Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
luni, 24 septembrie 2018
Zi festivă la Universitatea Politehnica Timişoara Deschiderea anului a adus mii de studenţi în amfiteatre
Studenţii din anul I, dar şi colegii lor mai mari, au umplut din nou amfiteatrele celor zece facultăţi ale Universităţii Politehnica Timişoara, cu ocazia deschiderii noului an de învăţământ. UPT a primit în rândurile sale peste 2800 de noi membri, studenţi în anul I.
Prima facultate care a deschis seria festivităţilor, încă de la ora 9:00, a fost cea de Automatică şi Calculatoare. Sutele de studenţi ai facultăţii, reuniţi la Casa Tineretului, mulţi dintre ei veniţi din alte judeţe, au primit felicitările rectorului UPT, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel şerban, pentru alegerea făcută. Acesta le-a vorbit studenţilor despre facilităţile de care vor putea beneficia în perioada de studii, atât în ceea ce priveşte componenta didactică, baza materială de invidiat, cât şi componenta culturală sau cea sportivă. Studenţii care acum încep cursurile universitare vor avea şansa de a se pregăti la cel mai înalt nivel, atât în ceea ce priveşte cariera profesională, cât şi cea de participanţi activi în societate.
Primarul Timişoarei, prof.dr.ing. Nicolae Robu, care este şi cadru didactic al facultăţii, le-a vorbit studenţilor despre oraşul Timişoara, despre frumuseţile pe care le vor descoperi aici, despre dezvoltarea economică a zonei, care are nevoie în continuare de ingineri, îndemnându-i pe cei veniţi de pe alte meleaguri să 'bea apă din Bega' şi să rămână aici, pentru a pune umărul la dezvoltarea în continuare a acestui adevărat pol economic al României. La final, le-a promis studenţilor că se vor întâlni şi la cursurile pe care le susţine la UPT.
Festivităţile de deschidere a anului academic au continuat şi la celelalte facultăţi. Membrii conducerii universităţii, invitaţii speciali, printre care ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, domnul Ralf Krautkramer, Consul General al Germaniei la Timişoara, Cosmin Brânzan, consulul onorific al Franţei la Timişoara, directori ai unor mari companii din Timişoara cu care UPT are încheiate acorduri de colaborare au adresat, toţi, felicitări studenţilor pentru alegerea pe care au făcut-o, îndemnându-i să depună toate eforturile pentru dezvoltarea lor profesională, pentru că economia are nevoie de specialişti bine pregătiţi, dar să nu uite nici distracţia specifică vârstei şi studenţiei.
Reprezentanţii firmelor prezente la festivităţi au oferit premii celor mai buni studenţi din anul precedent şi au prezentat beneficiile pe care le vor avea studenţii în ceea ce priveşte practica pe perioada studiilor sau angajarea, după absolvire. Aceştia au subliniat că, după finalizarea studiilor, nu e nevoie să plece din ţară, pentru că e nevoie de ei aici, unde pot găsi nenumărate oportunităţi de dezvoltare profesională şi personală.
La final, 'bobocii' au fost preluaţi de reprezentanţii ligilor studenţeşti, care să le ghideze primii paşi în ceea ce înseamnă viaţa grea, dar şi frumoasă, de student la Universitatea Politehnica Timişoara.
Departament Comunicare si Imagine
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu