Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 8 decembrie 2016

Universitatea de Vest din Timișoara a premiat excelența. Gala Premiilor UVT, la ediția a II-a

Consecventă tradiției sale de recunoaștere a valorilor și performanțelor academice, UVT își reconfirmă, și în acest an, calitatea de reper pentru societatea locală, regională și națională în ceea ce privește aprecierea eforturilor depuse de membrii săi la dezvoltarea comunității academice și la realizarea misiunii Universității de Vest din Timișoara. În acest context, instituția a organizat a doua ediție a Galei Premiilor UVT.

Evenimentul și-a propus să continue premierea excelenței, marcând o nouă etapă în recunoașterea performanțelor academice. Gala a avut loc în seara zilei de 6 decembrie, fiind găzduită de Opera Română din Timișoara.

Premiile reflectă rezultatele deosebite obținute de membrii comunității academice a UVT pe tărâmul științelor, artelor și sportului, precum și serviciile aduse universității de alte persoane sau instituții. Astfel, s-au acordat 10 distincții, dintre care șase sunt pentru diferite domenii ale științelor, artelor și sportului, două premii pentru contribuția la implementarea politicilor Universității de Vest și două pentru contribuția la creșterea prestigiului UVT în plan național și internațional. Acestea poartă numele unor personalități care au marcat istoria Universității, contribuind la dezvoltarea culturii academice în partea de vest a țării.

Felicitări câștigătorilor din acest an:

1. Premiul „Mircea ZĂGĂNESCU” pentru Științele Naturii
Conf. dr. Mihai Putz

2. Premiul „Mihail GHERMĂNESCU” pentru Matematică și Informatică
Conf. dr. Gabriel Istrate

3. Premiul „Gabriela COLŢESCU” pentru Științe Sociale și Politice
Lect. dr. Emanuel Copilaș

4. Premiul „Dumitru MAREŞ” pentru Drept și Științe Economice
Prof. dr. Mihai Mutașcu

5. Premiul „Eugen TODORAN” pentru Științe Umaniste
Conf. dr. Cristina Chevereșan

6. Premiul „Cornel BALIŢA” pentru Arte și Sport
Conf. dr. Adrian Nagel

7. Premiul „Studentul Anului”
Astrid Maria Bolea, Facultatea de Drept

8. Premiul  „Ioan CUREA” pentru Activitatea desfășurată în UVT
Leposava Tornoreanu, Departamentul de Resurse Umane - UVT

9. Premiul „Sever BOCU” pentru Implicare Civică și Socială
Simona Neumann, director executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană

10. Premiul „Alumnus”
Vekas Ladislau, absolvent al Facultății de Fizică, promoția 1968, membru corespondent al Academiei Române

În contextul în care evenimentul și-a propus atât celebrarea prezentului și viitorului, cât și a trecutului, au fost premiați și profesorii seniori ai Universității care au susținut prelegeri în cadrul „Conferințelor Seniorilor” desfășurate de instituție, pentru aportul lor în creșterea valorii academice, didactice și de cercetare în comunitate.

O universitate se clădește cu oameni valoroși, iar UVT face performanță prin specialiștii săi. Îi încurajăm să se angajeze cât mai mult în activitatea lor administrativă, didactică și de cercetare. În plus, dezvoltăm la Universitate o cultură organizațională care să aibă în mijloc principiul muncii în echipă. Este cheia succesului în orice instituție, cu atât mai mult într-un context academic, unde domeniile de activitate sunt dintre cele mai diverse. O comunitate puternică are obligația să premieze performanța oamenilor săi”, a declarat rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.


Atmosfera de gală a fost întregită de către maeștrii de la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității. Momentele muzicale deosebite din cadrul spectacolului au acompaniat intervalele în care membrii comunității academice a UVT și partenerii instituției au fost premiați pentru activitatea lor. Programul artistic a fost pus în scenă în întregime de către studenții și profesorii Facultății.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu