Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 21 septembrie 2018

PRECIZĂRI ALE AGENŢIEI NAŢIONALE ANTIDROG PRIVIND APARIŢIA AŞA NUMITULUI „DROG ZOMBIE”


Referitor la apariţia, în România, a aşa numitului “drog Zombie”, Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în calitatea sa de coordonator naţional al politicilor publice antidrog, face următoarele precizări:

  • Evaluările disponibile în România, în acest moment, nu conduc la existenţa unei substanţe psihoactive noi.
  • Din comunicările structurilor specializate rezultă că nu a fost identificată prezenţa niciunei substanţe noi psihoactive (SNP).
  • Agenţia Naţională Antidrog, prin Observatorul Român de Droguri şi Toxicomanii (ORDT), este în permanent contact cu Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (EMCDDA), fiind parte a sistemului european de avertizare rapidă (EWS), care are rolul de a colecta, analiza şi de a schimba rapid informaţii privind drogurile sintetice noi, imediat ce acestea apar pe scena europeană a drogurilor. EWS se află sub auspiciile OEDT, prin intermediul reţelei REITOX, şi funcţionează în strânsă cooperare cu EUROPOL, care îi oferă informaţii relevante privind activitatea poliţiei, prin intermediul reţelei sale de unităţi naţionale. Până în momentul de faţă nu au fost sesizate apariţii de noi substanţe în această regiune a Europei de natură să producă efectele semnalate de curând în presa  din România.
  • Conform Raportului European privind situaţia drogurilor 2018 , numărul total anual de substanțe noi care apar pe piață este în scădere față de anii de vârf (2014 şi 2015), dar disponibilitatea numărului total de noi substanțe psihoactive rămâne ridicată. La sfârșitul anului 2017, EMCDDA monitoriza peste 670 de noi substanțe psihoactive (comparativ cu aproximativ 350 în anul 2013), substanţe conţinând inclusiv canabinoizi sintetici noi si/sau opioide sintetice noi cu potență mare (în special derivați de fentanil).
Agenţia Naţională Antidrog implementează anual proiecte şi campanii de informare, sensibilizare şi conştientizare a populaţiei generale şi şcolare în legătură cu riscurile consumului de droguri, inclusiv de noi substanţe psihoactive. Complementar, ANA, prin cele 47 centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, dezvoltă servicii integrate de asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri, servicii cu largă adresabilitate comunitară şi adecvate nevoilor emergente.
De asemenea, Agenţia Naţională Antidrog atrage atenţia asupra pericolului consumului de substanţe interzise şi recomandă:
  • Adolescenţilor:
  • să îşi aleagă cu grijă grupul de prieteni şi să îl schimbe în cazul în care aceştia exercită o presiune negativă asupra lor;
  • să îşi petreacă timpul liber prin activităţi sănătoase şi adecvate vârstei;
  • să evite persoanele care oferă, chiar şi gratuit, substanţe necunoscute, spunând că sunt legale şi nu produc efecte negative asupra organismului;
  • să refuze invitaţiile făcute de diferitele persoane de a le urma în locuri retrase pentru a le oferi “ceva”.

  • Părinţilor:
  • să îşi asculte copiii - ascultarea reprezintă primul pas pentru a îi creşte sănătos şi în siguranţă;
  • chiar și în situații foarte dificile, o legătură emoțională puternică între părinte şi copil reduce riscurile la care acesta este expus;
  • să aloce, zilnic, timp şi atenţie copilului;
  • să stabilească reguli clare de comportament și consecințe rezonabile pentru încălcarea lor.


Compartimentul de Relaţii Publice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu