Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 11 septembrie 2018

Premieră la Universitatea Politehnica Timișoara



Universitatea Politehnica Timișoara și Asociația de Sudură din România, sub egida Alianței Române a Universităților Tehnice (ARUT), au organizat, în premieră cel puțin europeană, o reuniune a specialiștilor din domeniul construcțiilor metalice (proiectare și execuție) și din cel al sudării. Pentru prima dată, specialiștii din cele două tabere, „obligați” să colaboreze, s-au așezat la aceeași masă pentru armonizarea celor două domenii și evidențierea legăturii dintre ele. De asemenea, s-a subliniat importanța cunoașterii anumitor noțiuni din ambele domenii, astfel încât produsul rezultat să fie optim (de exemplu, în faza de proiectare, proiectantul trebuie să aibă noțiuni de tehnologie de sudare pentru ca pe parcursul execuției să nu existe probleme).

Specialiști cu recunoaștere internațională în domeniul construcțiilor metalice și al sudării, atât din industrie, cât și din învățământul superior, din Germania, Austria, Spania, Portugalia, Bulgaria, Serbia, Ungaria și România s-au reunit la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica Timișoara, în cadrul unei reuniuni deschise de rectorul UPT, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban. Acesta a subliniat existența unei lungi tradiții a învățământului în domeniul sudurii, la Timișoara, începută de Academicianul Corneliu Mikloși. Catedra de Tehnologie a Sudurii, înființată în 1953, a fost unică în țara noastră până în anul 1976, când catedre similare apar și la alte universități din țara noastră.
În luările de cuvânt ale invitaților s-a accentuat faptul că apariția unor materiale noi eficiente, a unor procedee de sudare inovative, complexitatea noilor standarde europene din domeniul sudării, cerințele ridicate referitoare la calitatea îmbinărilor sudate, concomitent cu asigurarea siguranței acestora în exploatare, formele estetice tot mai deosebite, presiunea termenelor scurte de execuție conduc la necesitatea abordării multidisciplinare a domeniului sudării, precum și a reevaluării învățământului în această direcție. La ora actuală colaborarea între arhitect, proiectantul de construcții metalice sudate și inginerul specialist sudor este esențială.
Discuțiile din cadrul mesei rotunde s-au axat pe necesitatea sublinierii rolului specialistului în sudură încă din faza inițială a proiectării, armonizarea conceptului de proiectare cu tehnologia de sudare, promovareaîmbinărilorsudate în raport cu îmbinările cu șuruburi, necesitatea elaborării unormateriale documentare, referitoare la noile clase de oțeluri și noile tehnologii de sudare, oferirea unor recomandări clare și simple pentru alegerea materialelor, conform standardelor europene, necesitateadesignerului de a justifica alegerea clasei de oțel, obligația specialiștilor din proiectare și sudare de a justifica de la început clasa de execuție, necesitatea îmbunătățirii continue a tehnologiilor de sudare pentru a avea un comportament mai bun la încărcăturile ciclice și la coroziune. În ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea, s-a subliniat necesitatea dezvoltării unor tehnologii inovatoare și mai economice de sudare, utilizarea mai largă a tehnologiilor moderne pentru sudarea oțelurilor cu sudabilitate limitată, implementarea unor programe de simulare a sudării.
Un rol important este atribuit arhitectului; la ora actuală aspectul și forma construcțiilor metalice devin - la cerința societății - tot mai complicate, pentru imprimarea unui caracter emblematic, la multe din noile construcții executate. 
Reuniunea și-a propus și trasarea unor recomandări în ceea ce privește educația în domeniul sudurii, asigurarea calificării adecvate a sudorilor, includerea în echipele de execuție a structurilor sudate a unor persoane responsabile de coordonarea sudării, dar și a persoanelor cu atribuții de inspecție a sudării. Nu în ultimul rând, s-a pus în discuție problema implementării unui sistem internațional armonizat de calificare pentru sudori.
Întâlnirea și-a propus dezbaterea problemelor enunțate și stabilirea unor recomandări cu caracter general în domeniul concepției si execuției construcțiilor metalice sudate, precum si al învățământului din domeniul sudării, o rezoluție în acest sens a fost discutată, urmând să fie definitivată și aprobată în cel mai scurt timp posibil.
COMUNICAT DE PRESA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu