se vor realiza controlul şi trecerea frontierei bulgaro-elene în sezonul estival din acest an.

De asemenea, consultările care au avut loc cu acest prilej au creat premisele pentru organizarea, în premieră, în perioada următoare, a unei reuniuni tehnice trilaterale, România-Bulgaria-Republica Elenă, pe tema gestionării fluxurilor de turişti care călătoresc pe cale rutieră în Republica Elenă, prin Bulgaria. Totodată, prin această vizită de lucru au fost consolidate şi diversificate contactele misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de la Sofia şi Salonic cu reprezentanţi ai autorităţilor elene şi bulgare care gestionează fluxurile de turişti în cele două state, contribuind astfel atât la creşterea capacităţii MAE de a pune la dispoziţia cetăţenilor români informaţii actualizate şi complete privind călătoria în Republica Elenă, cât şi la sporirea capacităţii de gestionare a solicitărilor de asistenţă şi protecţie consulară recepţionate din partea cetăţenilor români. De asemenea, au fost stabilite canale de comunicare instituţionale care vor permite sesizarea în timp real a unor situaţii de întârziere din frontiera bulgaro-elenă, MAE urmând a monitoriza efectele implementării măsurilor anunţate.

MAE foloseşte acest prilej pentru a mulţumi autorităţilor elene şi bulgare pentru deschiderea şi colegialitatea manifestate în organizarea şi desfăşurarea acestor întâlniri, pentru asigurarea prezenţei la aceste întâlniri la nivel de directori regionali, viceguvernatori, primari şi viceprimari, directori de spitale, precum şi pentru eforturile depuse în vederea gestionării corespunzătoare a fluxurilor de turişti în sezonul estival.

MAE transmite cetăţenilor români care doresc să călătorească în Republica Elenă, în actualul sezon estival, următoarele recomandări:
- consultarea, înainte de efectuarea deplasării, a paginii de internet a MAE, secţiunea Condiţii de călătorie (http://www.mae.ro/travel-conditions/3701#816);
- utilizarea unor puncte de trecere a frontierei alternative, destinate tranzitului rutier pentru turişti, având în vedere faptul că punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas este cel mai solicitat în această perioadă a anului;
- evitarea, pe cât posibil, a deplasărilor în zilele de la finalul săptămânii şi a intervalelor orare de maximă aglomeraţie, 12:00-18:00;
- să se asigure că dispun de carburant suficient şi rezerve de alimente şi apă pentru cazul creşterii timpilor de aşteptare.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu