Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 19 septembrie 2018

57 mii de români înregistrați în Registrul Donatorilor de Celule Stem sunt pregătiți să acorde o șansă la viață semenilor lor


Sorina Pintea, ministrul Sănătății a paticipat astăzi la lansarea campaniei de înscriere on-line în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoetice.

Campania Donează o șansă la viață”  reprezintă o nouă speranță de vindecare pentru pacienții care necesită transplant de celule stem hematopoietice. 57 de mii de români merită tot respectul nostru pentru decizia de a se înscrie în Registrul donatorilor de celule  stem, oferind astfel o șansă  pacienților a căror viață depinde de gestul lor. Până acum, înscrierea se putea face doar în centrele specializate, acum intenționăm să implementăm un sistem în care  înscrierea să se realizeze online, lucru care va duce cu siguranță la creșterea numărului celor înscriși”a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor care se serbează în fiecare an în luna septembrie, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a lansat astăzi campania de înscriere on-line „Donează o șansă la viață”. Orice persoană sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, se poate înscrie de acasă. În filmulețul educativ care poate fi descărcat pe site-ul www.registru-celule-stem.ro se explică ce trebuie să știe și cum poate deveni cineva donator în așteptarea șansei de a salva o viață.
Peste 7.000 de donatori români s-au înscris în anul 2018 în Registrul donatorilor, ridicând astfel la 57 de miinumărul celor înregistrați în România. De la înființarea Registrului Național de Celule Stem Hematopoietice, în aprilie 2013, 187 de pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți, dintre care doar șapte pacienți au reușit să găsească donatori compatibili din România. În prezent, 43 de pacienți români sunt în așteptarea unui donator.
La fiecare 3 minute, în lume, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge. Mulți dintre aceștia pot fi vindecați prin transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator compatibil. Mai puțin de 30% dintre pacienți au un donator compatibil în familie, pentru restul de 70%, singura șansă la viată fiind găsirea unui donator compatibil neînrudit, din registrele donatorilor de celule stem hematopoietice.
Registrul Național este conectat la întreaga lume. Cu cât sunt mai mulți donatori înregistrați, cu atât cresc șansele unui bolnav de a-și găsi un donator compatibil. Registrele din 55 de țări numără împreună aproape 34 de milioane de potențiali donatori. Fiecare dintre aceștia reprezintă o șansă la viață pentru pacienții din întreaga lume.
Campania „Donează o șansă la viață!” este susținută de Ministerul Sănătății în cadrul programului național de sănătate „Transplantul medular de celule stem hematopoietice periferice și centrale”.
Mai multe detalii despre Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice și campania ”Donează o șansă la viață!” și cum poți deveni donator voluntar, pot fi găsite pe site-urile registrului: www.registru-celule-stem.rowww.rndvcsh.ro și pe site-ul AMDM www.wmdd.org.

COMUNICAT DE PRESA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu