Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 16 noiembrie 2017

PREVENIȚI FURTURILE DIN AUTOTURISME!

Polițiștii cărășeni fac cercetări în vederea identificării autorilor a două furturi din autoturisme. Puteți preîntâmpina aceste fapte dacă manifestați mai mult interes în protecţia bunurilor deţinute!


La data de 14 noiembrie a.c., un bărbat în vârstă de 47 de ani și-a parcat autoturismul pe strada Timișoarei din municipiul Reșița, lăsându-și borseta pe bancheta din dreapta-față a autoturismului.
În intervalul orar 08.30-11.30, persoane necunoscute au spart geamul autoturismului și au sustras borseta respectivă în care erau actele de identitate și cheile de la apartament ale bărbatului.
~
Ieri, 15 noiembrie a.c., în jurul orei 04.30, aflat la volanul unei autoutilitare, un cetățean bulgar s-a oprit pe D.N.6, într-o stație de alimentare cu combustibil, întrucât a făcut pană la una din anvelope.
În timp ce bărbatul își repara pana, o persoană necunoscută a pătruns în cabina autoutilitarei iar dintr-o borsetă i-a sustras acestuia suma de 250 de euro.

În ambele cazuri polițiștii fac cercetări în vederea identificării autorilor.
***

Măsurile de protecție pe care trebuie să le luăm în momentul parcării autovehiculului sunt la îndemâna noastră și constituie elementul cheie pentru descurajarea potențialilor infractori. Astfel, pentru a evita neplăcerile cauzate de această categorie de hoți este bine să aveți în vedere următoarele aspecte:

·        Nu lăsaţi în autoturism, la vedere, detectoare de radar, aparate GPS, telefoane mobile, genți, sau alte bunuri de valoare. Acestea reprezintă o tentație pentru infractori chiar și pe timpul zilei;
·        În staţiile de alimentare cu carburanţi, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acţionaţi sistemul de închidere a uşilor;
·        Nu lăsați autoturismul deschis sau cu cheile în contact, chiar dacă îl părăsiți pentru câteva momente. Închideți complet toate geamurile;



·        Pe perioada deplasării cu autoturismul (în special persoanele de sex feminin) acţionaţi sistemul de închidere al uşilor (astfel veţi evita să fiţi deposedaţi la semafor de geanta ce se află în interiorul maşinii);
·        Atunci când părăsiţi autoturismul şi acţionaţi închiderea centralizată, asiguraţi-vă că portiera s-a închis. Cu ajutorul dispozitivelor electronice, infractorii pot bloca închiderea centralizată, chiar dacă pare că telecomanda a activat-o.

 

Primii care pot lua măsuri privind reducerea riscului comiterii acestor furturi sunteți chiar dumneavoastră

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu